Hram la Hadimbu: bors, peste si vin cu tona pentru 10.000 de pelerini

luni, 08 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Hram la Hadimbu: bors, peste si vin cu tona pentru 10.000 de pelerini

Multi dintre ei nu ar putea sa spuna clar ce i-a adus aici. Nici nu le-a mers numele de prea credinciosi, nici nu-i dau banii afara din casa ca sa-si permita sa faca turism. Sint in marea lor majoritate oameni de la tara. Oameni care au auzit de Manastirea Hadimbu de la unul sau altul si care au fost curiosi sa vada si ei „minunea”. Nu neaparat icoana lacriminda a Maicii Domnului – in care cred sau nu -, cit locul care o adaposteste si care a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai importante destinatii de pelerinaj din Moldova si chiar din tara. De la nou-nascuti pina la batrinii ce se apropie cu incredere de suta de ani, de la afaceristi de succes la sarmanii ce stau uitati cu mina intinsa. Pentru a veni la hramul manastirii, acestia au strabatut la un loc citeva mii de kilometri. Ca la orice hram, cei peste 10.000 de pelerini care au fost in ultimele zile la manastire – conform spuselor calugarilor si ale fortelor de ordine – s-au intors acasa abia dupa ce au mincat si au baut un pahar de vin. La un loc, au consumat peste o tona de ciorba de peste si vin, peste 600 de kilograme de peste, aproximativ 1.000 de cozonaci si 10.000 de sarmale.
Continuare
„Vin pentru a noua oara la Hadimbu”
Maria Grad are 23 de ani si este de loc din Sacele, Maramures. Credincioasa de felul ei, duminica noaptea a ajuns pentru prima data pe aceste meleaguri. A fost tare curioasa sa vada locul in care, an de an, prietenii sai bat sute de kilometri ca sa-l vada. „Pentru a veni aici am renuntat sa merg la Rozavlea, la doar 20 de kilometri de satul meu, unde este hramul tot astazi si trebuia sa ajunga patriarhul Teoctist. Am vrut sa vad cum este prin partile astea, si nu-mi pare rau. Este frumos, dar se vede ca lumea este mai saraca”, a spus tinara. „Eu vin pentru a noua oara la Hadimbu, si cred ca mi-a fost de folos”, a marturisit Daniel Stetcu, soferul autobuzului care a adus la Hadimbu o parte dintre credinciosii din Maramures. Cei veniti sa participe la hramul manastirii au venit si din alte colturi ale tarii, cei mai multi insa fiind din Bucovina, zona in care s-a nascut staretul Nicodim Gheorghita.
Pelerinii vad minuni peste tot
Pentru a da posibilitatea la cit mai multi credinciosi sa se inchine la icoana considerata facatoare de minuni a Maicii Domnului, staretul a dispus ca in acest an sa fie scoasa afara inca de simbata. Ideea a fost inspirata, se pare, din moment ce, potrivit estimarilor facute de jandarmii ce au fost mobilizati in aceste zile la manastire, la Hadimbu s-au perindat in total peste 10.000 de oameni. Multi au preferat sa mearga simbata si duminica, pentru a nu lipsi luni de la slujba, altii si-au luat liber ca sa petreaca chiar sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului acolo. Putini au fost probabil cei care au regretat. Noua si impunatoarea cladire construita in fata bisericii special pentru pelerini are o capacitate de peste 400 de locuri de cazare, iar vremea a fost de-a dreptul superba. „Este o minune ca vremea s-a schimbat dintr-o data si a fost asa de frumos”, se putea auzi adesea in multime. Cum sarbatoarea nu putea sa treaca si fara observarea altor minuni, una dintre credincioasele ce merg frecvent la Hadimbu, si care a ajutat in aceste zile la pregatirea mesei, sustine ca una dintre rosiile care au fost taiate la bucatarie „avea semnul crucii”: „Nu orice rosie arata asa, cu o cruce alba inauntru. Doar ca este vorba de o minune, asa cum a fost atunci cind a lacrimat icoana Maicii Domnului”, pretinde insufletita femeia.
Imens ospat pe un teren din fata manastirii
Icoana a fost amplasata afara, linga agheazmatar, iar oamenii au stat la coada pentru a putea sa se inchine. Femeilor care nu aveau batic pe cap, pentru evalavie, li s-a dat unul din partea manastirii. „Eu sint din apropiere, din satul Ursita, si vin de cind sint mica aici, ca este de ajutor”, ne spune Lacramioara Butan, purtindu-si in brate odrasla de doar doua luni. „Ne sporeste in sanatate si ne implineste dorintele”, a apreciat si Tasia Stanescu, venita la Hadimbu impreuna cu un grup mai mare de tigani din Grajduri, o prezenta din ce in ce mai obisnuita la evenimentele religioase. Dupa ce, in jurul prinzului, s-a incheiat slujba tinuta de un mare sobor de preoti, intre care s-a aflat ca reprezentant al Mitropoliei arhimandritul Clement Haralam, exarhul manastiresc, oamenii au fost poftiti la masa. Mesele au fost amenajate pe un teren situat peste drum de manastire. „Am ajutat cu totii cu ce am putut si cit am putut. Aici nu conteaza cine esti”, a spus Maria Goroncea, una dintre credincioasele care, impreuna cu familia, se dedica de mai multi ani manastirii. Oameni de afaceri din Iasi si Suceava, primarii comunelor din zona si femei pricepute in ale bucatariei au servit pelerinii in mai multe ture. Pentru masa de ieri au fost puse la bataie 610 kilograme de peste, 110 kilograme de orez pentru sarmale, 400 de kilograme de faina pentru cozonaci si 500 de litri de vin. (Mirela CORLATAN)

Comentarii