Facturi de "Dosarele X" la RAJAC

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
6 MIN
 Facturi de "Dosarele X" la RAJAC

Macar un episod din serialul "Dosarele X" ar putea fi facut in Iasi, la o asociatie de proprietari din Puskin. Subiectul ar fi consumurile de sute de metri cubi de apa inregistrate in dreptul unor familii formate doar din 2-3 persoane fiecare. Consumuri ce nu pot fi atinse nici daca robinetele ar sta deschise 24 de ore din 24. RAJAC a instalat apometre la intrarea in fiecare bloc din zona, care inregistreaza consumul tuturor familiilor. Acestea, la rindul lor, au fiecare in apartament contoare individuale. Intre ceea ce inregistreaza apometrele de apartament si ceea ce arata apometrul de bloc este o diferenta uriasa, pe care nimeni nu si-o explica. In aceste blocuri nu sint pierderi interioare, instalatiile sint reparate, iar oamenii nu fac decit sa dea drumul la robinet atit cit au nevoie. Si totusi facturile emise de RAJAC sint mult mai mari decit ceea ce consuma toate familiile la un loc. Adevarul e dincolo de apometru.
270 mc de apa evaporati din senin
Gheorghe Paduraru, presedintele asociatiei de proprietari Puskin, nu-si poate explica cum, la doua din blocurile asociatiei, 270 mc de apa potabila se evapora, din senin, in fiecare luna. La unul din blocuri, care are 20 de apartamente, 19 sint contorizate. Din luna august si pina in prezent, familia necontorizata plateste lunar contravalorea a 60 metri cubi de apa potabila pe care de fapt nu i-a consumat. La un alt bloc din asociatie, 42 de apartamente din cele 44 au montate apometre individuale. Dupa ce a scazut din cantitatea inregistrata de contorul general suma consumurilor celor cu apometre, Paduraru a ajuns la concluzia ca celelalte doua familii au de platit 210 metri cubi de apa, intr-o singura luna, insumind peste 1 milion de lei. Presedintele asociatiei a verificat daca exista pierderi la cei necontorizati sau la subsol, insa a constatat ca totul e in regula. A verificat apoi consumurile indicate de apometrele individuale, si din nou, nu era nimic anormal. Mai mult, la toate familiile contorizate din cele doua blocuri, Paduraru a verificat si apometrele, insa si aceastea indicau corect consumul. Exasperat, Paduraru nu mai stie cum sa elimine diferenta, si propune Regiei "Apa-Canal" sa faca un studiu de caz cu asociatia lui.
Ce se poate spune la 135 mc apa/familie/luna?
La blocul A2, din strada Titu Maiorescu, familia Enescu este singura din cele 20 ale imobilului care nu si-a montat contoare individuale. In fiecare luna, din august 1999 si pina acum, cei doi locatari au fost obligati sa plateasca o factura la apa potabila, in valoare de aproape 300.000 lei, reprezentind contravaloarea a 60 de metri cubi de apa facturati lunar. "Sub nici o forma nu am avut cum sa consumam aceasta cantitate in fiecare luna", a declarat Gheorghe Enescu, ingrozit de factura imensa pe care o are de achitat la intretinere. De fapt, dupa ce, in luna august 1999, cele 19 familii din bloc si-au montat apometre, Gheorghe Enescu a fost obligat sa suporte diferenta inregistrata intre contorul general al blocului si suma consumurilor inregistrate de apometrele celor contorizati. Cel mai elocvent caz este cel al lunii ianurie 2000. Apometrul general montat la intrarea in bloc indica, pentru cele 20 de familii ale imobilului, un consum de 193 de metri cubi. Cele 19 familii care si-au montat apometre au consumat, in total, 135 de metri cubi. Diferenta de 58 de metri cubi a fost repartizata singurei familii necontorizate. "Nu mai pot sa platesc lunar 60 de metri cubi de apa rece pe care sint convins ca nu i-am consumat", a spus Enescu. Sesizind consumul imens al familiei necontorizate, Gheorghe Paduraru, presedintele asociatiei, a inceput sa verifice instalatia interioara a imobilului. "Cel dintii vizat a fost chiar Gheorghe Enescu. Am controlat instalatia sanitara de la bucatarie, cea de la baie, si chiar WC-ul. Nici una nu inregistra pierderi. Ulterior, am verificat subsolul blocului. E uscat. Nici macar un firicel de apa nu curge din nici o conducta", a spus Paduraru.
Pentru ca habar nu avea unde se puteau evapora 60 metri cubi de apa, presedintele asociatiei a inceput sa bata din usa in usa la cei contorizati. "Am verificat daca au citit corect apometrele pentru ca era posibil ca unii sa fi declarat mai putini metri cubi decit au consumat in realitate", a precizat Gheorghe Paduraru. Deoarece consumurile declarate de locatari erau si cele reale, Paduraru a facut ultima proba. "La fiecare robinet contorizat am dat drumul la apa pentru a umple o sticla de doi litri. Dupa ce s-a umplut, apometrul fiecarui locatar a indicat corect acest cosum", a spus el. "Toate boxele si garajele au consumul de apa contorizat. Atunci unde este diferenta?", intreaba Paduraru.
Insa cazul blocului A2, nu este singurul din asociatie. Din cele 44 de apartamente ale blocului X1, 42 au montate apometre in apartamente. Dupa ce Paduraru a scazut din consumul inregistrat de apometrul general consumurile celor contorizati a reiesit o diferenta de 250 metri cubi pentru factura pe luna decembrie ’99. "Intr-adevar, la unul din apartamentele necontorizate erau pierderi, atit la baie, cit si la bucatarie. La celalalt insa nu. Am remediat defectiunea pe 14 ianuarie, insa, la factura lunii ianuarie, diferenta pe care trebuiau sa o plateasca cele doua familii a fost de 210 metri cubi de apa. Lui Ion Bratianu, cel care avea pierderi, i-am imputat 135 de metri cubi pentru doar 14 zile, iar celeilalte familii compuse din doua persoane i-am imputat 50 de metri cubi, chiar daca nu aveau pierderi, si probabil ca nu a consumat aceasta cantitate", a spus presedintele Paduraru.
Ipoteze pe care doar Mulder si Scully le pot verifica
In legatura cu situatia asociatiei de proprietari Puskin, purtatorul de cuvint al RAJAC, Tudor Tudose, sustine ca aceasta diferenta dintre consumurile inregistrate de apometre poate avea doua justificari. "Se poate ca apometrul general, de la intrare in bloc, care este al regiei, sa fie defect. In acest caz, RAJAC il poate verifica si daca este defect il poate schimba, scazind din facturile asociatiei consumul inregistrat in plus. Daca apometrul general functioneaza, singura varianta este cea a pierderilor din interiorul imobilului", a declarat Tudose. El a avansat si ipoteza claselor de precizie a apometrelor instalate in apartamente. Contorul de la intrarea in bloc, instalat de RAJAC de clasa "B", penultima ca precizie. Tudose sustine ca este posibil ca apometrele familiilor sa fie de clasa "A", ultimele ca precizie, care nu inregistreaa corect toata apa consumata. Ipoteza nu sta in picioare atit timp cit RAJAC nu agreeaza, conform legii, decit firme care livreaza apometre cel putin de clasa "B". In Iasi nu pot fi cumparate, in prezent, decit apometre cel putin de clasa "B".
O alta ipoteza ar fi asa-zisele "lovituri de berbec", care semnifica un volum mare de aer acumulat in conducte in timpul opririi apei. Atunci cind se reia furnizarea apei, acest volum de aer, care poate ajunge la zeci de metri cubi, trece prin dreptul apometrului general, fiind inregistrat de mecanismul aparatului. Tudor Tudose a eliminat insa aceasta aceasta varianta, sustinind ca acumularile de aer in conducte se produc doar in conditiile in care apa este intrerupta, ceea ce in Copou nu s-a mai intimplat in ultimii doi ani. Singura varianta posibila ramine producerea unei defectiuni la apometrul de la intrarea in bloc, instalat de RAJAC. Problema este ca regia emite facturi pe banda rulanta, pretinzind luna de luna achitarea datoriilor, fara sa se oboseasca sa remarce anomaliile aparute in propriile instalatii. Daca beneficiarii nu au nimic de comentat, facturarea merge inainte chiar daca sint luati bani in plus. In ultima instanta se ajunge la scandal de presa, faza in care se fac constatari, se cauta justificari, sint date promisiuni de remediere a situatiei. In acest caz, Mulder si Scully din "Dosarele X" sint chemati de urgenta la Iasi. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii