Schimbare de macaz la "Ambulanta"

vineri, 04 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Schimbare de macaz la "Ambulanta"

Cele sapte ambulante (doua Iveco si 5 Fiat Ducato) pe care Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) le-a primit in ultima perioada, cit si cele 15 pe care urmeaza sa le achizitioneze in viitorul apropiat prin intermediul aceluiasi Program al Ministerului Sanatatii si Bancii Mondiale au impus conducerii SJA luarea unor masuri in ceea ce priveste personalul de care dispune, cit si schimbarea unei mentalitati. "Trebuie sa se inteleaga faptul ca fiecare sofer al unei ambulante dotata la nivel occidental trebuie sa devina primul ajutor standardizat european bolnavului pe care il transporta. Vremurile in care cel de la volan nu facea altceva decit sa transporte pacientii fara sa poata interveni in caz de nevoie au trecut", ne-a declarat directorul SJA, dr. Marin Craciun. Acesta sustine ca tocmai in acest scop SJA a organizat in lunile noiembrie si decembrie un curs de ambulantieri, pe care l-au urmat deja 26 dintre angajatii institutiei. In perioada 15-30 ianuarie va avea loc examenul final in prezenta unei comisii a Ministerului Sanatatii, condusa de seful Comisiei de Urgente a ministerului, care va tutela si gira examenul.
Cursul se va relua incepind cu data de 1 februarie atit pentru personalul SJA Galati, Tecuci, Tg. Bujor, cit si pentru soferii care isi desfasoara activitatea pe o ambulanta in judetele limitrofe, Braila spre exemplu. Noi, la Galati si in judet, mai avem nevoie de inca 30 de persoane calificate", ne-a declarat directorul SJA, dr. Marin Craciun.
Cursurile de ambulantieri sint gratuite si faptul ca acestea se desfasoara la Galati nu este deloc intimplator. In cadrul SJA Galati exista sase medici calificati, autorizati de Ministerul Sanatatii, unul dintre ei fiind autorizat de Consiliul European de Resuscitare. Acesti medici vor preda in continuare aceste cursuri atit in prima faza, care are in vedere formarea initiala, cit si in cea de-a doua faza, care presupune antrenament si perfectionare continua. "Judetele invecinate nu au deci personalul calificat necesar acestor cursuri, care practic sint obligatorii. SJA Galati are de asemenea in dotare un manechin procesat care poate simula toate ipostazele mortii, care ne este foarte util in toata activitatea pe care o desfasuram. Speram ca Galatiul sa devina un pol al pregatirii cadrelor ce lucreaza in aceasta ramura a activitatii medicale ce nu este deloc simpla", a conchis directorul SJA, dr. Marin Craciun. (Camelia PRICOPE)

Comentarii