Este si Iasul fruntea la ceva!
Sintem pe primul loc in tara la tilharii

sâmbătă, 10 decembrie 2005, 00:00
3 MIN
 <i><u>Este si Iasul fruntea la ceva!</i></u><br> Sintem pe primul loc in tara la tilharii

Politistii ieseni si-au prezentat ieri bilantul pe anul 2005. Intrunirea din sala de conferinte de la Politia Municipiului l-a avut ca orator principal pe comisarul sef Gheorghi Plai, seful IPJ. Prezentarea reusitelor si a rateurilor politistilor ieseni a durat aproximativ doua ore.
Plai a inceput cu laudele
Plai a inceput mai intii cu reusitele, mindrindu-se cu descentralizarea si reducerea birocratiei in politie. Apoi, seful IPJ a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca, desi s-au depus eforturi, „nu tot personalul a constientizat ca imaginea institutiei depinde de conduita lor”. Drept urmare, 46 de politisti au fost sanctionati disciplinar, doi fiind chiar destituiti. S-au intocmit si 27 de dosare penale pe numele unor oameni in uniforma, doi fiind ofiteri. Plai a mentionat ca a gasit in judet unele posturi de politie unde „pe strada era mai curat decit in curtea in care isi desfasurau activitatea politistii”. Politia ieseana a primit in rindurile ei in acest an 175 de cadre noi, dintre care 10 ofiteri si 162 de agenti. Pierderile de personal au fost in numar de 99, un singur agent fiind destituit, iar un altul a decedat.
Cele mai multe furturi, pe strada
Dupa ce a prezentat activitatea politiei ca institutie, Plai a trecut la cifre. Cu ajutorul retroproiectorului, el a creionat infractionalitatea. Cel mai rau se sta la capitolul „tilharie”, acest gen de violenta propulsind Iasul pe locul II in tara, la mica diferenta dupa Bucuresti. Ca cifre absolute insa. Caci, calculat „per locuitor”, Iasul vine automat detasat in frunte, Capitala avind o populatie de 2,5 ori mai mare decit judetul nostru. Astfel, la Iasi au fost sesizate 639 de tilharii, 330 fiind confirmate. Numarul celor solutionate este de 186. 137 dintre ele au avut loc in mediul urban, cu preponderenta in capitala de judet. Aproximativ 65% din tilharii sint reprezentate de furturile de telefoane mobile, genti si bijuterii, pe strada. Prejudiciul total cauzat avutului public s-a ridicat in acest an la peste 161 miliarde lei, fiind recuperate pina acum aproximativ 45 de miliarde. Statistic, cea mai mare bila alba considerata asa de sefii politiei s-a inregistrat la capitolul omoruri. Dupa ce anul trecut Iasul a fost pe locul I la crime, acum Plai sustine acestea au scazut, fata de 2004 cu 32%, de la 37 la 25, tentativele de omor cu 7%, de la 28 la 26, si loviturile cauzatoare de moarte cu 44 de procente, de la 9 la 5. Din cele 25 de omoruri de pina acum, doar unul a avut ca scop jaful, restul avind drept cauza starile conflictuale mai vechi si consumul de alcool. Aproape 95% din infractiunile de mare violenta s-au comis in mod spontan, pe fondul unor altercatii de moment, faptele cu premeditare fiind reduse.
Oaspeti de seama
Activitatile legate de spalarea banilor sint pe o panta descendenta fata de anul trecut, inregistrindu-se cu 71% mai putine. La prezentarea bilantului au venit adjunctul Inspectorului General al Politiei, comisarul sef Gheorghe Popa, si prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru. Sala a fost ticsita de oameni in uniforma, iar pentru unii dintre ei sedinta a fost cam lunga. Ici-colo se mai casca din cind in cind, iar unele capete s-au plecat in odihna pe spatarele scaunelor din fata. (Dan MAXIM)

Comentarii