Miliardarul de carton (II)

miercuri, 07 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 Miliardarul de carton (II)

Procesul este deosebit de complicat pentru ca, pe masura ce trece timpul, numarul creditorilor si nivelul sumelor revendicate de acestia creste.
In mod paradoxal, doua dintre firmele care au cei mai multi bani de incasat de la SC MHC ii apartin tot lui Pacuraru (SC Mondiala SRL si SC Constant SA).
58 de firme bat la usa lui Pacuraru pentru a-si cere banii
Din contul de profit si pierderi incheiat la sfirsitul anului, rezulta ca SC Mondiala Holding Company SA (care a constituit nucleul in jurul caruia s-au adunat ulterior si alte firme purtind marca Pacuraru) a inregistrat un deficit de aproape 6 miliarde.
In acel an, societatea a imprumutat de la Banca Internationala a Religiilor (BIR) doua miliarde de lei, bani pe care trebuia sa-i ramburseze, impreuna cu dobinda aferenta, in termen de 12 luni. Acest imprumut a fost garantat de MHC cu cinci proprietati (vile si terenuri) apartinind unei oarecare Catalina Gabor, din Timisoara.
Pentru ca nu si-a mai primit banii, BIR a trecut la represalii si, pe 24 aprilie 1997, a actionat in judecata firma debitoare, solicitind instantei obligarea SC MHC SA la restituirea imprumutului si a sumei de 1,7 miliarde reprezentind dobinzi. Actiunea BIR a fost stopata, insa, in momentul in care firma lui Pacuraru a depus la Tribunalul Galati cererea de reorganizare.
Problemele aparute in relatia cu Banca Internationala a Religiilor nu constituiau un caz izolat. La 30 septembrie 1997, MHC avea datorii catre 58 de firme, cei mai mari creditori fiind SC Promex SA Braila (6 miliarde) si Freedom Star Electronics (6,1 miliarde).
Urmatorul pas facut de miliardar pentru a-si asigura intr-un fel apararea a fost includerea in firma mama (MHC) a societatilor cu cele mai mari datorii. Pe 14 noiembrie 1997, SC Constant International CF SA Constant Trading si Constant SA si-au incetat existenta, transferindu-si, odata cu capitalul social, si datoriile la societatea care le-a absorbit. Aceasta mutare a lui Pacuraru a insemnat, cum era si normal, o crestere a numarului creditorilor pentru MHC. Dupa cum am mai spus, printre acestia se numara si SC Mondiala SRL, firma apartinind lui Maricel Pacuraru. Daca avem in vedere faptul ca, atunci cind se pune problema falimentului, un important factor de decizie il constituie, alaturi de judecatorul sindic, adunarea creditorilor, intelegem ca magnatul avea tot interesul sa detina in rindul acestui for de decizie un pion important care, la nevoie, sa voteze in favoarea sa.
"Prin aceasta manevra, Pacuraru are libertatea de a plimba banii de la o firma la alta in scopul complicarii acestui proces", ne-a declarat reprezentantul uneia din firmele creditoare, repezentant care, din motive lesne de inteles, a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Creditorii contesta cererea de reorganizare
Asa cum era de asteptat, creditorii nu au fost de acord cu aceasta cerere de reorganizare. Asta pentru ca se vedeau pusi in situatia de a nu-si putea recupera banii pe calea executarii silite.
Asa cum prevede legea, in termen de 60 de zile de la adresarea cererii de reorganizare firma debitoare trebuia sa depuna un plan prin care sa demonstreze ca are posibilitatea de a iesi din impasul financiar in care se afla.
Acest plan a fost depus de MHC la 25 februarie 1998, adica cu 46 zile intirziere. In baza acestuia, MHC solicita instantei acordarea unui termen de gratie pina in anul 2002, timp in care isi ia angajamentul de a-si plati datoriile.
"Acest plan nu are nici o sansa de a fi aprobat de adunarea creditorilor, in primul rind ca nu a fost respectat termenul legal pentru depunerea lui. Mai mult decit atit, acesta nici nu este viabil", ne-a declarat unul din creditori.
Maricel Pacuraru este insa de alta parere.
"Eu nu vad situatia ca fiind chiar asa de cenusie. Am ajuns in situatia asta pentru ca, la rindul meu, am multi bani de incasat de la alte firme. Pentru fiecare 10 miliarde pe care le datorez, am de primit cel putin 20. Mai mult decit atit, daca ati observat, cele mai multe datorii le am catre una din firmele mele, asa ca nu vad care e problema", a declarat miliardarul reporterului "Monitorului".
Singura "problema" este insa aceea ca si aceasta firma – Mondiala SRL , este in reorganizare judecatoreasca, iar la termenul din 30 septembrie 1998 s-a solicitat conexarea acestui dosar cu cel al firmei- mamut.
"Aceasta cerere vine cu o intirziere nejustificata. Conexarea celor doua dosare trebuia facuta de judecatorul sindic din oficiu inca de mult timp, iar aceasta intirziere nu a facut decit sa tergiverseze lucrurile", afirma creditorii.
Indiferent de ce spun unii sau altii, cifrele vorbesc de la sine. Situatia financiara a MHC-ului la 31 decembrie 1997 era urmatoarea: marfuri si mijloace fixe in valoare de 6,2 miliarde, datorii de 19,4 miliarde. Cei mai importanti creditori erau, la acea data, Promex SA Braila, care avea de primit 6 miliarde, SC Mondiala SRL, cu 3 miliarde, Banca Dacia Felix, cu 1,5 miliarde, Banca Religiilor, cu 4,6 miliarde, Banca Dacia Felix (filiala Galati) cu 1,5 miliarde, SC Constant SA (o alta firma de-a lui Pacuraru) cu 7,2 miliarde, asta fara a-i mai aminti pe cei ale caror creante erau mai mici (RAGC, Regionala CF Constanta, Regionala CF Galati etc.)
Lupta dintre miliardarul galatean si datornici probabil ca va continua mult timp, iar misiunea instantei, cea care trebuie sa hotarasca daca va imparti Imperiul Pacuraru intre creditori sau ii va mai acorda acestuia o sansa, devine tot mai grea. Asta cu atit mai mult cu cit tabloul creditorilor se schimba tot timpul, apar noi firme care au ceva de revendicat de la MHC in timp ce altele isi retrag pretentiile.
Un nou termen in acest proces complicat este programat sa aiba loc pe 30 octombrie. Este putin probabil, insa, ca atunci sa aflam raspunsul la intrebarea: "Va cadea Imperiul Pacuraru?" (Gabriel BEJAN)

Comentarii