Girlea renunta

marți, 06 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Girlea renunta

La primele ore ale diminetii de ieri, Petru Girlea si-a anuntat demisia din functia de director general al RATC Iasi. El a depus o hirtie oficiala pe biroul primarului Constantin Simirad, fara, insa, sa-si motiveze, in scris, hotarirea luata. Contactati telefonic, membrii Consiliului de Administratie al regiei considera ca Girlea a luat o decizie pripita. La rindul sau, primarul Constantin Simirad a declarat, ieri, ca va hotari daca il va inlocui sau nu pe Girlea, abia dupa ce va discuta cu membrii Consiliului de Administratie.
Girlea n-a dormit toata noaptea
Decizia lui Petru Girlea de a parasi fotoliul de director al regiei a venit la o zi dupa sedinta Consiliului de Administratie. Luni, la sfirsitul sedintei, atit primarul, cit si sindicalistii regiei i-au solicitat acestuia sa-si prezinte demisia. Simirad l-a acuzat, acum doua zile, pe Girlea ca i-a atitat pe salariatii RATC impotriva sa, in timp ce sindicalistii au considerat ca directorul nu a fost in stare sa le prezinte cauza la Primarie. In principal, lui Girlea i se reproseaza faptul ca a incheiat anul financiar 2000 cu pierderi de 18 miliarde de lei, la care se adauga alte 7 miliarde de lei, inregistrate de la inceputul acestui an, dar si facturile neachitate catre principalii furnizori de materie prima, in valoare de 25 miliarde de lei. "M-am gindit o noapte si am hotarit ca este mai bine sa ma retrag. Daca toata lumea ma considera vinovat de pierderile de la RATC, las acum locul liber altora sa-si demonstreze calitatile", a declarat Girlea, care a lasat sa se inteleaga ca prin aceasta decizie protesteaza impotriva acuzatiilor care ii sint aduse. "Nu voi reveni asupra deciziei", a mai spus acesta.
Primarul va anunta luni o decizie finala
Consilierul local Antimir Dasu, care este si membru in CA la regie, a spus ca se impune un control la singe. "Trebuie sa verificam exact cheltuielile efectuate de RATC. Insa, consider ca inlocuirea directorului nu va insemna automat si redresarea regiei", a precizat Dasu. La rindul sau, Petra Carp, membra in CA, a declarat, ironic, ca unul din liderii de sindicat ar trebui pus la conducere pentru a arata exact ce poate. "Indiferent de cine va fi director, regia trebuie subventionata, pentru ca asa se intimpla in toate marile orase", a spus Carp.
Contactat telefonic aseara, primarul Simirad nu era hotarit daca il va inlocui sau nu pe Girlea. "Va trebui sa analizez la rece ce s-a intimplat in ultimele zile. Cu siguranta insa, inainte de a lua o decizie, voi avea o runda de discutii si cu membrii Consiliului de Administratie. Luni, 12 martie, voi anunta ce am decis", a declarat primarul.
Isi merita Girlea soarta sau nu?
In acest moment, nu este clar cine este principalul vinovat pentru pierderile de anul trecut. RATC este singura regie din oras care, in conditii de monopol, n-a reusit sa-si acopere cheltuielile prin pret. Aparitia firmelor de maxi-taxi n-a fost hotaritoare pentru scaderea incasarilor regiei, acestea reusind sa fure doar 10% din clientii RATC. Sint doua ipoteze privind cauza acestor pierderi: management prost sau lipsa subventiilor de la bugetul local. Petru Girlea sustine ca nimeni n-ar fi in stare sa mai scada cheltuielile de productie ale regiei cu mai mult de 5%, afirmind ca a facut tot ce era omeneste posibil pentru reducerea cheltuielilor. Altfel spus, transportul public costa, in acest moment, mai mult decit platesc iesenii prin pretul biletelor. Diferenta ar trebui acoperita de la bugetul local, pentru ca populatia nu are bani sa suporte scumpirea biletelor. Aceasta este teoria lui Petru Girlea.
In schimb, primarul si un numar important de consilieri locali au convingerea ca la RATC se pierd, in continuare, sume uriase. "Girlea nu stie sa se impuna in fata sindicatului. Le-a acceptat prea multe, iar toate facilitatile costa", a spus Constantin Simirad, retinindu-se, deocamdata, sa dea exemple concrete de cheltuieli nejustificate.
Anul trecut, RATC a primit 15 miliarde de lei pentru investitii si 30 de miliarde ca subventii pentru gratuitatile acordate anumitor categorii sociale. Girlea sustine ca trebuia fie sa primeasca subventii de cel putin 40 miliarde de lei, fie sa i se accepte sa scumpeasca biletele. Conducerea RATC arata cu degetul spre alte primarii din tara care au dat mai multi bani de la buget pentru transportul in comun decit a dat Iasul. Primarul Simirad sustine, insa, ca regia locala a primit suficient, in conditii de austeritate bugetara, si ca Petru Girlea n-a stiut sa gospodareasca banii. Adevarul va putea fi aflat dupa o analiza economica, care cu siguranta va fi realizata in zilele urmatoare.
Consiliul de Administratie nu l-a ajutat deloc pe directorul RATC
La sfirsitul anului trecut, la RATC a fost infiintat un Consiliu de Administratie pentru a-l ajuta pe directorul Petru Girlea sa gestioneze mai bine regia. Format din consilieri locali si specialisti in domeniu, consiliul nu a oferit stabilitate regiei si nu a pledat cauza acesteia in Consiliul Local.
Cel mai elocvent exemplu este proiectul de hotarire avansat de RATC la ultima sedinta de Consiliul Local. Atunci, regia a solicitat o reducere cu 34% a pretului la abonamente, pentru atragerea calatorilor, urmind ca diferenta de tarif, pina la pretul real, sa fie suportata de la bugetul local. "Consilierii locali care sint si membri in Consiliul de Administratie au fost de acord cu aceasta propunere. Mai mult, proiectul a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate in cadrul carora a fost discutat. Totusi, el nu a fost aprobat in plen", a spus Girlea, care nu si-a putut explica schimbarea brusca de pozitie. Consilierul local Antimir Dasu sustine, insa, ca acest proiect a fost discutat, initial, de membrii CA cu primarul Constantin Simirad, care a refuzat vehement sa subventioneze diferenta de pret. "Daca primarul nu a fost de acord, am considerat ca nu mai are nici un rost sa discutam in plen, pentru ca sansele de a trece erau foarte mici", a spus Dasu. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii