Blestemul lui Sahleanu

luni, 30 octombrie 2000, 00:00
5 MIN
 Blestemul lui Sahleanu

Cel mai mare caz din istoria politiei iesene, cel al uciderii liderului de sindicat de la SC "Tepro" SA, tinde sa devina unul din cele mai mari din tara. Paralel cu ancheta desfasurata pentru omorirea sindicalistului, s-a inceput o alta ancheta, care vizeza modul in care a fost privatizata fabrica de tevi din Iasi. Noua ancheta se pare ca este condusa de procurorul sucevean Gheorghe Vizitiu, care a fost desemnat de Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, in 15 septembrie, sa-i ajute pe procurorii ieseni care instrumentau cazul "Sahleanu". Dosarul "Sahleanu" s-a ingrosat destul de mult de la uciderea liderului de sindicat. Opt persoane au fost arestate de mai bine de o luna, fiind acuzate ca ar fi participat direct sau indirect la lichidarea liderului de sindicat de la "Tepro", iar acum, atentia anchetatorilor se indreapta catre contractul de privatizare a unitatii.
Cinci dintre cei sapte angajati ai FPS care au semnat nota de privatizare au ajuns in vizorul Parchetului de linga Curtea de Apel Iasi, fiind acuzati de fals si inselaciune. Ei sint banuiti practic ca au favorizat firma "Zelezarny Veseli" sa cistige licitatia prin care cehii au devenit proprietarii fabricii. Atit Radu Sirbu, presedintele FPS, cit si Ioana Dornescu, sefa Directiei Teritoriale Iasi a FPS, au confirmat ca angajatii Fondului sint cercetati de Parchet, dar au refuzat sa dezvaluie numele celor cinci persoane citate de procurori. Potrivit contractului de vinzare-cumparare a TEPRO, din partea Fondului Proprietatii de Stat, contractul de privatizare a fost semnat de Dan Gozia (director departament "Privatizare"), Titus Crudu (consilier), Eugen Zvirjinski (director "Analize economice"), Eugenia Gutium (director departament "Contencios"), Sergiu Serbotei (director), Ruxandra Jianu (sef serviciu) si Mihaela Anghelescu (expert). Prin urmare, cinci dintre cele sapte persoane mentionate mai sus sint in prezent cercetate de Parchet.
"Nu stiu cum ar putea fi sustinute aceste acuzatii. Toate privatizarile se fac dupa Legea Privatizarii, aprobata si votata de Parlament. Dupa aceasta lege, Consiliul de Administratie al FPS elaboreaza niste proceduri, pe calculator, care se folosesc in cazul tuturor privatizarilor. Aceste proceduri sint elaborate si vizate de juristii institutiei", declara sefa FPS Iasi, Ioana Dornescu. "Ma ingrijoreaza faptul ca, in ultima vreme, se trage din toate directiile in FPS. Investitorii isi pierd astfel increderea si se vor orienta in alte directii", a mai afirmat Ioana Dornescu.
Presedintele FPS, Radu Sirbu, a afirmat ca "membrii Consiliului de Administratie al FPS refuza sa creada ca functionarii Fondului sint folositi drept carne de tun in campania electorala, in scopul culpabilizarii institutiei".
In schimb, actualul lider al muncitorilor de la TEPRO, Constantin Rotaru, crede ca decizia Parchetului este justa si ca "mai sint si alte persoane care ar trebui cercetate".
Cinci angajati ai FPS sint cercetati penal in dosarul "TEPRO"
Sindicalistii de la "Tepro" s-au bucurat cind au auzit ca Parchetul ii cerceteaza pe angajatii FPS care au facut parte din comisia de privatizare a societatii. "Oamenii sint mai mult preocupati de prezent acum insa evident ca s-au bucurat cind au auzit ca in sfirsit cei vinovati sint luati la intrebari. De foarte mult timp au fost trimise o gramada de sesizari catre Parchet. Pina acum de fiecare data s-a pus NEP (neinceperea urmaririi penale) sau nici macar nu s-au facut cercetari. Din cite stiu eu, in acest caz insa chiar domnul Grecea (n.r- fostul sef al Corpului de Control al Primiluli Ministru care a ordonat un control la "Tepro") a facut sesizari catre Parchet si Politie. Si mai sint persoane care ar trebui cercetate" a declarat Constantin Rotaru, liderul de sindicat de la fabrica de tevi.
Istoria licitatiei
Zbuciumata poveste a privatizarii "Tepro" incepe in 1998, cind "Metalurgica" este scoasa la privatizare. La prima licitatie din 5 martie 1998 a participat doar Asociatia "Privat Tepro", a carei oferta a fost refuzata. La a doua licitatie din 17 iunie 1998, pe linga Asociatia "Privat Tepro", in scena isi face aparitia si firma ceha "Zelezarny Veseli", precum si o persoana fizica. Ultimele doua oferte sint respinse deoarece nu achitasera garantiile de participare la licitatie. Ramine in competitie doar PAS, reprezentat de directorul de atunci al firmei, Andreiu Catoiu. Comisia de licitatie trece la negocieri directe cu PAS, insa, surpriza, din continutul procesului verbal nu rezulta puctajul obtinut de fiecare ofertant. Oferta PAS este respinsa, si se hotariste organizarea unei noi licitatii, decizie contestata la acel moment de PAS. Contestatia este respinsa de comisia de analiza si redactare a contestatiilor din cadrul FPS pe motiv ca, in timpul licitatiei, s-au evaluat ofertele pe baza grilei de punctaj si asociatia salariatilor a obtinut un punctaj mai mic. Nicaieri nu este consemnata dovada celor sustinute de comisie. Pe 24 iunie 1998 a fost organizata licitatia cu plic sigilat care s-a finalizat cu achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la "Tepro" de catre "Zelezarny Veseli". La aceasta licitatie au participat doi ofertanti, firma ceha si PAS. Asociatia "Privat Tepro" a oferit 10.950 de lei pe actiune cu plata integrala in 60 de zile si investitii in valoare de 42,5 miliarde lei in maxim patru ani. "Zelezarny Veseli" a oferit 7.981 de lei pe actiune, cu plata integrala in 45 de zile si investitii de 40,79 miliarde de lei in decurs de patru ani. A fost declarata cistigatoare firma ceha, desi oferta celor de la PAS parea mai avantajoasa. Asta dupa ce partea ceha a fost invitata la o sedinta de negociere directa pe 13 iulie 1998, in care FPS ii cere cumparatorului ceh sa mareasca pretul pe actiune la 10.856 de lei cu plata in 60 de zile. Si in aceste conditii oferta cehului era inferioara celei a PAS. Corpul de Control a primului ministru, intr-un control efectuat la Iasi, in care a luat la puricat si contractul de vinzare-cumparare, precizeaza clar ca, prin invitarea firmei cehe la o noua negociere, separat de PAS, "nu a asigurat egalitatea de tratament intre cumparatori, favorizind clar firma Zelezarny Veseli".
FPS ar trebui sa dea cehilor banii inapoi
Fondul Proprietatii de Stat va trebui sa returneze firmei cehe "Zelezarny Veseli" cele trei milioane de dolari pe care aceasta le-a platit pentru pachetul majoritar de actiuni al societatii "Tepro" Iasi, ca urmare a sentintei pronuntate vineri de Curtea Suprema de Justitie, a declarat Radu Sirbu, presedintele FPS.
"Sint revoltat de solutiile Justitiei. Cehii isi vor lua banii inapoi pentru ca sindicatele au contestat contractul de privatizare", a afirmat Radu Sirbu. Curtea Suprema de Justitie a stabilit, in urma cu o saptamina, nulitatea contractului incheiat intre FPS si firma ceha, in actiunea de contestare a procesului de privatizare initiata de sindicate. Vineri, Curtea Suprema de Justitie a anulat clauza de rezolutiune stipulata in contractul de vinzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al societatii "Tepro" Iasi, in procesul intentat de Fondul Proprietatii de Stat firmei cehe "Zelezarny Veseli". Aceasta inseamna ca procesul de privatizare a "Tepro" se va relua.(Ana PRODAN)

Comentarii