Locatarii "la negru", un fenomen care a luat amploare

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Locatarii "la negru", un fenomen care a luat amploare

La nivelul ultimei luni a anului trecut, in evidentele CUP figurau 70.348 de platitori ai serviciilor furnizate de regie. Din acest numar, mai mult de jumatate, adica 39.025, sint facturati direct de catre regie. 7722 de focsaneni aflati in aceasta situatie traiesc la case, diferenta fiind reprezentata de locatarii de la bloc. Numarul pare departe de adevar din doua motive. Datele de la cele doua scrutinuri din acest an au scos la iveala faptul ca in Focsani domiciliaza cu acte in regula, numai cetateni peste 18 ani, aproximativ 80.000. Mai mult, datele comparative cu anii trecuti dovedesc faptul ca din ce in cei mai multi locatari prefera sa nu se treaca la intretinere, pentru a mai scuti din cheltuielile lunare facturate de CUP, ce-i drept greu de suportat de o familie cu un buget redus.
Fata de cei 70.348 de platitori la intretinere la sfirsitul lui 2000, in decembrie 1999, in evidentele CUP figurau 74.992 persoane cu aceeasi calitate, iar in 1998, 75.520. Datele comparative sint inca si mai accentuate in raport cu situatia din 1990-1992 cind, potrivit actualului director general al CUP, 77-79.000 de persoane plateau serviiciile catre fostul IGO. "Am sesizat de mai multa vreme acest fenomen. Cind am trecut la incasarile individuale, am observat diferente in ceea ce priveste numarul persoanelor declarate la asociatii si cele care s-au declarat la noi. Mi-e greu sa dau o cifra a celor care procedeaza in acest fel, dar sint sigur ca astfel de declaratii inexacte exista", a afirmat Gheorghe Vasilescu.
Potrivit spuselor sefului regiei, fenomenul de sustragere in acest mod de la plata intretinerii are mai mare amploare la in sistemul pausal de facturare. In acest caz, consumul este "taxat " functie directa de numarul de persoane dintr-un apartament, prin inmultirea cu un consum lunar dat de 8,4 m.c. Odata cu contorizarea la nivel de scara, locatarii "la negru" au mai putine sanse de fi agreati de vecini. Pentru ca buzunarul lor sa nu fie afectat, acestia sau administratorii care constata diferente intre locatarii trecuti la intretinere si cei reali, trimit sesizari la CUP, de cele mai multe ori semnate indescifrabil, din motive evidente. "Contorizarea este solutia care reglementeaza acest lucru. Din ce in ce mai multi administratori incep sa sesizeze astfel de cazuri. CUP a trimis recent la asociatii adrese prin care solicitam sprijinul in depistarea numarului real de persoane care stau in apartamente. Avem nevoie de acest ajutor, mai ales in cazul blocurilor in care s-a trecut la facturarea directa de catre CUP" , a mai spus directorul general al regiei locale.
Pe linga apa rece, un alt serviciu afectat inca si mai mult de sub-dimensionarea numarului de platitori la intretinere, este salubritatatea. Modalitatea de plata in acest caz nu se poate face decit direct proportional cu numarul persoanelor care locuiesc intr-un apartament. (L.G)

Comentarii