300 de lucruri care baga groaza in ieseni

marți, 28 iunie 2005, 23:00
6 MIN
 300 de lucruri care baga groaza in ieseni

Mergi pe strada, cind deodata te opresti. Nu te mai poti misca. Toata fiinta ta este paralizata. Nici gindirea nu iti mai functioneaza normal. Personalitatea ta este facuta una cu pamintul pentru citeva minute. Esti constient de ceea ce ti se intimpla, dar nu poti face nimic. Asta inseamna ca, iremediabil, frica fata de ceva sau cineva si-a infipit coltii in sufletul si mintea ta. Esti victima unei fobii puternice care iti anihileaza toate reactiile pentru o scurta perioada de timp, transformindu-te intr-o leguma. Desi multi ieseni resimt teama fata de diverse lucruri sau fiinte, fobiile reprezinta un subiect tabu atit pentru lumea medicala cit si pentru noi. Daca, in general, fobiile sint tinute sub control de majoritatea populatiei, exista si nenorocosi pentru care frica ajunge la paroxism si au nevoie de indrumare psihiatrica. „Din cei 20.000 de pacienti internati anual in cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola, 5% sufera de fobii insotite de tulburari psihice sau depresii”, a declarat prof. dr. Petru Boisteanu, directorul spitalului Socola. Adica, anual, o mie de internari sint cauzate de circa 300 de fobii.
O profesora se teme sa nu uite cuvintele
„Nu mai suport! M-am saturat sa simt frica fata de propria-mi voce! Cind trebuie sa vorbesc, imi este frica, am emotii si imi tremura vocea de parca ar trebui sa izbucnesc in plins de spaima. Consumul psihic, efortul de vointa si stapinirea de sine devin atit de obositoare incit ma astept cu groaza ca, dintr-un moment in altul, sa nu fiu pusa in situatia penibila de a nu fi capabila sa rostesc un cuvint sau sa uit cuvintele din cauza unei iminente stari de deruta”, povesteste Manuela F., in virsta de 35 de ani, victima a laliofobiei (frica fata de cuvinte, vorbe). Curios este faptul ca, desi sufera de aceasta fobie, Manuela si-a dorit foarte mult sa ajunga profesoara de matematica. „Cu toata frica de a rosti cuvinte, m-am hotarit sa devin profesoara de matematica, gindind ca in locul meu ar trebui sa vobeasca mai mult creta pe tabla. Imi dau seama ca vocea mea este slaba, dar imi este frica sa vobesc mai tare pentru a nu spune ceva gresit” s-a confesat Manuela. Ea este una din pacientele care au recurs la ajutorul cadrelor medicale de la „Socola”, pentru a-si depasi ciudata teama fata de vorbe.
Frica de a nu-ti omori copilul nou-nascut
Printre fobiile mai putin cunoscute se numara si cea fata de impulsie, de a nu fi pus in situatia sa faci ceva impotriva vointei tale. „Cazurile impresionante prezentind fobie fata de impulsiune apar la tinerele mame dupa nastere. Noi am avut sub tratament mai multe bolnave internate pentru stare de anxietate intensa determinata de frica de a nu-si omori copilul prin strangulare, sufocare etc. Interesant este ca, in majoritatea cazurilor, solicitarea de a fi internate a venit din partea pacientelor si ca, de asemenea, astfel de manisfestari au aparut mai ales la cele care nu si-au dorit sarcina”, a precizat prof. dr. Mihai Salaru, medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola”.
„Cind am cutitul in mina mi-e teama sa nu tai pe cineva”
Fobia fata de obiectele taioase este un alt tip de teama ce poate fi intilnita la bolnavii suferinzi de fobii impulsive. „Pentru mine, inca din copilarie, cutitul a insemnat instrumentul mortii. Si acum, am aceiasi frica paralizanta cind vad cutitul, si de aceea orice cutit nu sta decit intr-un sertar special. Il ascund de copii, iar atunci cind il am in mina imi este frica sa nu-mi tai vreun deget. De cind am imbatrinit a aparut frica ca, atunci cind am cutitul in mina, sa nu-mi dea prin gind sa tai pe cineva”, s-a confesat Emilia N., in virsta de 48 de ani, de profesie inginer.
Un cioban suferind de ermofobie
Tot din categoria fobiilor simple face parte si cea fata de singuratate – ermofobia. Prof. dr. Petru Boisteanu si-a amintit de cazul unui cioban internat la Socola pentru ca simtea teama fata de sentimentul apasator al singuratatii. „Acum citiva ani un cioban a apelat la tratament psihiatric. Acesta dezvoltase o fobie fata de singuratate intrucit, prin natura meseriei, trebuia sa petreaca foarte mult timp singur avind grija de oi. In timp, fobia s-a accentuat si a creat terenul necesar instalarii depresiei majore”, a detaliat profesor doctor Petru Boisteanu.
„Actul sexual este o adevarata pacoste pe capul meu”
Exista femei si barbati care resimt teama chiar si de casatorie (gamafobie) sau activitate sexuala (genofobie). „Imi amintesc ca, in cursul unei excursii, i-am zarit pe parintii mei intretinind un raport sexual fara ca acestia sa fie constienti ca ii vad. Pe atunci aveam doar 12 ani si, probabil, am ramas traumatizata de aceasta amintire. Citiva ani mai tirziu, indragostita fiind, nu am reusit sa demonstrez si fizic iubirea fata de persoana iubita. Frica aceasta, fata de actul sexual in sine, este o adevarata pacoste pe capul meu, pe care nu o pot invinge”, s-a plins medicilor, cu oarecare stinjeneala, ieseanca Iulia P., de 29 de ani. Femeia a recurs la ajutor psihiatric intrucit doreste din toata inima sa se casatoreasca si sa fie fericita.
Ce este, cum se manifesta si care sint urmarile fobiilor
O parte dintre cei suferinzi de fobii ajung sa isi blesteme zilele, si „asta deoarece nu mai reusesc sa controleze rational fenomenul. Frica lor fata de obiectul fobogen a ajuns la paroxism. Fobia este o stare de angoasa psihica si fizica nemotivata, intensa, persistenta, irationala si invincibila, care poate merge de la anxietate pina la panica paralizanta, declansata de contactul sau prezenta cu obiectul fobogen. Pacientii in cauza ajung astfel sa adopte un comportament evitant in raport cu acest obiect. In functie de tipul de fobie de care sufera, unii nu ating o pozitie sociala la nivelul capacitatii intelectuale si se transforma in persoane izolate”, a detaliat despre consecintele fobiei Maria Grigorescu, medic psihiatru in cadrul Spitalului Socola. Claustrofobia (teama de spatii inchise), zoofobia (frica de animale), teama fata de inaltime sint unele dintre cele mai frecvente fobii de care sufera iesenii. Pe lista aceasta, medicii din cadrul Spitalului „Socola” au mai adaugat fobia fata de moarte (tanatofobia), de care multi dintre noi nu recunosc ca sufera.
O fobie a sefilor de state
Si presedintii de tari sau oamenii de succes care au functii de mare responsabilitatea sint macinati de frica. Cu toata puterea de care dispun, acestia devin la fel de vulnerabili atunci cind se afla in postura de a lua decizii de mare importanta. „Frica de actiune, de a intreprinde ceva, cunoscuta stiintific sub numele de ergasiofobia, o simte fiecare om, dotat cu o mare responsabilitate, in momentele de grea incercare, cind incarcat de gindul chinuitor ca de ceea ce vrea sa intreprinda depinde viata a mii de oameni. Ca sa nu mai vorbim de viata sau supravietuirea unei natiuni. Este in toate acestea o frica normala, chiar daca este legata de nopti chinuitoare de framintari si invincibile insomnii”, a explicat Mihai Salaru.

Citeva fobii ciudate intilnite de medicii de la „Socola”
Specialistii vorbesc despre 320 de tipuri de fobii. Dintre acestea amintim citeva:
-agliofobia – teama fata de durere
-androfobia – teama fata de barbati
-blenofobia – teama fata de noroi
-cacofobia – teama de uritenie
-cherofobia-aversiunea fata de glume, veselie
-crometofobia- teama de bani
-dromofobia-teama de a traversa strazile
-eisoptrofobia- teama de oglinda sau de a se privi in oglinda
-ergofobia- teama de munca
-eufobia- teama de a auzi vesti bune
-fagofobia- teama de a se ineca cu alimente
-fasmofobia- teama de fantome
-geriofobia- teama de a imbatrini
-ginefobia- teama de femei
-hominofobia- teama fata de oameni
-ideofobia-teama fata de idei
-kainofobia- teama de ce este nou
-liticafobia- teama de procese
-mnemofobia- teama de amintiri
-novercafobia-teama de soacra
-olfactofobia- teama fata de mirosuri urite
-panofobia-teama de orice
-rupofobia- teama de mrdarie
-sarmasofobia- teama de jocul dragostei
-scolionofobia- teama de scoala
-telefonofobia-teama de telefoane
-tomofobia- teama de interventii chirurgicale
-venustrafobia-teama de femei frumoase
-zelofobia- teama de geloziesatorie (gamafobie) sau activitate sexuala (genofobie). (Ada GRAJDEANU)

Comentarii