Facultatile de inventar

marți, 17 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Facultatile de inventar

Desi multe din universitatile particulare din Iasi functioneaza ilegal, scolarizind studenti la specializari neautorizate de Consiliul de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), altele, dimpotriva, au sectii autorizate care n-au reusit, insa, sa-si atraga nici un student. Astfel de specializari, care exista doar pe hirtie, in baza de date a CNEAA si in pliantele institutiilor de care apartin, le gasim la trei dintre universitatile private iesene: Universitatea "Apollonia", Universitatea "Gheorghe Zane" si Institutul de Studii Europene "Stefan Lupascu".
Recunoscuta prin excelenta ca o universitate cu profil medical (stomatologic), Universitatea "Apollonia" are autorizatie de functionare si pentru doua specializari din domeniul socio-uman: Jurnalism si Relatii Publice. Cu toate ca, in brosura "Admiterea 2000" pentru cele doua specializari, oferta era de cite 40 de locuri pentru fiecare, Universitatea "Apollonia" nu a avut clienti la nici una din cele doua sectii. Aceasta – cu toate ca taxa de scolarizare la Facultatea de Jurnalism-Relatii Publice este de doar 500 de dolari, mai putin de jumatate din cea de la Stomatologie (de 1.250 de dolari). Desi nu a redus taxa de studii pentru anul universitar 2001-2002, Universitatea "Apollonia" si-a propus, in schimb, sa reduca cifra de scolarizare, la 30 de locuri pentru Jurnalism si 30 de locuri pentru Relatii Publice.
Conducerea Universitatii "Gheorghe Zane" a procedat, insa, in sens contrar in ce priveste specializarea la Limbi straine (Limba si literatura engleza – Limba si literatura franceza). La aceasta sectie, autorizata inca de anul trecut, pe cele 50 de locuri, nu s-au inscris decit 20 de persoane in sesiunea de admitere 2000. "Unsprezece studenti au urmat trei luni de zile cursurile la noi, dar, pentru ca universitatea iesea in pierdere, i-am indrumat spre sectia de filologie de la «Stefan Lupascu». Unul a plecat, iar ceilalti 10 s-au transferat la alte sectii ale noastre", spune prof.dr. Petre Milcomete, rectorul de la "Gheorghe Zane".
Desi recunoaste ca aprobarea unui numar mare de locuri cu taxa la institutiile de stat a afectat serios universitatile private, prof.dr. Petre Milcomete spera ca in acest an sa aiba mai multi studenti. In aceasta idee a si marit cifra de scolarizare la sectia de limbi straine, la 100 de locuri.
Cu o sectie care exista doar pe hirtie se poate mindri si Institutul de Studii Europene "Stefan Lupascu", care nu a reusit, anul trecut, sa formeze o grupa de studiu la specializarea Informatica. Cifra de scolarizare pentru anul 2001-2002 este de 75 de locuri, Informatica avind subspecializarile Informatica economica, Ingineria softului si Inteligenta artificiala. Teoretic, conform Legii acreditarii, aceste specializari pot exista fara sa scolarizeze nici un student pina in momentul in care ar trebui sa aiba trei promotii de absolventi, adica timp de sase ani. "Dupa trei promotii, universitatea respectiva este obligata sa depuna dosar de acreditare, iar in conditiile in care nu a scolarizat studenti, i se retrage autorizarea", spune prof.dr. Gheorghe Popa, membru CNEAA. Acesta sustine ca existenta doar pe hirtie a unor specializari are si o parte buna: "Mor de la sine", spune prof.dr. Gheorghe Popa. (Mirela CORLATAN)

Comentarii