Dosarul Bucium a luat foc la Bucuresti si la Iasi

vineri, 17 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Dosarul Bucium a luat foc la Bucuresti si la Iasi

La inceputul lunii aprilie, Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului a acceptat oferta Asociatiei Salariatilor (PAS) de la fostul IAS Bucium, in valoare de 6,3 miliarde de lei, platiti in rate, pe o perioada de 5 ani. In 10 zile, contractul de privatizare ar fi trebuit sa fie semnat, numai ca totul a fost blocat de o Ordonanta Presedintiala emisa de Curtea de Apel Iasi. Ea a fost initiata de un membru al PAS-ului, care contesta modul in care a fost incadrat la "Agroindustriala Bucium" omul de afaceri Daniel Panaite, principalul finantator al PAS-ului. Panaite a fost adus la Bucium de fostul director Eogen Sandu, cu putin timp inainte ca Asociatia Salariatilor sa intre in cursa pentru cumpararea fostului IAS.
O afacere ca o mina de aur
Pentru Daniel Panaite, care este si actionar la "Moldotrans", acest contract de privatizare era o afacere extraordinara: numai stocurile si vinoteca sint in jur de 100 de miliarde de lei. Pe de alta parte, se astepta ca statul sa stearga o buna parte din datoriile de la buget pe care le are "Agroindustriala" in suma de aproape 130 de miliarde de lei, asa cum a facut-o si in cazul altor foste IAS-uri. Astfel, dupa privatizare, el ar fi pus mina cu 6 miliarde de lei pe o societate aproape "curata", cu sute de hectare de vie si stocuri de 100 de miliarde de lei. Aceasta "inginerie" a fost privita cu oarecare intelegere si de sefii administratiei locale care au fost de acord cu privatizarea. "Bine macar ca fostul IAS Bucium a fost cumparat de un iesean", spunea in urma cu citeva saptamini, senatorul Ion Solcanu, liderul PSD Iasi.
Pe care usa a intrat Panaite la Bucium?
Mai concret, in motivatia Ordonantei se sustine ca omul de afaceri a fost incadrat retroactiv. Cu alte cuvinte, faptic a venit dupa expirarea termenului legal de a se inscrie in PAS, dar scriptic totul era in regula. Din aceasta cauza, se contesta legalitatea inscrierii in PAS a lui Daniel Panaite si, implicit, excluderea lui din Asociatie. De altfel, si Politia a primit o plingere si verifica modul in care a fost angajat Daniel Panaite la Bucium. Surse din cadrul fostului IAS ne-au spus ca un salariat s-a decis sa rupa tacerea. El a dezvaluit Politiei, avind si acte doveditoare, faptul ca Panaite ar fi fost angajat retroactiv la Bucium.
Contestatii la Bucuresti si Iasi
Ordonanta Presedintiala a fost contestata pe doua cai: la Iasi, de catre PAS-ul de la Bucium, unde Panaite este principalul finantator, si la Bucuresti, la Curtea Suprema de Justitie, unde ADS-ul a depus recurs. Ieri s-au pronuntat sentintele in ambele cazuri. La Iasi, Curtea de Apel si-a declinat competenta, trimitind cazul spre solutionare la Judecatorie. La Bucuresti, ADS-ul a fost ingenuncheat de doua ori. In primul rind, pentru ca recursul depus la CSJ a fost respins si, in al doilea rind, pentru ca cererea sa prin care solicita ridicarea suspendarii semnarii contractului de privatizare a "Agroindustriala Bucium" nu i-a fost admisa. Cu alte cuvinte, privatizarea fostului IAS Bucium ramine blocata pina la clarificarea legalitatii modului in care a fost angajat omul de afaceri Daniel Panaite la Bucium.
Panaite ia in calcul si o retragere din cursa pentru Bucium
In cazul in care recursul ADS-ului ar fi fost admis, zarurile ar fi fost aruncate. Omul adus de Eogen Sandu la fostul IAS Bucium ar fi devenit, prin intermediul PAS-ului, proprietarul "Agroindustriala Bucium". Asa, inainte de a semna contractul prin care sa cumpere fostul IAS, Panaite va trebui sa demonstreze in justitie ca angajarea lui la Bucium nu a fost retroactiva.
Daniel Panaite ne-a declarat ca "inca nu stiu cu exactitate ce voi face in viitor. Totul este posibil. Nu este exclusa nici retragerea din cursa pentru fostul IAS, caz in care imi voi recupera cele 4 miliarde de lei depusi drept garantie la depunerea ofertei". (Constantin PAVEL)

Comentarii