Alegatorii de 18 ani nu stiu nici macar cine sint candidatii la functia de primar

luni, 24 mai 2004, 23:00
4 MIN
 Alegatorii de 18 ani nu stiu nici macar cine sint candidatii la functia de primar

„Eu cu cine votez?” Intrebarea aflata pe buzele iesenilor cu doua saptamini inainte de alegerile locale pare sa nu-i preocupe deloc pe adolescentii care abia au implinit 18 ani. Virsta de la care, legal, au drept de vot. Cine sint candidatii? Ce se voteaza? Cind sint alegerile? Sint intrebari care ii dezorienteaza si mai mult pe cei care vor vota pentru prima data. „Habar nu am, recunosc”, raspund cei mai multi dintre adolescentii cu drept de vot. La Iasi, numarul acestora se ridica la aproximativ 6.000. Aproximativ 5% dintre alegatorii ieseni vor pune stampila intimplator. In functie de sfatul parintilor sau de inspiratia de moment.
„Nu ma pricep la politica”
Cu gindul la bacalaureat, la distractii, la baieti sau fete, adolescentii nu se gindesc la „politica”. „Eu, cu politica… Nu ma pricep si nici nu vreau sa stiu”, spune Iulia, eleva in clasa a XII-a, la „Negruzzi”. Cei mai multi liceeni abia intrati in virsta maturitatii recunosc cu nonsalanta ca desi mai sint doar doua saptamini pina la alegerile locale ei nu stiu nici cine sint candidatii. Asa ca dau cu presupusul cu privire la numarul lor: trei, patru sau sase. Nici una insa nu e varianta corecta. „Nu, nu stiu citi candidati sint”, recunoaste putin rusinata, Ana-Maria, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National. Colega ei de clasa se gindeste insa sa o ajute. Macar cu numele unui candidat. „Eu ii stiu pe citiva. Pai, este Nichita,… e Carlan, nu? Mai este si Fenechiu…Cine mai este?”, spune cu entuziasm Raluca, eleva la Colegiul National. Intrebati ce stiu despre fiecare candidati in parte, primii electori arunca cu privirea in dreapta si in stinga. Ca si cum ar fi la ora si au fost prinsi pe picior gresit cu tema nefacuta. „Bouaru? De asta nici nu am auzit. Ioan Rata? Imi spune, parca ceva, dar nu stiu cu ce se ocupa”, raspunde incurcata Iulia, de la „Negruzzi”. Singurele amanunte despre candidatii la fotoliul de primar sint despre „Nichita – ala de la RAJAC” si despre „Carlan – ala din reclama cu eroul”.
„Adica se voteaza pe trei liste?”
Cu listele pentru primarie mai este cum mai este. Greul vine abia la voturile pentru consilierii locali sau judeteni. Cei mai multi dintre elevii cu drept de vot nici nu stiu ca au de votat liste de consilieri. „Adica se voteaza pe trei liste? Nu, chiar nu stiam asta”, spune Alina, eleva la Colegiul National. Constienti ca atunci cind se vor afla in cabina de vot, nu vor sti de ce pun stampila pe un nume sau altul, primii electori spun ca vor cere consiliere pentru vot. Parintilor, rudelor sau fratilor mai mari. Aceasta daca nu se vor lasa cuceriti de una din reclamele electorale, difiuzate la televizor. „Mi-a placut reclama aia cu eroul. Chiar e «misto»”, spune Radu, elev la Liceul „Vasile Alecsandri”. „Eu am sa ma mai informez din afisele electorale de pe strada. Ca sa nu ma duc la vot chiar asa… La dezbateri televizate nu am rabdare sa ma uit. Si oricum se cearta tot timpul”, spune Alina, eleva in clasa a XI-a la „National”. Chiar daca in duminica alegerilor, pe 6 iunie, votul lor va fi ca un joc la loto, elevii au insa destule nemultumiri. „Sint prea multi ciini pe strada. Ti-e frica sa mergi noaptea pe linga ei. Iar mijloacele de transport sint groaznice”, spune pe un ton responsabil Raluca. „Noaptea nu esti in siguranta pe strazi. E intotdeauna intuneric. Iluminatul este o problema a Iasului, care trebuie rezolvata. Nu mai spun ca ziua nu ai un parc ca lumea in care sa stai”, crede Florina, eleva la „National”. Desi cunosc, spun ei, unele dintre problemele Iasului, adolescentii nu sint increzatori ca acestea vor fi si rezolvate. Asa isi motiveaza, de altfel, si indiferenta fata de candidatii la Primarie, fata de alegeri in general. Au auzit deseori in familie ca „oricum, oricine vine nu schimba nimic”. „Tot aia e. In campanie promit, dar dupa aceea uita de noi toti”, spune Raluca. (Marinela RATA)
In scoala, educatia civica este absenta
Primii alegatori ai Iasului spun ca le-ar placea sa afle mai multe despre cum trebuie sa voteze chiar de la scoala. Informatii despre sistemul de vot, despre drepturile si obligatiile cetatenilor sint aproape inexistente in scoala, atit la orele de dirigentie, cit si la cultura civica. Programele scolare au ramas la acest capitol, al educatiei pentru societate, neschimbate dupa 1989. „Cultura civica se studiaza in clasele a VII-a si a VIII-a, cind elevii nu percep foarte bine responsabilitatea votului. La liceu nu se face cultura civica”, este de parere profesoara de filosofie de la Colegiul National, Lucia Afloroaei. Tocmai pentru ca orele de cultura civica se fac la clasele de gimnaziu, si in in numar foarte mic – o ora pe saptamina – , profesoara Afloroaei crede ca responsabilitatea de
a-i invata pe elevi ce inseamna alegerile cade tot pe umerii dirigintilor. „Fiecare diriginte ar trebui sa discute la clasa despre asta. Fara propaganda politica. Trebuie doar sa explice cum se voteaza si ce importanta are votul”, spune Lucia Afloroaei. (M.R.)

Comentarii