Grevistii din invatamint vor fi trecuti pe "lista neagra"

sâmbătă, 09 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Grevistii din invatamint vor fi trecuti pe "lista neagra"

Greva de luni, 11 martie, a pus pe jar Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). Mihai Dumitriu, seful ISJ, ii avertizeaza pe directorii de scoli sa aiba grija sa-i treaca pe "lista neagra" pe toti profesorii grevisti. Dumitriu considera ca, in acest fel, directorii vor sti cui sa-i taie ziua de lucru fara sa aiba reclamatii ulterioare. "Vom cere si noi o situatie statistica, in procente, a salariatilor care intra in greva", sustine Mihai Dumitriu. De miine, in fiecare scoala vor fi liste pe care profesorii le vor semna daca vor intra in greva. Ei ii vor anunta, de asemenea, pe elevii claselor la care predau sa nu vina la scoala. Pentru ziua de greva, angajatii din invatamint nu vor fi platiti. Gheorghe Isvoranu, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), spune, la rindul sau, ca profesorii stiu ca le vor fi retinuti bani din salarii si ca, deja, listele au fost semnate de citeva zile de majoritatea profesorilor ieseni. "Oamenii nu trebuie sa fie timorati ca se cer liste, pentru ca este normal ca administratia sa faca aceasta statistica. Semnind insa adeziunea la greva vom arata care este amploarea nemultumirii angajatilor din invatamint", a adaugat Gheorghe Isvoranu.
Sindicalistii din invatamint au anuntat ca vor intra luni in greva generala, dupa ce Guvernul nu a solutionat nici una din revendicarile prezentate la ultima actiune de protest. Sindicalistii cer acordarea tichetelor de masa, cre
sterea salariului de referinta cu 65% si indexarea lefurilor cu indicele de inflatie corespunzator ultimilor doi ani. (Corina GILCA)
Universitarii de la "Cuza" nu prea vor greva
Desi la greva generala de pe 11 martie au aderat si sindicatele din invatamintul superior, nu toti universitarii ieseni sint convinsi de temeinicia acestui protest. La Universitatea "Al.I. Cuza", unii profesori stau inca in cumpana daca sa semneze sau nu convocatorul la greva, distribuit deja la fiecare catedra. Aceasta pentru ca, spre deosebire de alte institutii, la "Cuza", salariile s-au marit substantial incepind cu anul universitar 2001-2002. Senatul institutiei a decis in noiembrie marirea salariului de baza cu 50%, din venituri proprii, ajungind astfel ca un lector sa aiba peste patru milioane de lei, un conferentiar, sapte milioane, iar un conferentiar, peste zece. "Sint multi colegi care se afla in dilema, gindindu-se ca aceasta greva, justificata fata de conducerea ministerului, ce nu si-a tinut promisiunile fata de profesori, este totusi nedreapta fata de conducerea universitatii, care a facut mari eforturi pentru marirea salariilor", spune prof.dr Andrei Hoisie, seful Catedrei de Germanistica de la "Al.I. Cuza". Astfel, desi greva de avertisment de saptamina trecuta, conform datelor furnizate de sindicat, a inregistrat o participare de peste 50%, adeziunea la greva generala este inca destul de incerta. Aceasta cu atit mai mult cu protestatarii risca o penalizare salariala. (Mirela CORLATAN)

Comentarii