Iesenii vor da mai multi bani pe medicamentele compensate

miercuri, 19 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Iesenii vor da mai multi bani pe medicamentele compensate

Incepind de miine, iesenii vor putea sa-si ridice din nou medicamentele de pe retetele gratuite si compensate, recomandate de medicii de familie sau de specialisti. Intreruperea – de luni pina miercuri – s-a datorat modificarii listelor pe care sint trecute aceste medicamente. „Daca lista cu medicamentele gratuite nu a suferit nici o modificare, la compensate s-au adaugat unele medicamente, in general din gama celor recomandate pentru afectiuni cardio-vasculare”, a explicat farmacist Dana Turcu de la biroul „Rambursari Servicii Farmaceutice” din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi. Printre medicamentele nou-introduse pe lista compensatelor se numara doua medicamente foarte ieftine folosite in tratamentul bolilor cardiace: Ergoceps picaturi, la pretul de 25.000 lei, suma din care CJAS suporta jumatate, si Coryol (28 tablete de 25 mg) la pretul de 16.582 lei, din care CJAS achita 10.778 lei. „Medicamentele introduse sint ieftine, dar oricum compensarea se face la pretul de referinta, acesta fiind pretul celui mai ieftin medicament dintr-o anumita gama”, sustine farmacist Dana Turcu. De exemplu, desi Sermionul, un medicament folosit pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, este compensat 50%, o tableta care in mod normal costa 8.000 de lei este compensata cu doar 2.000 de lei, diferenta fiind suportata de pacient. Aceasta deoarece exista un medicament din aceeasi gama, Stugeron, care costa numai 2.000 de lei tableta.
In sfirsit, noua lista cu medicamente compensate aduce o veste buna bolnavilor si o veste proasta. Vestea buna este ca pretul medicamentului Accupro, un produs ce regleaza hipertensiunea arteriala si usureaza activitatea batailor inimii, a scazut de la 565.600 lei, pret la vinzare, la 218.500 lei. Ceea ce inseamna ca pacientii care folosesc acest medicament compensat vor plati in loc de 198.850 lei, cit era pina acum, 76.480 lei, diferenta fiind suportata de CJAS. „Scaderea, facuta de firma producatoare, este semnificativa atit pentru bolnav, cit si pentru farmacii. Pe de o parte, oamenii dau mai putin de jumatate din cit dadeau pina acum, iar pe de alta parte, noi creditam sistemul cu sume mai mici, in conditiile in care trebuie sa asteptam cite un an pina ce CJAS ne deconteaza retetele compensate”, spune farmacist Gabriela Streit, presedinta Colegiului Farmacistilor.
Vestea mai putin buna este ca la unele familii de medicamente a scazut pretul de referinta, ceea ce inseamna ca pacientii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si lua cumpara tratamentul. Astfel, pacientii dependenti de Metoprolol, medicament folosit in tratamentul bolilor cardio-vasculare, vor trebui sa plateasca 24.000 de lei, in plus, fata de cit plateau pina acum, pentru tratamentul pentru o luna, apreciindu-se ca se administreaza doua tablete pe zi. Suma poate parea modica, spun farmacistii, dar de regula bolnavii de inima necesita un tratament complex ce necesita mai multe tipuri de medicamente. Astfel, un bolnav cardio-vascular va trebui sa scoata din buzunar circa o suta de mii de lei in plus, fata de cit plateau pina acum. (Mihaela CANANAU)

Comentarii