Tractoristul Oprisan ara tarlaua judetului

joi, 13 iunie 2002, 23:00
6 MIN
 Tractoristul Oprisan ara tarlaua judetului

Acesta este Oprisan: un om care are in buzunar doar o diploma de absolvent de liceu. Si nu unul de elita. In anii ’80 la Liceul Agricol din Focsani ajungeau elevii care nu se prea omorau cu cartea. Dar aici a ajuns de nevoie. A tintit initial mai sus. Ambitiile sale, dupa absolvirea Scolii nr. 7, de la Gara, au fost sa ajunga un fel de Popeye Marinarul. Mai precis, a dat treapta I, si a si luat-o, la Liceul de Marina din Galati. Acolo nu se stie exact ce nazbitii a facut, cert este ca a ajuns, in timpul primului an de liceu, inapoi la Focsani. La Liceul nr. 4, profil constructii. Nu izbuteste sa se acomodeze nici aici. Tot din cauza unor conjuncturi "intimplatoare", elevul Oprisan ajunge sa invete sa conduca tractorul, la Liceul nr.5, la clasa de mecanica agricola. Aici a petrecut ultimii ani de liceu. Tot aici si-a dat si bacalaureatul si a obtinut permisul de tractorist.
"Domnul Goe" din fruntea judetului
Oprisan a ramas in memoria profesorilor sai drept un elev cu o personalitate foarte puternica, cu excese de impertinenta, cu probleme de disciplina si foarte slab la carte. Tatal sau era chemat, deseori, la scoala pentru a incasa reprosurile profesorilor din cauza fiului istet, dar cu prea mult tupeu. Mediile lui, in ultimii doi ani de liceu, cind elevii de regula se pregatesc de bacalaureat sau admiterea la facultate, rareori depaseau nota 7. Materiile la care a excelat au fost: legislatie rutiera, conducerea tractorului, organizarea productiei, cunoasterea automobilului, conducere auto, si cite o scapare pe la franceza sau istorie. La "Legislatie rutiera" a avut cea mai mare medie din ultimii ani de liceu: aproape 10! Ca semn ca a ros scoartele manualului despre circulatia rutiera, a se vedea campaniile de ridicare de permise, din ultima vreme si preocuparea excesiva de monitorizare a intersectiilor si soferilor indisciplinati. Cit si parcul sau impresionant de masini arata cit de mult ii plac motoarele.
La limba si literatura romana a fost la pamint: a absolvit clasa a XII-a la limita, cu citeva sutimi peste 5. La matematica, la fel. Ca si la fizica, semn ca disciplinele exacte nu prea erau de nasul lui. In clasa a XI-a la disciplina "economie politica", cel care acum se da as in materie, sustinind ca a facut din politica o profesie, a incheiat anul cu media in jur de 6. Este de remarcat ca, desi in prezent ii place sa filozofeze, in anii de scoala, in clasa a XII-a mai exact, cind a dat de manualul de filozofie, aceasta disciplina nu i-a stirnit interesul mai mult de nota 6.
Nici la sarituri si alergari n-a fost mai breaz. Dar, dupa incheierea liceului, i s-au dezvoltat alte afinitati. La sport, in clasa a XII-a a fost "onorat" cu o medie de 7. Acum se da in vint dupa fotbal – mare microbist, si, mai nou, sustinator financiar – tir, vinatoare, atletism. Faptul ca n-a facut si muzica in liceu, nu prea se vede. Acum se pricepe si la asta, alege solisti, trupe si melodii pentru megaspectacolele din Piata Unirii, dupa cit de placut ii gidila urechea.
La un pas de repetentie?!
Fostii sai profesori au evitat, lesne de inteles, sa povesteasca despre cum era elevul Marian Oprisan. Printre "sughituri", toti au confirmat ca a fost un elev problema. Dovada in acest sens constituie si notele trimestriale la purtare. N-a ajuns la 9 sau 10, ca marea majoritate a elevilor. Din contra, din cauza deselor abateri disciplinare, era gata- gata sa ramina repetent in clasa a XI-a. Ultimii ani de liceu i-a absolvit, asa cum se contureaza din lista de medii amintita mai sus, cu media generala 6 si citeva sutimi.
Bac si carnet de tractorist, in buzunar
Dupa asa note, nici bacalaureatul nu avea cum sa-i ofere elevului Oprisan cine stie ce surprize. A intrat in examen in prima sesiune, si a luat "diploma de maturitate", cu putin peste 6. Gurile rele spun ca in timpul examenului si-a permis sa ceara profesorilor examinatori o ceasca de cafea sau o tigara! In vara anului 1984, in iunie, seful judetului avea in buzunar diploma de bacalaureat; absolvent a 12 clase, profil mecanica agricola, si in plus, un permis de conducere care ii dadea dreptul sa mine tractorul si o masina mica.
"Din cind in cind se probau costume pe el"
Dupa ce a terminat-o cu scoala, tinarul Marian Oprisan a intrat in cimpul muncii. Nu si-a continuat studiile, preferind sa se angajeze la o fabrica din tirg, "Confectia", unde o facea pe manechinul, fara atestat, desigur. Pe vremea aceea parada modei se derula sub numele "Munca, frumusete, tinerete". "In perioada cit a fost in fabrica de confectii a fost «taietor de frunze la ciini» deoarece si asa-zisul post pe care l-a avut in Oficiul de Calcul al societatii l-a ocupat tot fraudulos, prin copierea tematicii si inclusiv a raspunsurilor, in fostul birou al sindicatului, si nici pe acolo nu prea statea, deoarece el se ocupa cu dansuri, cu piese de teatru si din cind in cind se probau costume pe el. Mare bafta a avut ca mama lui era la poarta la Confectia si datorita ei si a celor din conducere era si el tinut la fabrica", sustine fosta lidera de sindicat de la Confectia, Mariana Ionescu. In virtutea faptului ca a lucrat la oficiul de calcul al fabricii, Oprisan s-a trecut, la alegerile din 1996 si 2000, pe listele privind candidaturile la functia de consilier judetean ca fiind operator PC.
Unde-i patalamaua?
Interesant este ca in mandatul 1996-2000, pe vremea cind devenise vicepresedinte al Consiliului Judetean, pe statul de functii al acestei institutii, in dreptul sau este facuta mentiunea studii superioare (S). Este de remarcat ca in iarna lui 1997, Oprisan era remunerat cu peste cinci milioane de lei, pentru nivelul de studii superioare. Si asta, in conditiile in care tinarul politician tocmai fusese exmatriculat de la Fundatia Academica "Petre Andrei" Iasi, prin ordinul 127 din 12
noiembrie 1997. Oprisan abia incepuse Facultatea de Drept. Surse neoficiale, avizate, sustin ca studentului i s-a tras exmatricularea din cauza unui renumit profesor iesean care n-a vrut sa-l treaca la examene pentru ca nu frecventa cursurile. Aceleasi surse ne-au destainuit faptul ca Oprisan a inceput, la scurt timp, alta facultate, la aceeasi universitate. Si ca, in vara acestui an, ar trebui sa-si dea licenta in stiinte politice. In ciuda lipsei unor studii in domeniu, Marian
Oprisan a ajuns personaj principal pe scena politica a judetului, in primii ani dupa Revolutie. Probabil ca, in acest moment, Oprisan este singurul presedinte de consiliu judetean din tara care nu are diploma universitara.
In concluzie, un fost licean submediocru, cu aere de mare politician si intelectual, isi permite sa apostrofeze sefii de institutii, toti cu studii superioare!, sa-si dea cu parerea in orice privinta, culminind cu analizarea si comentarea, ca si avizat, a textelor din ziarul nostru (desi notele din liceu, la romana, indica clare lacune in materie). Cine l-a ascultat macar o data poate certifica faptul ca speech-urile lui sint formulate, nu cu informatii adunate de prin manualele de scoala, ci din discursurile mai marilor sai, mult mai scoliti decit el. Dupa ce a batut turca ani de zile, pe maidanurile Focsaniului, Marian Oprisan ajunge sa persifleze un judet intreg, punind in genunchi oameni de o reala valoare, care de frica sau de jena, cunoscindu-i sustinerea de care se bucura din partea lui Miron Mitrea, nu ii dau peste nas. Acesta este in linii mari C.V.-ul lui Oprisan, pina la cei 36 de ani ai sai. (Carmen ANTON)

Comentarii