Ieseanul care, de 5 ani, se opreste din mincat doar cind doarme

luni, 01 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Ieseanul care, de 5 ani, se opreste din mincat doar cind doarme

Cit mincati dumneavoastra intr-o saptamina, un iesean poate minca intr-o singura zi. Pentru Florin P. masa de prinz, de exemplu, nu se numara in felul unu, doi si desert ci in numarul de piini, kilograme de carne divers preparata, pungi cu dulciuri sau covrigei. „Minca intr-una. Nu-mi amintesc sa-l fi vazut, in ultimii ani, pe tata fara sa mestece. Avea in permanenta in jurul sau ceva de rontait. Sint convinsa ca ar fi vrut sa manince mai putin, dar nu putea sa se abtina”, a povestit medicilor fiica lui Florin P., un barbat care, la cei 54 de ani, este obligat sa care zilnic 180 de kg, greutatea proprie. Pina in urma cu cinci ani, Florin P. avea o greutate oarecum normala, de 85-90 kg, pentru inaltimea sa de 1.70 m. In cinci ani, insa, a reusit sa puna pe el aproape o suta de kg. „Cind a ajuns la mine era disperat. Se misca cu mare greutate, avea probleme cardiace, de respiratie. Fiind un intelectual, a constientizat ca trebuie sa-si rezolve aceasta problema, insa a recunoscut ca nu are puterea de a renunta la mincare. Chiar sa fi vrut, nu ar mai fi reusit sa slabeasca numai prin dieta. Singura sansa pentru astfel de pacienti este interventia chirurgicala”, sustine conf.dr. Stefan Georgescu, medicul chirurg care l-a operat pe Florin.
Pentru cintarire nu s-a gasit cintar in spital
Abia reusea sa se miste. A povestit medicilor ca efortul de a cobori din pat sau de a merge la baie era la fel de mare ca si cind ar fi carat de la parter la etajul IV citeva zeci de kilograme. Comparatia tine de experientele petrecute in urma cu peste cinci ani, pentru ca de mult timp barbatul nu se mai incumeta sa urce atitea etaje. „Cit este de mare? Imaginati-va cum ar fi sa cari in permanenta dupa tine, plastic vorbind, un butoi cu diametrul de doi metri. Practic, circumferinta unei coapse a acestui pacient este cit talia unui om normal, de circa un metru. Desi s-a prezentat la clinica de chirurgie, noi nu l-am putut cintari, pentru ca nici unul din cintarele noastre nu putea acoperi greutatea sa. I-am rugat pe colegii de la Endocrinologie, singurii din Iasi care au cintare care pot aprecia astfel de «uriasi»”, explica dr. Georgescu chinurile prin care a trecut Florin P. Ca urmare a investigatiilor medicale, dr. Georgescu a decis ca pacientul sau sufera de obezitate morbida. Practic, la acest diagnostic se ajunge ca urmare a stabilirii indicelui de masa corporala (IMC), care arata cite kilograme sint pe fiecare metru patrat de suprafata corporala. Acest indice se obtine impartind greutatea persoanei respective la patratul inaltimii sale. Specialistii spun ca, pina in 25 de kg/mp, este vorba de un IMC normal. Atunci cind IMC are valori intre 25 si 30 kg/mp, atunci se poate vorbi despre supraponderali, iar peste 30 kg/mp deja este obezitate. Intre 30 si 40 kg/mp este obezitatea normala, iar tot ce este peste 40 kg/mp este deja obezitate morbida, apreciata drept cea mai grava forma de obezitate. Indicele de masa corporala al lui Florin P. a fost stabilit la peste 60 kg/mp.
Stomac impartit
„Obezitatea morbida nu se poate trata decit chirurgical. Deja in aceasta situatie dieta si exercitiile fizice nu mai dau rezultate”, sustine dr. Georgescu. Solutia aleasa de medic a fost interventia chirurgicala, constind in fixarea in abdomen a unei gastrobande – o banda realizata dintr-un material sintetic tolerat de stomac – prin care stomacul devine sub forma unei clepsidre, impartindu-se, practic, in doua camere, care comunica printr-un „canal” extrem de ingust cit diametrul unei sonde gastrice, adica de circa 0,5 centimetri. Astfel, mincarea ajunge mai greu in cea de-a doua „camera” a stomacului, de unde este transmisa in intestinul subtire. „Prin fixarea acestei gastrobande, stomacul se micsoreaza mult, iar senzatia de satietate apare numai dupa citeva inghitituri de mincare. Mai mult decit atit, daca persoana respectiva exagereaza sa manince peste capacitatea noului stomac, atunci apar varsaturile si senzatia de durere. Practic, nu prea mai are incotro si va trebui sa manince foarte putin”, explica dr. Georgescu, cel care este primul chirurg din tara care a realizat acest tip de interventie chirurgicala cu gastrobanda rigida. O operatie bine realizata face ca, in numai citeva saptamini de la efectuarea ei, pacientul sa scada cu circa 30% din greutatea sa. Ceea ce inseamna ca, pina la Sarbatorile din acest an, Florin P. ar trebui sa scada cu peste 50 de kg. „Deocamdata, ma bucur ca pacientul, desi a fost operat de numai citeva zile si se afla inca in Reanimare, se simte bine si, dupa 24 de ore, nu mai are nevoie sa fie intubat, deci poate respira singur”, spune dr. Georgescu. (Mihaela CANANAU)

Comentarii