Descoperire absolut uluitoare linga Iasi
28 de bebelusi morti gasiti intr-o padure

joi, 15 decembrie 2005, 00:00
6 MIN
 <i><u>Descoperire absolut uluitoare linga Iasi</i></u><br> 28 de bebelusi morti gasiti intr-o padure

Trupurile micutilor au fost descoperite de un cioban, care a anuntat politia, ieri, in jurul orei 14. Gabriel Avadanii (24 ani), un tinar din Gropnita, a sunat la politie spunind ca in padurea Lopatoaia se afla mai multe corpuri de copii foarte mici. „Cind m-am dus acolo, am vazut 5 sau 6 copii morti imprastiati pe jos. Intr-un sac albastru mai erau si altii, dar nu m-am uitat sa-i numar. Mi-a fost frica”, ne-a spus tinarul cioban. Citeva corpuri neinsufletite zaceau pur si simplu in iarba, in padure. Restul se aflau inca intr-un sac albastru, aruncat la intimplare, ca o punga de gunoi. „Aflasem de doua zile de la niste verisori de ai mei, dar nu i-am crezut pina nu m-am dus si am vazut. Ei au gasit copiii de acum o saptamina si au spus la citiva oameni de prin sat, dar nimeni nu i-a bagat in seama. Nimeni nu a crezut”, a adaugat ciobanul, singurul care are stina in zona aceea izolata. Cind a anuntat politia, direct la Iasi, de teama sa nu fie banuit ca el ar fi autorul, ciobanul si-a dat un nume fals. „Cind i-am sunat, am zis ca ma cheama Ion Ciurea. Dar am spus ca sint din Gropnita”, a declarat tinarul cioban. Politistii au sunat apoi la primarul comunei Gropnita, Vasile Gradinaru, pentru a verifica daca exista vreo persoana cu acest nume in comuna. „Ii stiu pe toti, iar acest nume nu figura in evidentele noastre. De la politie mi-au dat numarul de mobil al celui care a sunat, si si l-am apelat eu. Mi-am dat seama imediat ca e Avadanii, ca il cunosc dupa glas”, a spus primarul Gradinaru. „Mi-a spus ca e la stina si ca a vazut corpuri de copii mici in padurea Lopatoaia. Am luat legatura cu politista de la post. Am luat cu noi si un vinator si am plecat impreuna cu ei inspre padure, cu o masina 4×4. Am luat si niste baieti cu o caruta sa mearga in spatele nostru, ca drumul este impracticabil si aveam nevoie de ajutoare”, a mai spus primarul.
„Semanau cu niste papusi”
Vasile Gradinaru ne-a explicat detaliat tot traseul urmat pina au reusit sa razbata in zona izolata a padurii. Mai intii au mers pe Drumul Judetean 281 si, dupa satul Bulbucani, au intrat pe un drum satesc. „De acolo pina la Lopatoaia sint maxim patru kilometri, dar drumul e asa de rau ca am facut aproape 45 minute. De citeva ori ne-au impins baietii din caruta, pentru ca masina se afundase in noroi”, a adaugat Vasile Gradinaru. Drumurile desfundate si faptul ca oamenii din zona au arat chiar si in drum au ingreunat accesul spre tarlaua Lopatoaia. In dreptul padurii, pe linga drum este o vale foarte abrupta, cu o adincime de aproximativ 20 metri. La aproximativ 30 de metri de drumul satesc incepe propriu-zis padurea, versantul respectiv fiind prea abrupt pentru a creste vreun arbore acolo. Primarul, impreuna cu politista si vinatorul, a ocolit pe jos padurea, pentru ca era prea periculos sa incerce o coborire pe panta abrupta. Traseul ocolitor de citeva sute de metri i-a adus in apropierea stinii lui Gabriel Avadanii. „M-au strigat sa merg cu ei sa le arat locul. I-am dus acolo si le-am zis ca nu m-am atins de nimic”, a spus tinarul care a sunat la politie. „Am dat cu ochii de copii. Semanau cu niste papusi, asa erau de mici. Erau imprastiati pe jos cam pe 10 metri patrati. Unii aveau par pe cap. Citiva erau in placente, chirciti. Sacul era la baza unui copac si se vedea prin el ca mai sint si altii inauntru „, a mai zis primarul. „Cred ca cel care a aruncat sacul i-a dat drumul de pe drum in valea alaturata. Sacul cred ca s-a rupt in momentul in care a lovit primul copac aflat la marginea dinspre drum a padurii”, a explicat primarul de ce erau cadavrele imprastiate. „Cred ca si vulpile din zona, care au vizuini aproape, au scotocit prin sac”, a mai spus ciobanul.
Bucati de craniu sectionate atent
Dupa ce s-a confirmat prezenta micilor cadavre, la fata locului s-au deplasat un procuror criminalist si o echipa de politisti. „Am ajuns acolo cu un tractor”, au aratat si anchetatorii cit de dificil este drumul pina la locul cu pricina. La lumina reflectoarelor, pentru ca deja se intunecase, politistii au incadrat zona in care au observat corpurile micutilor. „Este o descoperire macabra. Sint criminalist de ani de zile, am vazut multe cadavre in viata mea, dar o imagine infioratoare ca asta nu am mai vazut”, ne-a descris imaginea macabra experimentatul procuror criminalist Vasilii Pretula, vizibil afectat de cele vazute. Toate cadavrele au fost adunate intr-un sac, bagate intr-o masina si trimise direct la Institutul de Medicina Legala pentru a fi analizate. Inainte de a le veni vreun rezultat, politistii au eliminat ipoteza vreunui „masacru”. „Erau bine conservati, posibil in formol. Ne-am dat seama pentru ca nu exista nici un miros specific cadavrelor”, ne-a spus Georgel Grumeza, ofiter criminalist. De unde ar fi putut provine fetusii? „Din primele cercetari facute la fata locului, putem spune ca este vorba despre mai multe cadavre care ar putea proveni de la un laborator de cercetare, ori de la o institutie de invatamint, unde au fost folosite ca material didactic. Nu au fost observate semne de violenta, insa mai multe ne vor spune rezultatele de la IML”, ne-a declarat procurorul criminalist. Alaturi de cadavre, anchetatorii au mai descoperit si fragmente de cranii si organe umane. „Sint bucati ce provin de la doua cranii si mai multe organe. Toate prezinta urme specifice celor folosite ca materiale didactice, fiind sectionate atent”, a precizat Georgel Grumeza, ofiter criminalist.
Cine ar fi putut arunca bebelusii in ripa?
Descoperirea macabra facuta de politisti in comuna Gropnita a ridicat numeroase intrebari. De unde au putut sa provina corpurile micutilor? Cea mai la indemina explicatie ar fi ca de la spitale, in special de la maternitati. Dar legislatia privind soarta fetusilor este stricta: sint luati in evidenta si incinerati. „In ceea ce priveste fetusii, la noi in maternitate exista un regulament de ordine interioara strict in aceasta privinta. Acestia sint transportati catre laboratoarele de anatomie patologica, dupa care incepe procedeul de completare a unei formularistici complicate. Intre timp, in cazurile suspecte, spre exemplu atunci cind femeia care a avortat nu s-a prezentat la maternitate cu embrionul, se anunta si Politia. Apoi, in termen de 24 respectiv 48 de ore, fetusul este incinerat. Maternitatile tin o evidenta exacta in acest sens. In medie, anual, la noi, in maternitate, se inregistreaza in jur de 60 de noi nascuti morti in trimestrul III si un numar dublu de copii decedati in urma avortului in trimestrul II”, a declarat conf.dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”.
„Fiinta care trece de 28 de saptamini, fie ca a decedat, beneficiaza de certificat de nastere”
O alta sursa ar putea fi cabinetele particulare. Dar si in acest domeniu par sa fie reguli clare. Reprezentantii acestora platesc incinerarea fetusilor rezultati in urma avorturilor efectuate in respectivele locatii. Se pare ca numai in ceea ce priveste copilul nascut mort exista o prevedere clara, si anume ca acesta va primi un certificat de nastere si va fi inmormintat crestineste. „Fiinta care trece de 28 de saptamini, fie ca a decedat in uterul mamei sau la nastere, beneficiaza de certificat de nastere”, a mentionat conf.dr. Mircea Onofriescu. Atunci daca in maternitati si cabinete particulare exista o evidenta stricta, de unde ar putea proveni cei 28 de fetusi gasiti? „Singura ipoteza viabila ar fi ca acestia au servit cindva drept material didactic in institutiile de invatamint de profil. Stiu ca borcane cu fetusi, in special malformati, exista in laboratorul Catedrei de Anatomie Patologica din cadrul Universitatii de Medicina si la Institutul de Medicina Legala”, spune Mircea Onofriescu.
„Nu exista sanctiuni clare pentru aruncarea fetusilor”
Reprezentantii Institutului de Medicina Legala asteapta sa se efectueze expertiza medico-legala a celor 28 de fetusi pentru a stabili cu exactitate care a fost soarta lor. „Am fost informati ca miine dimineata (azi – n.r.) or sa fie adusi fetusii, iar noi vom incepe expertiza. Procedura va fi mai indelungata ca de obicei intrucit am fost informati ca fetii ar avea ceva vechime. Din nefericire, nu exista o legislatie concreta cu privire la acesti fetusi. Nu este prevazuta o sanctiune clara pentru aruncarea sau inhumarea fetusilor”, a precizat dr. Vasile Astarastoae, directorul Institutului de Medicina Legala Iasi si presedintele Colegiului Medicilor. Si specialistii au intarit afirmatia acestuia, spunind ca un fat ar putea rezista ani pina ce ar intra in stare de putrefactie, datorita substantelor specifice ce le contin. Cit priveste existenta unui laborator medical clandestin, lumea medicala isi pune un mare semn de intrebare. In acest sens, organele de cercetare penala vor avea ultimul cuvint. (Ada GRAJDEANU, Dan MAXIM, Andrei ASTEFANESEI)

Comentarii