A fost cumparat magazinul Moldova

marți, 21 mai 2002, 23:00
4 MIN
 A fost cumparat magazinul Moldova

Danut Prisecariu, actionarul majoritar de la "Alimentara" SA, a preluat magazinul "Moldova". Contra sumei de 1,5 milioane de dolari, el a devenit ieri proprietarul a aproape 70% din actiunile societatii. Prin intermediari, el a "cules" de pe piata, de la micii actionari, peste 50% din actiunile societatii ce are in proprietate magazinul care era, odata, cel mai mare din Moldova. "Am cumparat actiunile de la persoane fizice in ultimele trei luni, si consider ca am facut o afacere foarte buna. Altfel, nu as fi investit", spune Prisecariu. Mai apoi a venit si rindul lui Dan Irimiciuc, care, de voie, de nevoie, si-a vindut si el actiunile, pentru a duce la aproape 70% cota detinuta de Danut Prisecariu.
"Este cea mai frumoasa tranzactie la care am participat"
Dan Constantin Irimiciuc, directorul actual de la magazinul universal, pare incintat de tranzactia pe care a facut-o, vinzindu-i lui Danut Prisecariu pachetul sau de 12% din actiunile detinute. "Este cea mai frumoasa tranzactie la care am participat, si cred ca am facut o afacere foarte buna. Am gasit omul care este tinar, energic, stie ce vrea si are resurse materiale pentru a dezvolta mai departe firma", a declarat Irimiciuc. El a adaugat ca a reusit sa aduca "Moldova" la o situatie financiara destul de buna, insa, pentru ca magazinul sa poata face fata concurentei si sa intre pe "o pozitie de lux", sint necesare citeva milioane de dolari, bani de care nu dispun nici el si nici societatea.
Proaspatul actionar majoritar are ambitia sa dezvolte magazinul universal si, impreuna cu "Hala Centrala", sa "recreeze acel pol al cumparaturilor in centrul orasului, asa cum este dealtfel si normal. In prezent, acesta s-a mutat intr-o zona periferica". Danut Prisecariu a explicat ca va investi in modernizari o suma apropiata de 3 milioane de dolari in urmatorii ani. "Cam atit am investit si la «Hala», dar aici modernizarile vor fi mult mai usor de facut, pentru ca exista deja o parcare care, din fericire, nu este sparta, ca cea de la «Hala». Exista si lifturi si scari rulante. Vom pastra profilul de magazin universal si dorim sa luam toate produsele la prima mina, fie prin contracte directe cu producatorii, fie prin importuri fara intermediari. Cert este ca la «Moldova» vor fi produse de calitate si de firma, la preturi comparabile cu cele de pe piata", a adaugat Prisecariu.
Lichidari de stoc cu reduceri
El a afirmat ca "Hala Centrala" va fi specializata mai ales pe vinzarea de haine, in timp ce "Moldova" se va axa preponderent pe vinzarea de mobila, cosmetice, electronice si electrocasnice, mercerie si confectii. Se va pastra sistemul de plata in rate, iar in perioada imediat urmatoare vor fi ieftiniri consistente la marfurile ce se afla la ora aceasta in magazin, deoarece se va face o lichidare de stoc. Compartimentul de productie confectii pe care il are magazinul va functiona in continuare, iar cei 220 de salariati isi vor pastra locurile de munca, singurul criteriu de concediere fiind incompetenta.
Magazinul "Moldova" are o suprafata de 8.500 de metri patrati si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 6 miliarde de lei. A fost privatizat prin metoda MEBO in 1993, iar acum trei ani, Asociatia Salariatilor s-a desfiintat, actiunile fiind detinute de persoane fizice, in majoritate fosti si actuali salariati.
Noul proprietar al magazinului "Moldova" nu are 35 de ani impliniti
Danut Prisecariu va implini in septembrie 35 de ani, si a inceput cariera de adevarat om de afaceri in 1993 cind, impreuna cu mai multi asociati, participa la deschiderea societatii "Nest". Aceasta avea, la infiintare, citeva magazine alimentare, iar mai tirziu a dezvoltat si o retea de fast-food-uri. In 1999, cumpara, impreuna cu actionarii de la NEST GROUP, de pe piata de capital, societatea "Alimentara" si pachete importante de actiuni la alte societati iesene. Mai tirziu, preia de la ceilalti actionari o parte din actiuni si devine majoritar la "Alimentara".
In 2001, modernizeaza "Hala Centrala", care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 6 milioane de dolari, pentru acest an fiind prevazute vinzari de 10 milioane de dolari. Tot anul trecut, a cumparat de pe RASDAQ 10,65% din actiunile societatii de turism Moldova, pentru ca in ianuarie anul acesta, prin participarea cu 25,6 miliarde de lei la majorarea de capital a societatii, sa preia controlul firmei, intrind in posesia a 60% din actiuni. Doua luni mai tirziu cumpara, la licitatia organizata de Ministerul Turismului, si pachetul de 30% din actiuni ramase in proprietatea statului, devenind astfel stapinul a 90% din capitalul social al "SCT Moldova". In proprietatea societatii de turism intra hotelul "Traian", statiunea Strunga si Hanul "Trei Sarmale", toate revendicate de fostii proprietari. Hotelul "Traian" este revendicat de catre Carol Theitler. Acesta traieste in prezent in Israel si a solicitat nu mai putin de 15 case si terenuri in Iasi. Statiunea Strunga este revendicata de mostenitorii fostului proprietar, Manolescu Strunga, iar hanul "Trei Sarmale" de catre familia Luca. Cu toate acestea, Prisecariu va face investitii importante la hotelul "Traian", precum: realizarea unei parcari subterane, realizarea unei sali de conferinte ultramoderne, repararea acoperisului si a fatadei si ridicarea clasificarii hotelului de la doua stele, cit are acum, la trei stele plus sau patru stele. "Tocmai am reusit sa obtinem toate avizele necesare, inclusiv cel de la comisia de monumente istorice, fara de care nu puteam demara lucrarile la hotel" spune el. (Ana PRODAN)

Comentarii