Asalt asupra baroului Galati

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Asalt asupra baroului Galati

De la o vreme incoace, printre avocatii care pledeaza poti recunoaste din ce in ce mai multi fosti magistrati care, odata iesiti la pensie, s-au inscris in Barou. Printre acestia se numara nume cunoscute, care practic aveau clientela asigurata in momentul in care au imbracat roba aparatorului. "Migrarea" fostilor procurori sau judecatori in avocatura este permisa de lege, dar cu toate acestea singurul parlamentar al Partidului Democrat de Galati doreste sa promoveze o lege care sa le interzica fostilor magistrati sa apara in fata instantei ca avocati pe o perioada de cinci ani. Probabil ca o astfel de idee i-a fost sugerata parlamentarului Toader, care are o firma ce se ocupa cu transportul pe Dunare, de sotia sa, o distinsa membra a Baroului galatean.
"Migrarea" magistratilor spre avocatura a devenit aproape o moda. Motivele care determina acest fenomen sint in primul rind de ordin financiar, posibilitatile de cistig fiind mult mai mari in avocatura, dar in multe cazuri e vorba si de dorinta unor fosti judecatori sau procurori de a lucra si dupa iesirea la pensie. Fenomenul pare sa-i deranjeze pe unii avocati, care se pling ca, in vreme ce ei au muncit ani la rind pentru a-si face un nume, cei nou veniti au deja un capital de imagine consistent si atrag foarte usor clienti.
Considerat "delicat", acest subiect se dezbate mai mult in soapta, deoarece membrii Baroului nu se pot opune acestei adevarate migratii.
Au existat insa si citeva situatii in care unor fosti procurori li s-a refuzat accesul in avocatura, din diverse motive. Unii au reusit, totusi, sa ajunga acolo unde au dorit inscriindu-se in barourile din judetele invecinate.
Nume mari ale magistraturii galatene au trecut in avocatura
La o simpla citire a numelor avocatilor inscrisi in Baroul Galati descoperi o multime de fosti judecatori sau procurori, majoritatea bine cotati din punct de vedere profesional inainte de a deveni aparatori. Unul dintre cei mai cunoscuti este fostul presedinte al Curtii de Apel Galati, Ilie Costache. Dupa ce a fost o viata intreaga jduecator, ajungind sa iasa la pensie din functia de sef peste instantele din trei judete, Ilie Costache a devenit, anul trecut, avocat. "Proaspat" avocat este si Paul Sararu, fost procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Galati. Cei doi isi "rotunjesc" pensiile, substantiale de altfel, alergind de colo-colo pe holurile Palatului de Justitie. Conducerea Baroului a dat unda verde cererilor formulate de alti magistrati printre care se numara Nicoale Cirlan (fost procuror), Cristina Ghita (fost judecator la Curtea de Apel), Costica Mihailescu (fost procuror). Aceleasi surse sustin ca la Baroul Galati au mai fost depuse alte cereri de intrare in avocatura semnate de fostul prim-procuror al Parchetului judetean, Vasile Ghimpau, si de un alt procuror, Dumitru Lupascu. Din cite am aflat, celor doi le-au fost respinse solicitarile pentru ca si-ar fi depus cererile de pensionare inainte de a-si exprima intentia de a intra in avocatura.
Contactat de unul din reporterii "Monitorului", decanul Baroului galatean, avocatul Dumitru Soare, a evitat foarte elegant sa comenteze acest subiect, pe care il considera "destul de delicat". La fel de "delicat" poate fi considerat si faptul ca, in vreme ce "tineri" pensionari intra destul de lejer in barou, cei care au absolvit de curind Facultatea de Drept sint acceptati fara a mai sustine examen, doar pe baza mediei de absolvire, numai daca au in familie avocati, magistrati, s.a.m.d.
Mircea Toader vrea sa impiedice "exodul" magistratilor
Deputatul Mircea Toader vrea sa propuna modificarea legii care permite accesul rapid al fostilor magistrati in barou. "Exodul" magistratilor spre avocatura nu poate fi impiedicat in acest moment decit prin modificarea legilor in vigoare si deja in Galati exista un politician care isi propune acest lucru.
Mircea Toader, om de afaceri aflat la primul mandat in calitate de deputat al Partidului Democrat, a declarat ca va propune grupului parlamentar initierea unui pachet de legi care sa continue reforma in justitiei sub aspect moral.
"Vom propune ca magistratilor care intra in avocatura sa li se interzica sa pledeze cinci ani in cadrul instantei unde au activat ca judecatori sau procurori", a afirmat acesta, la prima conferinta de presa de dupa alegeri. Dupa cum se stie, Toader este proprietarul unei firme care are ca principal obiect de activitate transportul fluvial. Faptul ca prima initiativa legislativa pe care si-o propune este legata de un cu totul alt domeniu are o explicatie foarte simpla: sotia sa, Domnica Toader, este avocat in baroul galatean.
(Andrei RADU)

Comentarii