Bursa spagilor pentru operatii

vineri, 05 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Bursa spagilor pentru operatii

Cei mai multi dintre iesenii care au de gind sa se interneze in spital, pentru operatie sau numai pentru citeva investigatii, nu au curajul sa intre pe poarta spitalului fara sa aiba portofelele bine garnisite. Aceasta- ca un stimulent sau doar ca o multumire, dupa caz, pentru modul in care sint ingrijiti. Atentia pentru medici si cadrele medii nu este obligatorie, toti bolnavii fiind tratati, de regula, la fel din punct de vedere medical; chiar daca operatia se mai amina o zi, doua, pina la urma cazul se rezolva. Dar "multumirile financiare" dau mai multa siguranta bolnavului ca va beneficia de toata atentia pe care si-o doreste pe perioada spitalizarii.
Daca esti atit de norocos incit sa ai parte de o operatie clasica de apendicita, va trebui sa pui de o parte citiva banuti pentru "maruntisuri". Aceasta nu inainte de a pregati rasplata pentru chirurg, in jur de un milion de lei si 2-400.000 de lei pentru anestezist.
Si acum, sa trecem la maruntisuri. Daca ai grija sa vii din timp pentru operatie, ai parte doar de trei-patru zile de spitalizare. Asa incit, din momentul in care ai iesit de la Terapie Intensiva si esti mutat in salon, nu este exclus sa mai ai parte de o zi de stat la pat. Incepi prin a-i rasplati pe brancardierii care te transporta la salon cu 10.000 de lei. Apoi, pentru ca nu te poti da jos din pat, ii strecori infirmierei alti 10.000 de lei pentru ca a fost draguta si ti-a adus bazinetul la pat. Daca nu ii poti strecura, ii faci semn ca ai ceva pentru ea in bata de la soseta, ori in buzunarul de la pijamale. Daca asistenta care iti schimba pansamentul este preocupata sa te ingrijeasca asa cum trebuie sau, din contra, vrei sa o determini sa fie ceva mai draguta cu tine, te mai lipsesti de alti 10.000-15.000 de lei. Cum, in 24 de ore, asistentele lucreaza in ture si mai ai de facut si perfuzii sau injectii, nu este exclus sa dublezi suma pe care ai rezervat-o asistentelor. Si uite asa, a trecut o zi de cind ai fost adus in salon si ai scapat dintr-un foc de aproape 50.000 de lei. Pentru inca doua zile de stat in spital, iti mai pregatesti cinci sau zece bancnote de 10.000 de lei, pe care vezi cum le imparti la fata locului. In cele din urma, constati ca cel mai putin costisitor a fost sa stai la Reanimare. Pentru ca esti in stare de inconstienta, ametit de anestezie si abia mai stii ce-i cu tine, nu mai ai cum sa te gindesti si la rasplata. Asa incit, de cele mai multe ori, dupa ce scapi de apendice, iti mai usurezi buzunarele cu aproape 1,5 milioane de lei. Iar daca mai ai ghinionul sa faci peritonita sau alte infectii, umbli din nou la portofel, sa schimbi bancnotele mari in 5.000-10.000 de lei, pentru orice eventualitate. 1,5 milioane de lei reprezinta minimul cheltuielilor pentru o internare in timpul careia suporti o interventie chirurgicala. Cheltuielile cresc atunci cind operatia este mai complexa si sint afectate functii vitale, precum inima sau creierul, pentru care atentia catre medic este ceva mai semnificativa, de la 1,5 milioane de lei in sus. O suma identica este valabila si pentru nasterile prin cezariana. In astfel de cazuri, creste si restul cheltuielilor, pentru ca sint mai multe si zilele de spitalizare, iar vindecarea se produce mai dificil. (Laura HUSARU)

Comentarii