1.000 de miliarde de lei intr-un singur an

miercuri, 29 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 1.000 de miliarde de lei intr-un singur an

Datoriile firmelor iesene la fisc au fost puse la invechit asemeni vinului. Ele nu au capatat insa un gust mai bun sau o culoare mai aprinsa, ci doar s-au majorat. Valoarea restantelor a crescut anul trecut fata de 2001 cu aproape 50%. Daca, insa, debitele curente s-au majorat cu 29%, penalitatile au crescut cu aproape 78%. Aceasta inseamna ca cea mai mare parte a datoriilor sint mai vechi de un an. Profitind de bunavointa fiscului, firmele au preferat sa le poarte in scripte de la un an la altul.
Anul trecut, datoriile firmelor iesene au urcat la 3.048 miliarde de lei. Din acestea, 1.252 miliarde lei reprezinta debite propriu-zise, iar restul de 1.796 miliarde lei majorari si penalitati. In comparatie, la sfirsitul anului 2001 nivelul debitelor era de 1.390 miliarde de lei, cel al penalitatilor urca la 703,9 miliarde lei, totalul fiind de 2.094 miliarde de lei. Daca defalcam datoriile pe categorii de impozite, cresterea cea mai mare a avut loc la accize. Fata de 2001 acestea au crescut cu 100%.
Pentru a spori gradul de colectare, Ministerul Finantelor a promovat anul trecut mai multe acte normative. In acest sens, bancile sint obligate sa comunice fiscului situatia conturilor deschise si inchise de un agent economic pe parcursul unei luni, precum si toate informatiile cerute de organele de executare silita.
O alta masura care se preconizeaza a intra in vigoare pe parcursul lunii februarie este publicarea pe site-ul Ministerului de Finante a unei liste cu principalii datornici la bugetul statului. In prezent, invocind secretul fiscal, fiscul nu face public numele firmelor si nivelul datoriilor lor la bugetul statului.
Si la nivel local se incearca sa se faca ceva pentru a aduna mai multi bani la stat. La sfirsitul anului trecut s-a constituit un comitet la nivelul judetului format din reprezentantii Directiilor Judetene de Finante, Pensii, Somaj si ai Casei de Pensii care ar urma sa se ocupe cu recuperarea datoriilor. Comisia nu a intreprins, insa pina in prezent nici o actiune in acest sens. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii