Dosarul zaharului: Patronul firmei "Bros Trading", gabuit la granita

miercuri, 27 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Dosarul zaharului: Patronul firmei "Bros Trading", gabuit la granita

"Am pierdut o groaza de bani din asocierea cu Drulea"
Ionut Drulea si-a inceput afacerile in oras cu firma "Bros Trading", care se ocupa cu distributia produselor alimentare, bauturi alcoolice etc. A aparut mai apoi si firma "Bros Invest", in care Ionut Drulea s-a asociat cu Doru Marin, actualmente unul din patronii firmei de paza "Gip Security". Afacerile de la "Bros Invest" au mers la inceput, dupa care cei doi asociati nu s-au mai inteles. Doru Marin a renuntat la asocierea cu Drulea si a intrat in alta afacere, cea cu firma de paza. "Am pierdut o groaza de bani din aceasta asociere. In ultimul timp nu am reusit sa-l mai contactez pe Ionut. Se ferea sa mai stea de vorba cu mine. Daca a fost intors de la granita, inseamna ca este foarte bine", ne-a declarat telefonic Doru Marin. Dupa ce a fost intors de la Vama Nadlac, omul de afaceri Ionut Drulea este asteptat azi la sediul Parchetului de pe linga Curtea de Apel pentru audieri in dosarul "Miliardarii de carton".
Iftode va trage pe multi dupa el
Miliardarul de carton Vasile Iftode incerca sa preia controlul asupra pietei zaharului din Moldova. In mrejele celui care se voia a fi "regele" zaharului au cazut mai multi oameni de afaceri, dar si angajati ai unor banci din Iasi. Pina in prezent, un om de afaceri si doi angajati ai bancii "Banc Post" sint arestati pentru ca au fost contaminati de "virusul Iftode". Prima persoana "agatata" de Iftode a fost varul sau, Bebi Romantov, patron al Companiei de turism NET. Au urmat fostul sef al agentiei "Banc Post" din Pacurari, Ion Stavarache, si Rodica Rodeanu, referent credite la aceeasi unitate. In continuare, politistii si procurorii au in vizor mai multi afaceristi si persoane din interiorul unor banci, care au fost atinsi de "virus".
"Overdraft" – secretul mecanismului lui Iftode
In numai doi ani, Vasile Iftode a manevrat zeci de miliarde de lei. Initial, el a pornit de la o afacere marunta, dupa care, in scurt timp, "si-a prins urechile". Atunci a apelat la metoda denumita "overdraft". Pe scurt, el solicita credite de la diferite banci aducind drept gaj acte prin care dovedea ca a vindut ceva si are de incasat sume enorme de bani. In acest sens banca "inghitea" drept gaj diferite cecuri sau bilete la ordin, emise de firmele care ar fi cumparat marfa de la Iftode. Toate aceste documente, pornind de la facturi si ajungind la instrumentele de plata a acestora, erau insa fictive. In realitate nu exista nici o marfa si nimeni nu avea nimic de platit nimanui. Aici intervine implicarea anumitor persoane din interiorul bancilor care au acordat credite. Cu ajutorul acestora, Iftode a reusit sa ruleze zeci de miliarde de lei. In final, politistii au ajuns la concluzia ca Vasile Iftode nu este nici pe departe un om bogat. In timpul anchetei oamenii legii au descoperit ca nu prea au avut pe ce sa puna sechestru. (Catalin STEFANESCU, Radu BURLACU)

Comentarii