CET si RADET s-au logodit la Bucuresti

vineri, 08 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 CET si RADET s-au logodit la Bucuresti

Ministerul Administratiei Publice a decis ieri ca CET Iasi sa fuzioneze cu RADET si, astfel, sa treaca din subordinea Ministerului Industriilor in cea a Consiliului Local (CL) Iasi. Aceasta decizie a fost luata ieri, in urma discutiilor dintre reprezentantii MAP si primarul Constantin Simirad. In ceea ce priveste implicarea "Electrica" in aceasta fuziune, asa cum vrea primarul Simirad, Guvernul a zis deocamdata "pas". Acum, Simirad se vede pus in fata unui pariu greu de cistigat: cooptarea "Electrica" in "Compania Municipala de Servicii", caz in care pretul gigacaloriei s-ar mentine constant sau chiar ar scadea. In caz contrar, primarul risca sa administreze o societate unica ale carei retele invechite ar suge miliarde de lei de la bugetul local. In aceste conditii, este posibil ca pretul gigacaloriei sa creasca la peste un milion lei, cifra avansata chiar de directorul CET Iasi. In ceea ce priveste "Compania Municipala de Servicii", proiectul comun al primarului Simirad si al sefilor CET, Ioan Mihai, si RADET, Romeo Mistreanu, specialistii si consilierii locali au intrat in dezbatere.
Cum ar putea scadea pretul caldurii
In conditiile in care retelele "Electrica" ar fi administrate de "Compania Municipala de Servicii", directorul CET crede ca pretul gigacaloriei ar putea sa scada. "Daca preluam si partea de energie electrica, vom avea mai multi bani cu care vom putea intretine instalatiile si achizitiona combustibil. Mai mult, o parte din productia de energie electrica o putem vinde in continuare, asigurindu-ne astfel o sursa suplimentara de cistig", a afirmat Ioan Mihai. Din profitul obtinut din vinzarea energiei electrice, Mihai crede ca ar putea acoperi plata achizitionarii combustibilului necesar CET. In situatia contrara, avind in vedere indexarea pretului la combustibili in functie de rata inflatiei, ca si lipsa de lichiditati datorata debitelor restante fie de la populatie, fie de la agentii economici, pretul unei gigacalorii este estimat sa ajunga la peste un milion lei pina in vara acestui an. Salvarea lui Simirad sta in miinile "Electrica", cu care CL va demara negocieri dure. "Noi am solicitat Guvernului si distribuirea energiei electrice dar, deocamdata, se pare ca nu am obtinut sprijin. Am stabilit, totusi, sa intocmim un proiect de principiu pe care sa-l negociem cu "Electrica", in maximum doua-trei luni", a declarat ieri primarul Constantin Simirad.
Specialistii spun ca proiectul este viabil
Specialistii si-au dat, cel putin din punct de vedere tehnic, girul pentru infiintarea "Companiei Municipale de Servicii". Profesorul universitar Sorin Theodoru, de la catedra de instalatii a Facultatii de Constructii, a aratat care ar fi bilele albe ale proiectului. "Parametrii instalatiilor CET Iasi de producere a energiei electrice sint compatibili cu cei ai retelelor «Electrica», deci CET ar putea prelua aceste retele pentru uzul propriu. In acelasi timp, ar trebui sa preia toata infrastructura si personalul, pentru ca nu are specialisti proprii", a afirmat Theodoru. Acesta a adaugat ca energia electrica produsa de CET poate acoperi nevoile Iasului: "CET are doua grupuri de cite 25 megawati si alte doua de cite 50 megawati, ceea ce e suficient". Sorin Theodoru a scos in evidenta si dificultatile preluarii retelelor "Electrica" de catre CET. "Combustibilul folosit trebuie sa fie de foarte buna calitate, pentru a permite un randament maxim de productie, iar utilajele trebuie, in mare parte, reinnoite, pentru ca acum se cheltuie foarte mult pentru reparatii".
Consilierii locali vor un studiu fundamentat
In ceea ce priveste manageriatul holdingului lui Simirad, indoielile sint multe. Consilierul municipal Gheorghe Nichita crede ca proiectul e riscant, in lipsa unui plan foarte bine pus la punct. "Nu avem nici macar estimari pentru cit ar produce, cit ar cheltui, ce investitii ar presupune acest holding. Practic, pot aparea foarte multe probleme, desi, ipotetic, proiectul este viabil", a spus Nichita. Acesta s-a intrebat: "Va putea bugetul local suporta investitii in acest holding, in conditiile in care nu a investit mare lucru in RADET, o regie mai mica?". Si consilierul Constantin Neculau a criticat intentiile primarului. "Totul este o nebuloasa, nimeni nu a prezentat vreo analiza clara a proiectului. Dar nu cred ca, doar controlindu-i pe cei care produc energie termica, va scadea pretul gigacaloriei", a comentat Neculau.
OPC va participa la intocmirea contractelor individuale
Unul din avantajele constituirii "Companiei Municipale de Servicii" ar fi factura comuna pentru utilitati, incheiata cu fiecare locatar in parte. Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) a promis ca aceasta factura comuna va fi defalcata pe fiecare serviciu oferit. Astfel, nu se va ajunge in situatia in care, de exemplu, neplatind incalzirea, un locatar sa fie debransat de la toate utilitatile, in virtutea faptului ca acestea sint facturate la comun. "In contractele-cadru individuale ale holdingului nu vor exista astfel de clauze abuzive. Daca se va merge pina la capat cu acest proiect, oficiul pe care-l conduc va verifica fiecare clauza din contractul furnizor-beneficiar", a declarat seful OPC, Ioan Haraga. (Catalin PRISACARIU)
Sindicalistii de la CET Iasi se pregatesc de greva
Ministerul Administratiei Publice (MAP) a hotarit ca, in cazul a opt orase din tara, CET-urile sa treaca din subordinea "Termoelectrica" in cea a Consiliilor Locale (CL). Printre cele opt orase se afla si Iasul. Liderul de sindicat al CET Iasi, Gelu Popa, a anuntat deja ca salariatii regiei ar putea declansa manifestari de protest ca urmare a acestei decizii. "Deocamdata, asteptam sa vedem cum se pozitioneaza «Termoelectrica» fata de aceste schimbari. Oricum, noi credem ca lucrul cel mai distrugator va fi cresterea pretului energiei termice", a declarat Popa. Sindicalistii ieseni asteapta insa in zadar un raspuns de la "Termoelectrica". "Noi nu putem oferi un raspuns sindicatelor, pentru ca nu la acest nivel se iau hotaririle. «Termoelectrica» e subordonata Ministerului Industriilor, care nu ne-a trimis inca nici un raspuns oficial. Sintem prinsi la mijloc, fara a putea oferi solutii", a declarat ieri purtatorul de cuvint al "Termoelectrica", Cezar Baciu.
Sindicalistii altor CET-uri din tara, incluse in programul MAP, au initiat deja miscari ample de protest. La Brasov si Oradea, angajatii CET-urilor au manifestat citeva ore zilnic de la inceputul acestei saptamini, considerind ca desprinderea de "Termoelectrica" va duce la cresterea pretului gigacaloriei. Proteste ale sindicalistilor CET au avut loc si la Suceava. In ciuda protestelor sindicalistilor CET din cele trei orase, Romeo Postelnicu, secretar de stat in MAP, a declarat ca pretul gigacaloriei nu va creste: "Este o imagine falsa pe care si-au creat-o cei care agita spiritele in sindicat, pentru ca transferul proprietatii de la «Termoelectrica» nu inseamna o crestere a pretului gigacaloriei". Postelnicu nu a aratat, insa, care sint argumentele in sprijinul afirmatiei sale. (C.P.)

Comentarii