Marturisirile socante ale unui dependent de droguri

vineri, 24 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Marturisirile socante ale unui dependent de droguri

El a ajuns in spital, miercuri dimineata, intr-o astfel de stare si a fost dus direct la Reanimare.
Medicii care incearca sa-l stabilizeze sustin ca tratamentul ar trebui urmat o perioada mult mai lunga, intr-o sectie specializata.
Iordan Morun, in virsta de 24 de ani, a fost adus miercuri dimineata la Spitalul Judetean in stare de inconstienta, prezentind toate simptomele unui dependent de droguri. Tinarul a fost internat in sectia de reanimare si, dupa ce si-a mai revenit, le-a marturisit doctorilor ca prizeaza de trei ani tot felul de droguri, in special heroina. Starea lui s-a inrautatit din cauza unei perioade de abstinenta, survenita ca urmare a faptului ca tinarul nu a mai avut bani sa-si procure praful atit de necesar.
"Durerile de oase devin insuportabile, daca nu-mi iau doza saptaminal"
Reporterii nostri l-au gasit pe Iordan la Reanimare, tremurind din toate incheieturile si acuzind dureri ingrozitoare de oase. Baiatul aflat sub perfuzii nu-si putea deschide ochii si, pentru ca abia reusea sa vorbeasca, ne-a povestit cu mare greutate despre experienta lui. "Am facut armata la Lacul Sarat. Acolo am fost contactati de un individ mai in virsta, care ne-a propus sa consumam droguri. La inceput am fumat marihuana, apoi am ajuns sa prizez heroina. Desi initial aveam nevoie destul de rar de drog, acum durerile de oase devin insuportabile, daca nu-mi iau doza saptaminal", ne-a spus Iordan.
Marturisirile acestuia sint cu atit mai socante cu cit el ne-a destainuit si faptul ca "omul de legatura", de la care face rost de "prafuri", plaseaza droguri mai multor tineri, majoritatea minori.
"Cind am nevoie de droguri, anunt un intermediar si in citeva ore vine de la Braila cu masina un barbat care imi aduce praful. Ne intilnim in apropierea localitatii, pe marginea soselei. De obicei cumpar cite un gram, la pretul de 120.000 de lei. Ultima data insa nu am avut bani si mi s-a dat pe datorie. Sintem un grup de aproximativ douasprezece persoane, care ne intilnim si prizam impreuna. Din acestia doar unul e mai mare ca mine, restul sint mai mici, o parte dintre ei elevi de liceu. Toti sintem dependenti si reactionam la fel in lipsa drogului", ne-a spus Iordan.
Parintii acestuia sustin ca nu au banuit nici o clipa ca fiul sau se drogheaza, deoarece tinarul nu prizeaza niciodata in casa. Cind s-a intimplat insa ca parintii sa-l surprinsa in starea de euforie data de drog, acestia au crezut ca fiul lor este beat. Asa se face ca nici macar sora tinarului nu a intuit nici o clipa ce se intimpla cu fratele sau.
"Tratamentul de dezintoxicare dureaza foarte mult"
Desi Iordan sustine ca a incercat sa renunte la droguri, el ne-a spus ca nu a reusit din cauza durerilor insuportabile.
Ca sa-si plateasca prafurile, el muncea cu ziua si se
imprumuta de bani de la prieteni sau rude.
Cazul lui Iordan este unul disperat, deoarece un dependent de droguri renunta foarte greu la acest obicei.
"Tratamentul de dezintoxicare dureaza foarte mult timp in
cazul persoanelor dependente de droguri. Dupa o saptamina este posibil chiar sa scape de tremuraturi, dureri si halucinatii. Bolnavii pot fi incercati din nou de aceleasi simptome dupa o luna, doua sau chiar dupa o jumatate de an. Depinde doar de vointa lor, sa nu apeleze din nou la droguri. Ei trebuie supravegheati permanent de medici intr-o clinica de specialitate", ne-a declarat Catalin Timpau, medic in cadrul Spitalului Judetean. (Gianina IORDACHE, Camelia PRICOPE)

Comentarii