Femeia care l-a innebunit pe Badarau

sâmbătă, 06 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Femeia care l-a innebunit pe Badarau

La inceputul anului 2003, prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Iasi (PJI), Daniel Ticau, si-a evaluat subordonatii. Astfel de caracterizari le fac toti sefii instantelor, caracterizari care cintaresc greu la eventualelele avansari. Printre cei evaluati s-a aflat si Luminita Merisescu. In dreptul numelui ei, pe fisa de caracterizare a activitatii profesionale, Daniel Ticau a trecut „accepta compromisuri morale pentru realizarea ambitiilor profesionale” . Era o subtilitate prin care se sugera felul de a fi al Luminitei Merisescu. „Explicatiile mele s-au bazat pe acceptarea unor propuneri de avansare, in conditiile unor evidente vocatii la avansare ale altor colegi, prioritare din punct de vedere al valorii profesionale”, si-a caracterizat evaluarea Daniel Ticau. De fapt, ce voia sa zica
prim-procurorul? Ca la PJI erau indreptatiti alti procurori sa avanseze la instanta superioara si ca Luminita Merisescu trebuia sa mai „lucreze” la propria-i valoare profesionala, chiar daca ea intre timp sustinuse si luase examenul de promovare la Parchetul de pe linga Tribunal, dar aici nu avea inca loc.
Pentru unii muma, pentru altii ciuma
Fisa de evaluare a Luminitei Merisescu a stat neatinsa luni de zile. Spre toamna insa, in timpul unor promovari de la o instanta la alta, prin alunecare s-a eliberat un post la Parchetul de pe linga Tribunal. Anterior acestor miscari de trupe, procurorul Emilian Eva solicitase conducerii delegarea sa la Parchetul Tribunalului (PT) Iasi, cererea sa avind la baza faptul ca avea promovat examenul de avansare pe loc si ca de doi ani supraveghea activitatea Birourilor Cercetari Penale si Economic din cadrul Politiei Municipiului, unde erau instrumentate si dosare penale de competenta PT Iasi. Eva a fost refuzat, motivul invocat de conducere fiind ca o astfel de avansare ar afecta activitatea interna a unitatii. Surprinzator pentru multi, nu acelasi raspuns l-a primit insa Luminita Merisescu.
Miscari de trupe cu iuteala gindului
Pe 1 septembrie 2003, intr-o singura zi, miscari care altadata dureaza luni de zile s-au derulat cu o repeziciune tulburatoare. Procurorul Curtii de Apel Ioan Iacobuta, coleg deci cu Dan Badarau, s-a pensionat. Locul ramas gol a fost ocupat de Iulia Diaconu, iar postul lasat de Iulia Diaconu a fost declarat vacant. Luminita Merisescu a fost prima la start si a ocupat locul lasat gol de Iulia Diaconu. De precizat ca astfel de posturi vacante apar foarte rar. Deoarece schemele de personal ale instantelor sint fixe, avansarile ar trebui sa se faca, teoretic, doar pe criteriul valorii profesionale. Adica cel mai bun merita sa mearga mai departe. Din punctul de vedere al prim-procurorului Ticau, in momentul in care si-a evaluat subordonatii, Luminita Merisescu nu era in frunte. Si totusi, ea a fost cea care a izbindit pe 1 septembrie. Cind toata lumea se intreba cum de a fost posibil asa ceva, procurorul Emilian Eva a descoperit misterul.
Pasta corectoare salvatoare
„Fisa ei de apreciere (a Luminitei Merisescu – n.r.) a activitatii din anul 2002 a fost cosmetizata, din dispozitia doamnei procuror general Mariana Pohoata, dupa ce prim-procurorul Daniel Ticau a refuzat sa faca modificarile solicitate de aceasta referitoare la faptul ca este dispusa sa faca compromisuri morale pentru a avansa – sens in care fisa de apreciere a fost inaintata la Parchetul General numai dupa ce aceasta mentiune a fost, se pare, acoperita cu pasta corectoare, „cosmetizare” ce nu se regaseste in exemplarul ramas la grefa unitatii”, a scris Emilian Eva intr-un memoriu trimis la Parchetul General in care prezenta cazul „pastei corectoare”. Dupa ce memoriul a ajuns la Bucuresti, in noiembrie 2003, a venit un control si, parca dupa un anumit tipar, s-a lasat tacerea. „Nu am primit nici un raspuns”, s-a rezumat sa ne declare Iulia Diaconu, purtatoarea de cuvint a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi. Procurorul Emilian Eva a refuzat sa ne spuna cum a descoperit modul in care se „cosmetizeaza” actele la Parchet.
Luminita Merisescu: o cariera absolut surprinzatoare
Luminita Merisescu a ajuns la Parchet mai intii ca secretara. Ea l-a servit pe procurorul Dan Badarau intre anii 1996 si 1998, cind acesta a fost seful Parchetului de pe linga Tribunal. In timpul liber, ea a urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza“. Dupa absolvire, in 1998, fosta secretara da insa lovitura. In timp ce multi dintre colegii ei de facultate se satura de concursuri, Luminita Merisescu a fost numita in 1998 in functia de procuror la Parchetul de pe linga Judecatorie. Dupa numai cinci ani de activitate, da o noua lovitura in cariera: ea a dat si a promovat examenul pentru avansare la Parchetul de pe linga Tribunal, spre nemultumirea mai multor colegi. Procurorul Catalin Prisecaru, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunal, deci seful Luminitei Merisescu, nu isi aminteste cite spete de spalare de bani au fost repartizate procuroarei, „Au fost mai multe. Cite rechizitorii cu spalare de bani v-au fost prezentate in statistica activitatii de anul trecut a Parchetului de pe linga Tribunal? Atitea au fost solutionate de procurorul Luminita Merisescu”, ne-a spus Prisecaru. La ultima sedinta de bilant nu a fost pomenit nici un rechizitoriu de spalare de bani. (N. MANOLIU)

Comentarii