Cum se fura la plata intretinerii

miercuri, 09 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Cum se fura la plata intretinerii

Un aparat nu mai mare decit un telefon obisnuit, numit gigacalorimetru, demonstreaza ca Regia de "Termoficare" fura lunar miliarde de lei din buzunarul iesenilor. Gigacalorimetrul este un aparat de masura a energiei termice, similar apometrelor. Cele 110 scari de bloc care si-au montat, pina la aceasta ora, astfel de aparate platesc acum cu 20-30% mai putin decit atunci cind erau contorizate in punctul termic. Daca intr-o luna de iarna o familie platea, la trei camere, 530.000 de lei pentru agentul termic, dupa instalarea gigacalorimetrului aceeasi familie plateste 364.000 de lei, adica cu 32% mai putin. Aceasta in conditiile in care, conform STAS-ului oficial recunoscut de RAT Iasi, pierderile din retea sint calculate la numai 5%. Incluzind si aceste pierderi, ramine o diferenta de 27 de procente puse in circa iesenilor. De aceasta diferenta de pret incasata nejustificat de Regia de "Termoficare", care inseamna sute de mii de lei pentru o familie, dar miliarde de lei pentru cei 300.000 de abonati din Iasi, au reusit sa scape locatarii unui bloc din Tatarasi care au investit intr-un gigacalorimetru. Cele 176 de familii din blocul A1 Stejar au scapat de jecmaneala RAT si in plus si-au amortizat investitia intr-o singura luna. Aceasta deoarece regia locala este obligata conform legii sa suporte din fondurile proprii contorizarea la nivel de consumator a serviciului pe care il furnizeaza. Un lucru pe care sefii "Termoficarii" il accepta, dar numai tacit, fara sa spuna clar ca nu au bani sa cumpere gigacalorimetre pentru toate blocurile din Iasi, dar mai ales ca iesenii pot face acest lucru pe cheltuiala proprie urmind sa deconteze cheltuielile din facturile la energia termica.
Exemplul blocului A1
Compus din patru scari grupate in doua asociatii de proprietari distincte, blocul A1 din strada Stejar are gigacalorimetru din luna decembrie 1999. "In toamna anului trecut, cele doua asociatii au decis ca blocul trebuie contorizat la consumul de energie termica. Am cumparat un gigacalorimetru in valoare de 55 de milioane de lei si l-am instalat", a declarat Gheorghe Munteanu, administratorul Asociatiei de proprietari Venetia, blocul A1, scarile A si B. Pentru a achizitiona aparatul de masura, cele 176 de familii din cele patru scari au trebuit sa scoata din buzunar cite 240.000 lei. "Am vorbit cu conducerea RAT si le-am spus ca timp de o luna locatarii asociatiei nu-si vor mai plati cheltuielile la intretinere, ci vor da bani pentru cumpararea gigacalorimetrului. La inceputul lunii decembrie 1999, gigacalorimetrul era deja montat", a declarat Craciun Brandabur, administratorul Asociatiei de proprietari a scarilor C si D de la blocul A1. Efectele montarii aparatului de masura au fost pe cit de rapide pe atit de neasteptate. Facturile pe luna decembrie ale celor 176 de familii au scazut imediat cu 30% din valoarea lor obisnuita. "Cel mai elocvent exemplu este comparatia cu blocul A2 situat in imediata apropiere a blocului nostru. Astfel, pentru luna decembrie, o familie care locuieste intr-un apartament cu doua camere din blocul contorizat a avut un consum in valoare de 280.000 lei, in timp ce o familie din blocul necontorizat are de achitat pentru caldura 389.000 lei. Diferenta este si mai mare la apartamentul cu trei camere. In primul caz, al blocului contorizat, familia are un consum in valoare de 364.000 lei, iar cea din blocul necontorizat, la acelasi numar de camere are de platit 531.000 lei", a declarat administratorul Gheorghe Munteanu.
O investitie de 50 de milioane amortizata in numai o luna de zile
Decizia luata de conducerile celor doua asociatii a fost acceptata si de locatari. Gheorghe Simionescu, unul dintre locatarii contorizati, este foarte multumit de suma mica pe care o are de platit. "Banii pe care i-am dat fiecare pentru cumpararea contorului s-au amortizat practic la prima factura", sustine Simionescu. Investitia facuta de locatari a fost recuperata in numai 30 de zile. Familiile din A1 platisera pentru cumpararea aparatului cite 240.000 de lei. Cind a venit factura pe luna decembrie, oricum mult mai mica decit pe vremea contorizarii in punctul termic, li s-a scazut si pretul pe care l-au platit pentru gigacalorimetru. Astfel, familiile din apartamentele cu 3 camere au platit din 360.000 de lei, cit reprezenta consumul inregistrat, doar 120.000 de lei, in timp ce familiile de la 2 camere au achitat in loc de 280.000 de lei, doar 40.000. Dupa cum se observa, investitia facuta intr-un aparat de 55 milioane de lei nici nu s-a simtit. Evident, luna viitoare familiile respective vor plati facturile la nivelul consumului inregistrat de gigacalorimetru, insa, asa cum am mai precizat, aceste facturi vor fi cu circa 30% mai mici decit cele ale majoritatii familiilor din Iasi.
Cum calculeaza RAT consumul de energie termica?
Partea cea mai interesanta este ca intre blocul A1 si punctul termic nu sint mai mult de 20 de metri. Cum se explica astfel diferenta uriasa intre ceea ce inregistreaza vechiul gigacalorimetru din punctul termic si ceea ce masoara acum aparatul similar cumparat de asociatie si instalat practic pe casa scarii? Pot exista lunar pierderi de zeci de gigacalorii pe o distanta atit de mica? Si, in cele din urma, cum calculeaza RAT consumul de energie termica? Neculai Parasca, adjunctul managerului RAT, n-a avut ieri raspunsuri la aceste intrebari: "Deocamdata, nu-mi dau seama cum au aparut aceste diferente. Cert este ca avem pierderi deoarece conductele sint invechite".
Insa in situatia blocului A1 din Tatarasi se afla doar 110 scari de bloc din cele 4.600 existente in Iasi. Cu toate ca normativele legale in vigoare obliga RA "Termoficare" sa contorizeze termic scarile de bloc, conducerea regiei aduce ca principal argument lipsa banilor. "Ca sa contorizam restul de blocuri pina la 4.600 am avea nevoie de inca 63 de miliarde de lei. Or, pentru acest an, la capitolul montari de gigacalorimetre nu avem nici macar 5 miliarde de lei", a sustinut Neculai Parasca, directorul adjunct al RAT.
"Termoficarea" adopta tactica strutului
Explicatia sefului regiei poate fi admisa pina la un anumit punct. In 1994, a fost aprobat Regulamentul de furnizare a energie termice, care la articolul 78 stipuleaza clar ca achizitionarea si montarea echipamentelor de masura pentru populatie cade in sarcina distribuitorului de energie termica. Desi recunosc, cu o jumatate de gura, ca actiunea de contorizare ar trebui facuta de la beneficiar (asociatie de locatari) catre furnizor (RAT), sefii de la "Termoficare" omit sa le spuna iesenilor ca ar mai exista o modalitate de contorizare. Astfel, articolul 6 din Hotarirea de Guvern 349/1993 prevede ca asociatiile de locatari isi pot monta gigacalorimetre din surse proprii urmind ca, ulterior, RAT sa le deduca valoarea investitiei din factura de agent termic. Este practic situatia blocului A1 din Tatarasi, care din fonduri proprii si-a achizitionat contorul si abia apoi, din factura de energie, s-au scazut costurile.
In privinta contorizarii consumului de agent termic, Regia de "Termoficare" aplica tactica strutului. Si face acest lucru cind la mijloc nu sint citeva zeci de mii de lei, ci miliarde. Pretul mare al unui asemenea aparat este o scuza destul de buna pentru o regie care incearca sa arate in permanenta ca se tiriie de la o zi la alta. Noua conducere a regiei nu si-a propus insa, in ultimul an de cind a intrat in piine, sa schimbe situatia taxarii nejustificate a populatiei. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii