Creditele in euro fac zile fripte iesenilor

marți, 18 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Creditele in euro fac zile fripte iesenilor

Cursul leu/euro se joaca cu nervii iesenilor care s-au imprumutat in moneda unica. Numai in ultimele doua luni si jumatate leul a pierdut in fata monedei unice aproape noua procente. In schimb, dolarul s-a dovedit a fi o carte pierzatoare pentru investitorii care si-au pastrat banii in moneda americana. Acesta a crescut de la inceputul anului cu numai 5,2%. Pe linga cei care si-au pastrat economiile in moneda europeana, de cistigat din cresterea euro au avut si exportatorii. Insa, ce au luat pe mere au dat pe pere. Cresterea euro a insemnat preturi mai mari la utilitati, compensind astfel cistigurile realizate din diferenta de curs. Tendinta de crestere a euro pe piata romaneasca este similara cu cea inregistrata si pe pietele internationale. Vineri, la bursa de la Londra, moneda unica a atins un nou maxim pentru ultimile 17 luni in raport cu dolarul, fiind cotata la 95,23 centi.
Printre cei afectati de cresterea cursului leu/euro se numara si iesenii care au achizitionat automobile in leasing, marea majoritate a importatorilor incheind contractele in euro. Pentru cei care au cumparat automobile in leasing deprecierea leului fata de euro incepe sa devina un adevarat cosmar. "Avem in plata 9 tiruri cumparate in leasing. Rata lunara pentru acestea este de 38.000 de euro. Pierderea pe care am inregistrat-o fata de acum doi ani este de 21,8%", spune Liviu Horobet, patronul firmei de transport international "Hoffer Impex" SRL. Numai in luna mai, Horobet a pierdut 34,1 milioane de lei din cauza deprecierii leului fata de euro cu 2,8%.
Proprietarii de maxi-taxi pierd de doua ori
O alta categorie afectata de devalorizarea leului fata de euro sint proprietarii de maxi-taxi. "Bineinteles ca am avut de pierdut din cauza cresterii monedei euro. Mai ales cei care au cumparat microbuzele in leasing. La noi in asociatie sint 5 persoane care au achizitionat masini in leasing. Acestia pierd de doua ori: odata din diferenta de rata, iar a doua oara, deoarece piesele si uleiul il cumpara de la firma de la care au luat si autoturismul, pretul lor fiind actualizat tot in functie de cursul leu/euro", afirma Costel Pristavu, directorul "Asociatiei Minibus" Iasi.
Bancile isi iau masuri asiguratorii
O alta categorie de persoane pentru care cursul leu/euro a devenit motiv de dureri de cap sint persoanele care au luat credite in euro. Bancherii insa nu isi fac griji, si sustin ca si-au luat masuri de precautie in cazul in care debitorii au probleme cu rambursarea creditelor. "In cazul societatilor sau persoanelor care primesc credite in euro se iau masuri asiguratorii: societatile sa aiba contracte incheiate in euro, iar veniturile persoanelor sa fie raportate la euro", a spus Vladimir Fador, director adjunct al Bancii Comerciale Romane, sucursala Iasi. In urma cresterii euro, banca a primit cereri de transformare a creditelor din euro in dolari, deoarece acestea sint mai avantajoase in aceasta perioada. Cereri au fost respinse de banca.
Exportatorii, cei mai bucurosi
Exportatorii sint cei mai cistigati de pe urma cursului favorabil al monedei europene. Presedintele grupului de firme "Conex" spune ca "sintem foarte bucurosi de cresterea cursului euro. Prin cresterea cotatiilor monedei unice creste si pretul produselor noastre, obtinind in felul acesta un profit real. Ce e drept, sintem dezavantajati la importuri, insa din fericire acestea sint mici".
Prisecaru spune ca anul trecut, cind moneda unica a inregistrat puternice scaderi ale cursului in raport cu dolarul, au fost inregistrate pierderi. "Am fost nevoiti chiar sa renegociem preturile cu beneficiarii. Din pacate, cistigurile aduse de cresterea valorii euro sint estompate de cresterile mari ale preturilor la energie si la tabla", explica Prisecaru. Grupul de firme "Conex" a exportat anul trecut marfuri in valoare de peste 10 milioane de dolari, din care mai bine de 80% au mers in tarile Uniunii Europene pe contracte in euro.
La "Antibiotice", contractele de export sint realizate in marea majoritate in dolari, foarte putine fiind incheiate in euro. Constantin Nicuta, directorul economic al fabricii de medicamente, afirma ca "avantajele sint estompate de platile la creditul pe care il avem in valoare de 1,7 milioane de euro pentru care vom plati prima rata pe 27 iunie". (Dan CONSTANTIN, Ana PRODAN)

Comentarii