Doua familii din trei au fost date in judecata de CET

vineri, 16 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Doua familii din trei au fost date in judecata de CET

Doua familii de ieseni din trei au fost date pe mina justitiei pentru datorii la incalzire. Potul de recuperat este de 600 miliarde lei, adica peste 18 milioane dolari. Jumatate din familiile date in judecata sint deja in faza de executare silita. Practic, portareii pot incepe si de azi sa care si sa vinda mobilele din unul din trei apartamente din Iasi. CET insa nu a luat in calcul un singur lucru: a dat in judecata asociatia de proprietari si nu locatarii, in nume propriu. Ca urmare, executarea s-ar putea face numai daca asociatia ar da in judecata locatarii. Puteti verifica singuri daca asociatia dumneavoastra a fost actionata in judecata sunind la 237.990, centrala CET.
Dupa trei ani, restanta se prescrie
In acest moment, iesenii datoreaza la incalzire si apa calda peste 600 miliarde lei. De citeva luni, CET a pornit un adevarat razboi in instanta pentru recuperarea acestor datorii. „Unele datorii au si doi ani vechime. Conform legii, daca in termen de cel mult trei ani nu exista o hotarire judecatoreasca prin care datornicul sa fie obligat sa plateasca, restanta se prescrie”, a spus Neculai Parasc, purtator de cuvint al CET. La inceputul acestui an, pe rol existau 1.020 de procese, pentru tot atitea asociatii de locatari. In momentul de fata, in Iasi sint in jur de 1.500 de asociatii. „Din acestea, 430 de asociatii sint deja in faza de executare silita”, a adaugat Parasc. Practic, bunurile asociatiei pot fi scoase la vinzare pentru recuperarea datoriei. Insa marea problema a CET este ca asociatia de proprietari nu detine patrimoniu si, astfel, nici un bun care sa-i fie executat. Executorul judecatoresc Cezar Andrei a explicat ca, din aceasta cauza, CET are sanse infime sa-si recupereze banii. „Exista o singura solutie in aceste cazuri: ca asociatiei sa-i fie blocate conturile bancare. Dar, in acest caz, asociatia plateste cu cash, nu mai depune banii in banca si executorul nu mai are ce face”, a spus Andrei.
O asociatie are restante de 2,6 miliarde lei
Conducerea CET nu are solutii pentru acest impas juridic. „Juristii nostri inca mai cauta o solutie pentru executarea apartamentelor”, a recunoscut Parasc. O posibila cale de rezolvare a problemei ar fi ca asociatia sa dea in judecata, la rindul ei, locatarii. Asa a procedat si administratorul asociatiei Nicolina IIB, Dumitru Teschere. Asociatia figureaza pe lista celor in executare silita, pentru suma record de 2,6 miliarde lei. „Am actionat in judecata 20 de locatari, care au datorii de peste 60 milioane lei fiecare. Dar merge greu, procesele dureaza”, a spus Teschere. Din punctul acestuia de vedere, restantele se acumuleaza pentru ca asociatia are prea multe blocuri in componenta. „Avem 6 blocuri cu 285 de apartamente. Daca nici o familie nu plateste caldura intr-o luna, deja se aduna peste 500 milioane lei”, a spus Teschere.
300 de ieseni au fost la un pas de a-si pierde casele
La inceputul lui 2003, conducerea „Termo-Service” a anuntat ca peste 300 de locatari au pierdut procesele intentate de societate pentru plata datoriilor la intretinere. Prin urmare, pe numele fiecarui datornic dintre cei 300 s-au emis titluri de executare silita. Conform intelegerii cu executorul judecatoresc, datornicilor urma sa le fie vinduta casa, prin licitatie, pentru recuperarea debitelor restante. La numai citeva zile de la inceperea activitatii executorului, multi dintre datornici au platit integral datoriile, chiar daca acestea depaseau si 30 milioane de lei. Acest lucru a fost posibil pentru ca „Termo-Service”, in calitate de administrator al asociatiilor, a dat in judecata direct locatarii. CET are insa contract de furnizare cu asociatia, neputind ataca in instanta decit asociatia, si nu locatarul. (C.P.)

Comentarii