Rezervistii din fruntea judetului

miercuri, 24 octombrie 2001, 23:00
7 MIN
 Rezervistii din fruntea judetului

Ziua Armatei, 25 octombrie, i-a facut pe mai marii judetului sa-si aminteasca unde, cind si cum si-au exercitat "dreptul si obligatia" de indeplinire a serviciului militar. Mai toti au facut-o, iar "rezervistii" din fruntea principalelor institutii s-au intrecut in a-si aminti lucruri care mai de care mai interesante. Ofiteri, subofiteri sau simpli gradati, au trecut cu totii prin chinul pasului de defilare, a tragerilor de noapte sau a incidentelor de-a dreptul stupide, "ca-n armata", de care isi aminteste orice barbat. O data pe an, sefii judetului nu sint lasati sa uite de catanie si sint convocati la Centrul Militar Judetean. "Anul acesta a fost in luna august si au venit aproape toti. Conducatorii de institutii, de la judet sau de la primarii, ca si sefii marilor agenti economici au cu noi o «lucrare de mobilizare la locul de munca», aprobata de CMJ si de ministerele de care tin. In caz de ceva ramin la locul de munca, dar trebuie instruiti", spune colonelul Ion Paraiac, comandantul Centrului Militar Judetean.
"Am plecat spre cazarma si am ajuns intr-o padure"
Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, a facut armata in Focsani, la Brigada de Artilerie si are gradul de sergent (r). "Imi aduc aminte cu placere de armata. Este un proces necesar pentru orice tinar. In armata am fost incheietor de divizie. Am avut responsabilitati destul de mari. O amintire placuta dar neplacuta, in acelasi timp, este legata de o noapte cind ni s-a incredintat o misiune. Eu, impreuna cu patru colegi, am fost trimisi intr-un post de telecomunicatii. Trei dintre noi am adormit lasind un coleg de veghe. Cind ne-am trezit se lasase o ceata atit de deasa ca nu vedeam la trei metri. Am plecat spre locul in care am crezut noi ca este cazarma si am ajuns intr-o padure. Pina la ora 10 dimineata am cautat drumul spre cazarma. Intr-un final ne-am intilnit cu niste taietori de lemne care ne-au indicat drumul", spune presedintele Consiliului Judetean.
"Am spalat cot la cot cu Latcan"
Prefectul Constantin Buza spune ca a facut armata la Institutul de Medicina Militara si are gradul de capitan: "Cele mai placute amintiri sint legate de sala de lectura de la institut".
Primarul Decebal Bacinschi, care sustine ca nu mai stie ce grad are acum, ca rezervist: "Am facut armata la artilerie, cu fostul primar Nicolae Latcan, fiind amindoi absolventi in constructii. Cind s-au ales gradele, am fost pusi in ordinea inaltimii, si, cum eu eram mai inalt decit Culai, am ajuns caporal si el fruntas. Cred ca in armata am spalat pe jos impreuna cam traseul dintre Gara si Sud!".
Subprefectul George Baesu a facut armata la Scoala de Soferi Militari din Constanta. In armata a fost caporal, ulterior devenind locotenent. "Amintirile mele din armata sint foarte placute. Am prins practic toata vara anului ’89 pe litoral", ne-a spus George Baesu.
Viceprimarul Dan Radovici, acum maior in rezerva: "Am facut armata la Braila, la artilerie, si am fost TR-ist. Cea mai deosebita amintire se leaga de o tragere in poligon. A fost ciudat, a plouat groaznic si am stat pe cimp o gramada, parca am fi fost in vreme de razboi. Am avut numai calificative de «foarte bine» la trageri, dar nu mi-am luat permis de port arma dupa aceea, fiindca nu sint cu vinatoarea, ci cu pescuitul".
Sefii Sanatatii au avut probleme cu mastile de gaze Pentru medicul Gheorghe Bercea, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, 25 octombrie are o dubla semnificatie, mai ales ca este si ziua lui de nastere. Despre lunile in care si-a satisfacut stagiul militar isi aminteste prea putin. "Cea mai frumoasa amintire este cea a avansarii, cind am fost facut sublocotenent. Au fost insa si momente hazlii. La un moment dat, au vrut sa ne bage intr-un cort cu substante toxice, pentru a vedea cum am actiona in cazul unui razboi chimic. Trebuia sa ne punem mastile pe fata. Incet-incet, eu m-am retras linga cei care trecusera prin cort si am scapat", isi aminteste rizind doctorul Bercea.
Directorul DSP, medicul Mircea Lazarean, a avut cam aceleasi "probleme" in catanie. El a scapat de haina militara in anul 1976, cea mai frumoasa zi fiind cea a liberarii, dupa un an si patru luni, perioada in care a ajuns pina la gradul de locotenent. "Cea mai nostima peripetie a fost cind ni s-a ordonat sa ne punem masca de gaze pe fata. Pentru ca purtam ochelari, efectiv nu stiam cum sa procedez, pentru ca nu puteam nici sa nu respect ordinul. Mi-am scos ochelarii si mi-am pus masca pe fata, dar pentru ca nu am mai vazut, am luat-o in alta directie decit cea indicata", ne-a povestit locotenentul in rezerva Mircea Lazarean.
Nici seful celui mai mare spital din judet, cardiologul Valentin Ochean, nu-si aminteste prea multe despre cele sase luni de armata. "Imi amintesc si acum rizind cum a fost nevoie de trei saptamini pentru ca 60 de doctori sa invete sa bata pas de defilare", ne-a spus doctorul Ochean.
"Am luat un coleg pe sus si l-am dus la dus"
Constantin Grigorica, director general al Directiei de Finante Vrancea, a facut armata in 1973, facind parte din prima generatie care a plecat in catanie inainte de inceperea Facultatii. A fost la Galati, la o unitate de asigurare a bazei materiale. Este locotenent major in rezerva. "Nu pot sa uit o amintire din cele citeva luni din armata. Aveam un coleg, fiul unui medic din Rm. Sarat, un fel de baiatul mamii, care nu minca decit conserve, refuzind tot ceea ce se dadea la masa. I se spunea soldatul conserva. In plus nu se spala, ceea ce ne facea viata grea tuturor. Motiv pentru care l-am luat intr-o seara, impreuna cu alti colegi, pe sus si l-am dus la dus. In felul acesta ne-am facut viata ceva mai suportabila in cazarma", isi aminteste finantistul sef.
Coman Andrei, directorul general al Casei Judetene de Pensii, a facut armata in 1978, la Tecuci, inainte de a intra la facultate. Are gradul de sergent in rezerva. Isi aminteste ca era tot timpul in criza de timp, motiv pentru care niciodata nu se spala pe toata fata. Iar seara, atit el cit si colegii lui nu ajungeau sa-si spele decit un picior, ceea ce le ingreuna somnul pe timpul noptii.
"Granicerii"
Ion Lefter, primul procuror al Parchetul Judetean: "Am facut armata la termen redus, la Sighetu Marmatiei, am fost granicer, specialitatea infanterist. Am tras cu toate felurile de armament, erau frumoase mai ales tragerile de noapte. Mi-a placut sportul, pe care l-am practicat pe toata perioada armatei. Am citit atunci toate cartile care erau in Regiment", declara primul procuror al judetului, care afirma ca inainte cu putin timp de absolvirea scolii de ofiteri s-a imbolnavit, astfel ca a trecut in rezerva doar cu gradul de sublocotenent.
Attila Santa, primul procuror al Sectiei Urmarire Penala din Parchetul Judetean Vrancea: "Am facut o armata lunga, la Turnu Severin, dupa care m-am plimbat pe toata granita, ca granicer. Un an si patru luni, in anii ’73-’74. Nu am amintiri prea placute din armata, cu exceptia amicitiilor care se leaga intre colegi, la greu. Gradul? Sint sergent in rezerva, pentru ca sint instruit. Daca nu eram instruit, eram locotenent colonel, ca cei care nu au facut decit noua luni, si acelea «la chitara»", declara procurorul Santa.
Colonelul Sandel Doaga, prim adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie, a terminat armata cu gradul de fruntas. El si-a satisfacut stagiul militar la Cluj, la infanterie. "Cea mai frumoasa amintire a fost depunerea juramintului", isi aminteste colonelul Doaga. "Generalul" Mindrescu este soldat
Enache Mindrescu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean: "Am facut doar citeva luni de armata, in facultate, dupa care mi s-a descoperit un platfus la picior si am fost clasat. In cele trei luni in care am fost militar, eram corespondent de presa la o gazeta, "Viata Militara", unde trimiteam informatii din centrul universitar. Sint soldat in rezerva", spune "generalul" scolilor vrincene.
Seful OPC-ului, Dumitru Dila: "Nu mai stiu ce grad am, ultima data eram capitan. Am facut, dupa terminarea facultatii, doua saptamini de scoala de ofiteri. Intr-o simbata, am plecat la socri si mi-am pierdut tresele de pe un umar. La intoarcere le-am dat jos si pe celelalte, astfel ca in Parcul Libertatii din Bacau, eu, care eram deja sublocotenent, am fost luat la intrebari de un fruntas".
Astazi, fata in fata cu militarii Cei mai multi dintre sefii judetului, interpelati de "Monitorul" de Ziua Armatei, se intilnesc astazi cu mai marii Garnizoanei si comandantii unitatilor militare, pentru a le ura "La multi ani!" de ziua lor. In orasul de pe Milcov se afla doua dintre unitatile membre ale Fortei de Reactie Rapida: Brigada 282 Mecanizata si Brigada 8 Artilerie. Prilej de mindrie pentru vrinceni si pentru militarii care au de aparat zona denumita conventional "Poarta Focsaniului" si nu numai. Asa cum au facut-o cei dinaintea lor, pentru care va avea loc astazi, la "Mausoleul Eroilor" din Sud, un ceremonial militar si religios cu depunere de coroane. (Carmen ANTON)

Comentarii