Cum sa-ti faci casa in doua luni

miercuri, 29 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Cum sa-ti faci casa in doua luni

O alternativa ieftina si rapida la actuala criza a locuintelor este constructia caselor din lemn. In mai putin de doua luni o astfel de casa este livrata la cheie. Pretul unui metru patrat de constructie din lemn este cu mult mai mic decit daca casa s-ar realiza din BCA sau caramida. Metoda a fost aplicata cu succes in nordul Europei si in Statele Unite. Principalele dezavantaje ale caselor din lemn sint: rezistenta mai mica in timp si pericolul de incediu. Cu toate acestea, constructorii spun ca, daca lemnul este tratat cu atentie, casele sint ferite de foc.
O astfel de idee a avut si Constantin Brana, patronul firmei "Mondo Mobila Design". Din anul 1998 a inceput sa construiasca locuinte din panouri de lemn tip "sandwich". Pretul unui metru patrat de constructie incepe de la 105 dolari, fara TVA. In acest pret sint incluse costurile panourilor si a montarii lor, plus instalatia electrica. "Putem monta si instalatii sanitare de la baie si bucatarie. In plus, pentru acestea, clientii trebuie sa mai plateasca in jur de 1.800 de dolari", estimeaza Constantin Brana. In acest cost sint incluse instalatiile si montarea lor. De exemplu, o casa de 117 mp, parter plus un etaj, cu cinci camere, ajunge la 14.000 de dolari, fara TVA.
Tehnologia constructiei
Panourile de tip "sandwich" sint imbinari din dulapi (scinduri care au o grosime de 8 centimetri si o latime de 10 centimetri). Acestea se prind una de alta in forma de dreptunghi. Forma astfel realizata este apoi intarita. In interiorul ei se introduc dulapi de aceeasi grosime pentru a conferi o rezistenta mai mare panoului. Ele sint prinse de fundatie cu ajutorul suruburilor. Un panou are dimensiunile cuprinse intre 2,5 metri si 2,8 metri. Cind se construieste o camera, panourile sint prinse intre ele tot cu ajutorul suruburilor. Pentru izolatie, in interiorul panourilor se introduce rumegus, care este impregnat cu rasini speciale si cu lapte de aracet, sau vata minerala, care are o grosime de 10 centimetri.
Peretii interiori sint placati cu rigips, iar cei exteriori cu lambriu din lemn, impregnat cu o solutie ignifuga. O alta solutie pentru peretii exteriori este placarea cu bentonip, placi speciale din material rezistent la foc. Acoperisul casei este facut din placi onduline, de fabricatie suedeza, iar timplaria este realizata integral din aluminiu.
Avantaje si dezavantaje
Firma ieseana poate construi astfel de case in mai multe etape. De exemplu, daca se doreste constructia unei case cu patru camere si banii nu ajung decit pentru doua, atunci in prima etapa societatea le face numai pe acestea. "Principalele avantaje ale constructilor de lemn sint: materialul este mai sanatos, timpul de executie mai scurt, pretul este mai mic, rezistenta mai mare la cutremur. Dintre dezavantaje pot fi numarate: pericolul mai mare de incendiu, durabilitate mai mica decit al celor din caramida", ne-a declarat Alexandru Alexandrov, directorul firmei de constructii "Alex". Prin comparatie, constructiile din BCA sau caramida sint mai rezistente in timp, sint mai bune izolatoare termice si fonice, rezista la foc si au o durabilitate mult mai mare. Printre dezavantaje gasim costul mai mare si constructia caselor mai anevoioasa. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii