Ciocoiul Mistreanu

joi, 06 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Ciocoiul Mistreanu

Un an si jumatate. Atit i-a trebuit lui Romeo Mistreanu, managerul Regiei de Termoficare, pentru a capata apucaturi de ciocoi. Cind primarul Simirad l-a instalat in martie anul trecut, Mistreanu a primit o singura misiune: sa faca din regie un serviciu modern cu un management demn de anul 2000. La un an si jumatate de despartirea de Arcadie Dubet, ciocoiul cel vechi, Regia de Termoficare (RAT) are acelasi nivel al datoriilor si acelasi numar de angajati. Schimbarea facuta de Mistreanu se limiteaza la propriul sau standard de viata. In rest, metodele sint aceleasi. Si-a luat teren la Birnova, si-a pus angajatii sa-i munceasca pe mosie, a trimis autobasculantele regiei sa-i descarce piatra si nisipul pentru constructie, a dat iama prin magaziile RAT pentru a-si lua cite ceva de trebuinta la noua casa; intr-un cuvint, s-a "ciocoit".
Dealul Pietraria, din comuna Birnova, locul cu cea mai mare densitate de vile din judetul Iasi, are, de o luna, un nou chirias. La un an de la ungerea sa in functia de director general al Regiei de Termoficare, Romeo Mistreanu a decis sa-si investeasca o parte din agoniseala, cumparind aici 1.000 de metri patrati de livada. Si, ca orice om gospodar, Mistreanu s-a si apucat de treaba. In numai citeva saptamini, una din laturile terenului sau a fost imprejmuita cu un gard inalt, din fier. In urma cu doua zile, trei muncitori lucrau de zor la ridicarea gardului dinspre strada, care, pentru a nu strica cu nimic peisajul celorlalte locuinte din zona, este realizat suta la suta numai din piatra alba de riu si ciment. "Veti vedea ca nu o sa-mi fac nici o vila. Am cumparat un container de fier si o sa ma duc la toamna sa maninc mere din livada. Cel mult, o sa fac un foisor din lemn", a declarat, pe un ton iritat, managerul RA "Termoficare".
Acum o luna, Romeo Mistreanu a cumparat cei 1.000 de metri patrati in zona centrala a noului cartier rezidential de la Birnova. Cu toate ca pretul unui metru patrat de pamint este cotat, la aceasta ora, la minimum 2 dolari, Mistreanu sustine ca a reusit sa faca o afacere extraodinara cumparind livada cu numai 12 milioane de lei, adica la un pret de aproape patru ori mai mic. Vecinul din imediata apropiere a lui Mistreanu este directorul SIF "Moldova", Alexandru Capitanescu. "Impreuna, am luat 2.500 de metri patrati, din care eu am numai o mie. Dupa ce vom imprejmui terenul, ne vom separa cu un gard viu, la mijloc", a declarat seful regiei. Miercuri, din cei zece muncitori prezenti la "lucru", trei ridicau gardul, restul ocupindu-se de asigurarea rezervei de pietris, nisip si ciment. O autobasculanta, care avea numarul de inmatriculare IS-16-RAT, proprietatea Regiei Autonome de Termoficare, descarca pietris si nisip. "Nu este nici o afacere la mijloc. Masina a fost inchiriata pentru patru ore de Capitanescu, care a platit regiei peste 700.000 lei", a precizat seful RAT. Mistreanu este intr-adevar acoperit, el avind o factura fiscala pe numele Capitanescu care a inchiriat autobasculanta miercuri pentru 4 ore. Insa atit actualii vecini ai directorului RAT, cit si surse din cadrul regiei care doresc sa-si patreze anonimatul sustin ca zilnic, utilaje ale "Termoficarii" lucreaza din greu la noua proprietate si ca actele de parcurs ale autobasculantei au fost intocmite dupa ce Mistreanu a aflat ca noua sa proprietate a fost vizitata de ziaristi. Ieri, citiva angajati ai RAT ne-au declarat ca directorul i-a tinut pe cei de la Contabilitate pina la 7 seara ca sa intocmeasca chitante pentru toate cheltuielile pe care regia le-a suportat pentru noua resedinta a lui Mistreanu.
In fiecare zi, 10 muncitori lucreaza din greu in livada de meri, o parte din acestia purtind salopete verzi, imbracamintea specifica muncitorilor RA "Termoficare". Totodata, in ultima saptamina, Mistreanu a folosit la lucrari unul din buldozerele cu cupa ale regiei, cu numarul 44. "Eu nu-mi aduc aminte sa fi lucrat nici un buldozer. Daca a lucrat, foarte bine", a declarat, sfidator, seful RAT. Vaitindu-se ca sint obligati sa lucreze ca la mosier, angajatii regiei sustin ca Mistreanu nu le-a dat pina acum nici macar un pahar de apa minerala.
In cele citeva saptamini de lucru pe "mosia" lui Mistreanu, muncitorii au ridicat gardul pe una din partile laterale. Realizat complet din tevi subtiri, vopsite cu grund, gardul reprezinta de fapt fostele serpentine de la panourile solare ale RAT. "Dupa revolutie, panourile solare de pe unele blocuri folosite anterior pentru prepararea apei calde menajere n-au mai fost utilizate. Eu le-am cumparat cu 4 milioane de la regie", a explicat Romeo Mistreanu. La noua proprietate, seful regiei si-a instalat si doua baraci de fier. Una a fost transformata in grup sanitar, cealalta va fi resedinta temporara a directorului. "Le-am cumparat pe amindoua cu cite 1 milion de la un prieten din Roman", a gasit acesta raspunsul. Mai multi salariati ai RAT care, din motive lesne de inteles, nu vor sa-si dea numele spun insa ca actualul grup sanitar al resedintei de vacanta a fost construit de curind in interiorul regiei si era destinat unui depozit al regiei .
Dovedind ca mosia sa nu se limiteaza doar la bucata de pamint pe care tocmai a cumparat-o la Birnova, Mistreanu conduce Regia de Termoficare dupa aceleasi principii. Desi regia are profit doar pe hirtie, ea aflindu-se la un pas de a intra in colaps financiar, Mistreanu infiinteaza tot soiul de birouri noi in regie, numind sefi de servicii care incaseaza lunar salarii grase. In numai un an de "domnie", Mistreanu a infiintat 12 posturi de conducere, remunerate cu salarii intre 5 si 8 milioane de lei. Si asta in conditiile in care RAT are de recuperat de la populatie si agenti economici aproape 100 de miliarde de lei. Practic, fiecare din cei 12 noi sefi de servicii are in sobordine doar 2-3 angajati, numarul maxim fiind de 5. In timp ce iesenii sint, lunar, amenintati cu sistarea apei calde, fondul de salarii al regiei creste constant. Astfel, in ultimul an, la regie au aparut birourile: "Resurse Umane", condus de Elena Rosnita, "Asigurarea Calitatii", condus de Iulian Ilea, "Marketing", condus de Cristian Macovei, "Preturi", condus de Camelia Dascalu, si un post de director comercial, detinut de Georgeta Gilca. Celelalte 7 birouri nou-formate aveau oameni, insa le lipseau sefii. "Erau posturi vacante in organigrama", a declarat managerul RAT. Elena Rosnita, sefa biroului "Resurse umane", sustine ca aceste posturi zac neocupate de noua ani. "Erau de pe vremea lui Dubet. Nu aveau sefi, si acolo era degringolada", a spus Rosnita. Cel mai interesant nou birou creat este cel denumit pompos "Asigurarea Calitatii". Romeo Mistreanu sustine ca, pina la infiintarea acestui birou, la regie nu era calitate; acum, datele problemei schimbindu-se cu 180 de grade.
Salariile celor 12 sefi de birouri, care fiecare in parte are numai cite 2-3 subordonati, insumeaza lunar 78 milioane de lei, care anual inseamna aproape un miliard de lei. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii