Iesenii pot sa crape noaptea de durere de dinti

marți, 22 august 2000, 23:00
3 MIN
 Iesenii pot sa crape noaptea de durere de dinti

"Am simtit ca ma urc pe pereti de durere si nu am avut unde sa merg in tot Iasul asta la un stomatolog! Sa stai sa suporti asemenea chinuri, este inadmisibil", ne-a spus revoltat Iulian Trofin, un tinar de 30 de ani, care toata noaptea s-a luptat cu durerile de masea. Acesta ne-a explicat ca a incercat toate variantele ca sa scape de cumplitele zvicniri care au aparut la dintele cariat, insa nici un rezultat. "Le simt si acum parca pe creier. Parca aveam un tarus care imi sfredelea maxilarul. Nu am mai avut de mult probleme, dar nici prin gind nu mi-a trecut ca nu mai este nici un cabinet de urgente in oras. Si mai au pretentii de centru universitar, cind tie iti crapa maseaua in tine de durere". Acesta ne-a povestit ca o buna parte din noapte a stat cu algocalmin la masea, cu praf de antibiotic, cu gheata si chiar cu palinca. Cind si-a dat seama ca nu mai putea rezista pina dimineata, barbatul s-a decis sa ia un taxi si sa mearga la Policlinica nr. 1, unde stia ca exista un serviciu de urgente stomatologice. Numai ca surpriza sa a fost cit casa.
La policlinica nu mai era nici un cabinet pentru astfel de urgente. Nici la Policlinica din "Bolta" nu a avut mai mult succes. Usile erau incuiate, deoarece nici aici nu se face garda. "Ce sa fac, am vazut citeva cabinete stomatologice particulare, dar ce folos, daca nu lucreaza si noaptea. "As fi platit oricit, nu ma mai uitam la bani, numai sa scap de durere", ne-a marturisit Iulian. Minutele pina spre dimineata i s-au parut acestuia un calvar. A revenit din nou la fiolele cu algocalmin si la pungile cu gheata. "Ma tineam de falca si apasam cit puteam de tare sperind ca ma vor lasa durerile. Dar ti-ai gasit?!" La prima ora a diminetii, ametit de durere si de nesomn, injurind de mama focului, Iulian a fost primul pacient care a mers la cabinetul unui stomatolog particular. Acest caz este ilustrativ pentru ceea ce patesc iesenii in ultimele luni, dupa ce stomatologia de stat a fost desfiintata si s-a trecut in sistemul asigurarilor de sanatate.
Trecerea la noul sistem i-a lasat in aer pe iesenii care au probleme cu dintii sau cu maselele in toiul noptii. Aceasta deoarece, la ora actuala, in Iasi nu mai exista nici un serviciu stomatologic de urgente. Majoritatea stomatologilor si-au facut cabinete particulare, iar ceilalti au fost nevoiti sa inchirieze spatiile in care au lucrat si au incheiat contract cu Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. Asa incit persoanele care au probleme financiare nu vor putea merge la stomatolog fara sa scoata bani din buzunar. Prin lege, CASS deconteaza medicilor care au contract cu ei anumite servicii medicale, si acestea in proportie de 40-60%. Restul trebuie achitat din buzunarul pacientilor. In timp ce Ministerul Sanatatii a scapat treptat de grija stomatologilor, nici Ministerul Invatamintului nu s-a aratat dispus sa finanteze cabinete stomatologice in care se desfasoara activitatea de invatamint. La cabinetele de la Policlinica din "Bolta" sau la cele de la Policlinica nr. 1 unde pacientii puteau scapa fara nici o cheltuiala, situatia nu mai este aceeasi. Chiar daca, in mare parte, studentii sint cei care le trateaza dintii pacientilor, serviciile lor trebuie platite. Ce-i drept, mai putin decit la alte cabinete medicale. Dupa luni intregi de scandaluri, medicii de la aceste cabinete au fost nevoiti sa incheie contracte cu CASS, deoarece salariile angajatilor au incetat sa mai fie platite de Ministerul Sanatatii. La fel si cheltuielile de intretinere. "Nu mi se pare corect sa nu existe un cabinet stomatologic la care sa apeleze persoanele defavorizate social. Asa cum nu mi se pare normal sa nu existe, in tot Iasul, un serviciu de urgente stomatologice", ne-a declarat dr. Ioan Savinescu, presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania. Acesta sustine ca in toate tarile civilizate nu lipseste un astfel de serviciu. In lipsa unui cabinet stomatologic pentru urgente, singura sansa a celor care au dureri mari in timpul noptii a ramas Clinica Maxilo-Faciala de la Spitalul "Sf. Spiridon". Din pacate, aceasta insa nu rezolva urgentele stomatologice, ci numai pe cele care tin de chirurgie. Mai precis, aici nu se pun pansamente, plombe si nu se extrag dinti sau masele. (Laura HUSARU)

Comentarii