Lacat la portile Romvitis

luni, 10 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Lacat la portile Romvitis

Situatia incerta de la IAS Odobesti a luat sfirsit, ieri, dupa ce noii proprietari, SC Dominus Grup SRL Bucuresti, au pus lacat pe portile Combinatului de vinificatie si au interzis accesul salariatilor in unitate. Reprezentantul firmei bucurestene, Toader Manole, fost angajat al IAS Odobesti, a adus ieri, dis de dimineata, 25 de gardieni publici pe care i-a postat la poarta Combinatului, dorind probabil sa se asigure ca nimeni nu-i va zadarnici planurile. Cei peste 80 de angajati ai Combinatului au stat ore in sir la poarta, fara a sti incotro sa apuce.
80 de salariati ai Combinatului de vinificatie, aflat pina de curind in patrimoniul Romvitis SA Odobesti, au fost tinuti in ploaie, timp de mai multe ore, fara a li se permite accesul in unitate.
Noul proprietar, SC Dominus Grup SRL, reprezentata in Vrancea de un fost angajat al IAS-ului, Toader Manole, cel care a cumparat cladirea combinatului si terenul aferent de la Casa Judeteana de Pensii, a decis de ieri sa nu mai primesca in unitate pe nimeni din partea fostei IAS. "Totul a pornit in urma cu citeva zile, cind Toader Manole a venit la noi si ne-a spus ca ar trebui sa cedam utilajele, care inca sint in proprietatea noastra, catre Dominus Grup. Am avut vineri, 7 septembrie a.c., o intilnire cu acesta si ieri ar fi trebuit sa continuam discutiile. Am fost surprinsi de decizia pe care a luat-o reprezentantul noilor proprietari. Am inteles ca acestia au formulat si citeva pretentii in legatura cu instalatia de imbuteliat. Au spus ca ne vor permite sa folosim instalatiile pentru a procesa vinul din noua recolta, cu conditia de a plati o chirie de 14 miliarde de lei, echivalentul a 300 de vagoane de vin", ne-a declarat juristul IAS-ului, Florin Vetrescu.
"Stam aici de la 6"
In toata aceasta perioada cei 80 de salariati au stat in ploaie, fata in fata cu gardienii adusi de Toader Manole pentru a pazi poarta Combinatului. Acestia spun ca s-au prezentat, ca in fiecare dimineata, la serviciu insa nu au putut intra in unitate. "Conducerea nu ne-a spus nimic. Ne-a lasat sa stam aici, ca prostii. Am inteles ca directorul s-a dus la Bucuresti sa rezolve problema", ne-au spus salariatii Combinatului, care asteptau resemnati in fata portilor ferecate.
Fostul angajat al IAS-ului, inginerul Toader Manole, ajuns acum reprezentant al societatii bucurestene, se afla si el de cealalta parte a portilor, insa a refuzat orice fel de dialog cu ziarisii "Monitorului".
Dupa ce, pe data de 27 iulie a.c., Casa Judeteana de Pensii a vindut cladirea Combinatului, la sfirsitul lunii august aceeasi institutie a vindut direct si terenul pe care se afla cladirea. Practic, doar instalatiile de imbuteliere au ramas in proprietatea fostei IAS, insa si acestea sint gajate pe la diverse institutii. Pentru a folosi aceste instalatii Dominus Grup cere 14 miliarde de lei de la Romvitis SA Odobesti.
Istoria IAS-ului
IAS Odobesti este poate intreprinderea agricola cu cele mai mari datorii la bugetele de stat. Acestea cumuleaza peste 150 de miliarde de lei. Cei mai fermi in recuperarea acestor debite par a fi cei de la Casa Judeteana de Pensii, care au trecut din luna iulie la executarea silita a societatii odobestene. "In momentul in care Casa de Pensii a intocmit raportul de evaluare, Combinatul a fost estimat la 20 de miliarde de lei. Noi am considerat ca acest pret este derizoriu si apreciem ca valoarea de piata a Combinatului este de 60 de miliarde de lei. De fapt, estimarile noastre au fost confirmate si de Directia de Finante, care a evaluat la peste 60 de miliarde Combinatul de la Cotesti, o constructie similara cu cea de la Odobesti. Din aceste motive noi am depus contestatie la evaluare. In acelasi timp am cerut si suspendarea executarii, insa aceasta cerere a noastra a fost respinsa. Cu doua zile inainte de vinzarea combinatului am facut o opozitie la intentia Casei de Pensii de a scoate la licitatie Combinatul. Am aratat o serie de erori care se regasesc in raportul de evaluare, insa pe data de 27 iulie a.c. Combinatul s-a vindut cu 4,1 miliarde de lei. A fost o vinzare care a ignorat orice dispozitie legala si fara logica, din punct de vedere formal. In mod normal ar fi trebuit sa se vinda tot Combinatul. Personal nici nu stiu de unde s-a dedus pretul de 4,1 miliarde de lei pentru cladire", ne-a declarat juristul IAS-ului, Florin Vetrescu.
Acesta spune ca imediat dupa licitatie IAS-ul a contestat licitatia de la Casa de Pensii si a depus si o plingere penala impotriva comisiei de licitatie condusa de Andrei Coman, directorul Casei. "Dupa aceasta data Casa de Pensii a scos la vinzare directa si terenul pe care se afla cladirea, respectiv o suprafata de aproape 1.000 de metrii patrati. La ora 10.03 terenul se vinduse cu 504 milioane de lei", ne-a mai spus Vetrescu.
Juristul a mai adaugat ca, in acest moment, in Combinat se mai afla 600 de vagoane de vin si ca, desi toate bunurile sint sechestrate, acestea sint inca proprietatea IAS-ului. (T. NEGULESCU, E. CRISTIAN)

Comentarii