Pretul caldurii poate fi strunit

miercuri, 26 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Pretul caldurii poate fi strunit

De la intrarea in vigoare a noului pret al gigacaloriei – 550.000 de lei, locatarii de la bloc au intrat in panica asupra posibilitatii de a tine piept facturilor intretinerii de la iarna. In plina ofensiva impotriva centralelor termice de apartament, autoritatile se gindesc sa mai imblinzeasca socul si sa ofere, deocamdata ca sub forma de proiect, o alternativa. Cu rezerva de rigoare, prezentam in continuare aceasta solutie – cea a repartitoarelor de caldura.
Gigacalorimetrul de bloc, o conditie necesara
Desi in stadiul de idee, autoritatile locale studiaza posibilitatea sa ofere focsanenilor posibilitatea de a plati exact cita caldura consuma. In conditiile in care microcentralele termice de apartament pot deveni "tabu", alternativa devine interesanta, cu toate ca efortul financiar global este unul cu adevarat important. Individualizarea consumului de energie termica nu se poate face insa decit daca un bloc are deja montat contor pe bransamentul de alimentare cu apa calda si caldura.
Potrivit directorului ENET, Valter Popescu, o generalizare a gigacalorimetrelor de scara in Focsani ar costa peste 60 miliarde de lei. Pina acum in Focsani numai citeva blocuri si-au montat contori de energie termica la scara, majoritatea prin efortul financiar al locatarilor. Un finantare printr-un credit extern sau un proiect viabil, lucrul nu devine imposibil, spune insa Valter Popescu. "Ne-ar trebui o sursa de finantare. In conditiile in care se vorbeste de o viitoare banca de investitii pentru administratia locala, sau prin Fondul Roman de Eficienta Energetica, cred insa ca nu este un lucru imposibil. Logic ca, daca vom gasi banii necesari, vom face in primul rind la contorizarea blocurilor. In etapa urmatoare, s-ar putea apoi trece la montarea in apartamente a repartitoarelor de caldura", a precizat directorul "ENET", societatea care a preluat de curind de la CUP activitatea de distributie a energiei termice.
Avantaje
Promotorii ideii repartitoarelor de caldura sustin ca aceasta solutie ofera posibilitatea de a controla si deconta consumul de caldura in apartament dupa bunul plac al proprietarului. Principiul este relativ simplu: pe caloriferele din fiecare camera se monteaza robineti cu termostat, insotite de repartitoare de costuri cu evaporare. Robinetul cu termostat, care ar inlocui actualul robinet manual, poate fi reglat in functie de temperatura dorita intr-o incapere. La sfirsitul fiecarei luni, se citesc indicatiile repartitorilor de pe fiecare calorifer. Prin simpla adunare, se obtine cantitatea de energie consumata care, inmultita cu pretul gigacaloriei, ofera costul incazirii pentru intreg apartamentul.
Aparatele, mici si usor de minuit, nu au nevoie de avize si sint nepoluante. "Fanii" repartitoarelor de caldura spun, de asemenea, ca un avantaj este lipsa unui pericol precum exploziile sau incendiile.
2 milioane pentru a-ti contoriza caldura
In afara de conditia necesara a existentei unui contor de bloc, un impediment in materializarea acestei idei ar fi costul investitiei, care va trebui suportat tot de locatari. In medie, pretul aproximativ pentru un apartament cu doua camere este de 150 marci, adica putin peste doua milioane de lei. In cost sint incluse 4 repartitoare de costuri, 4 robineti cu termostat, precum si operatiunea de montare . Aceasta reprezinta forma cea mai simpla a solutiei, cea repartitoarelor care functioneaza pe principiul evaporari. Exista si posibilitatea montarii de repartitoare mai performante, electronice. Costul acestora pentru un apartament de acelasi tip se ridica la contravaloarea in lei a 250 de marci. Directorul ENET crede ca, desi pare o idee fabuloasa pentru Focsani, individualizarea consumului de energie termica prin acest procedeu nu ar fi foarte greu de realizat. "Ne gindim sa contactam o firma producatoare. Ar putea fi interesati sa faca un experiment pe unul din blocurile din Focsani, din care locatarii ar vedea care sint avantajele acestei alternative. Singura problema care s-ar pune ar fi cea a pierderilor de caldura din bloc, care s-ar evidentia atunci cind toate apartamentele ar avea montate asemenea repartitoare de caldura. In ceea ce priveste pretul, cred ca investitia si-ar merita banii si ar putea fi recuperata in citiva ani", a declarat Valter Popescu.
Studiile specialistilor care o promoveaza sustin ca utilizarea repartitoarelor de caldura si a robinetilor cu termostat duce la economisirea a pina la 30% din cheltuielile lunare pentru plata caldurii. In afara posibilitatii reduse de materializare a ideii, cel putin in viitorul apropiat, ramine insa inca o incertitudine. Adeptii centralelor termice de apartament ar putea spune, pe buna dreptate, ca repartitoarele nu pot aduce nici o imbunatatire confortului termic din case. Cu atit mai mult cu cit adeseori in apartamentele focsanenilor frigul "le tine de cald" timp de citeva ori pe an, si nu neaparat din vina lor. (Lidia GROSEI)

Comentarii