In era informaticii, Politia ieseana nu poate trimite un e-mail

miercuri, 28 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 In era informaticii, Politia ieseana nu poate trimite un e-mail

Romania se afla de mai mult timp pe "lista neagra" a tranzactiilor efectuate pe Internet. Tara noastra este considerata riscanta in privinta platilor si, in majoritatea cazurilor, firme de servicii Internet din Occident nu accepta cartile de credit ale romanilor. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani reusesc sa dea "tunuri" cu ajutorul calculatorului si, mai grav, sa nu poata fi depistati. Una din cauze pare a fi si slaba dotare si pregatire de profil a politistilor.
Cei mai multi dintre tinerii romani profilati pe tepe prin Internet sint foarte bine pregatiti in domeniul informaticii. De cealalta parte a baricadei se afla politistii. Lipsa unor persoane bine pregatite in domeniu, poate si lipsa de deschidere fata de noile tehnologii a sefilor, precum si dotarea inexistenta, ii conduce pe acestia la o adevarata lupta cu morile de vint.
Primul caz, primele belele
In cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Iasi nu exista nici un specialist in fraude pe Internet. Situatia este foarte grava, avind in vedere ca infractorii sint cu mult inaintea politistilor in acest domeniu. Cu atit mai mult cu cit, in Romania, acest tip de fraude ia amploare de la luna la luna. La Iasi, cu o exceptie, Politia spune ca nu s-a confruntat cu astfel de cazuri. In urma cu aproximativ trei saptamini a fost insa inregistrata o plingere, in care americanca Christine Sanchez declara ca a fost victima unei asemenea infractiuni. Mai mult, persoana reclamata figureaza cu domiciliul in orasul nostru. Americanca s-a plins ca a platit unui roman, prin Internet, 2020 de dolari pentru un calculator, iar acesta nu i-a mai fost furnizat. Un caz clasic de escrocherie. Ancheta declansata de Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi se desfasoara insa foarte greu. Pentru a trimite si a primi un e-mail, de exemplu, politistii au apelat la serviciile unei firme din oras, dupa ce au fost mai intii pe la posta, deoarece nici un calculator din cadrul IJP nu este conectat la Internet. Acestia au mers cu hirtiuta in mina prin oras si, dupa ce au reusit sa transmita e-mail-ul, au lasat vorba la firma respectiva sa fie contactati in momentul in care primesc vreun raspuns.
Cutii de lemn in loc de calculatoare
Desfasurind o ancheta cu mijloace tehnice din secolul trecut, este foarte putin probabil ca politistii sa faca fata, macar in anii urmatori, unui val de infractori inteligenti si foarte bine dotati. In timp ce, in alte tari, accesul rapid la Internet este oferit gratuit in restaurante, hoteluri si aeroporturi, iar politistii pot naviga chiar aflindu-se la volanul masinii de serviciu, la Inspectoratul Judetean de Politie Iasi Internetul este o necunoscuta. Mai mult, chiar si utilitatea calculatorului pare sa nu fie constientizata. Spre exemplu, Politia ieseana tine evidenta persoanelor date in urmarire generala pe fise de carton intocmite manual, tinute intr-o cutie din lemn. O astfel de arhiva ar putea incapea pe un CIP de memorie de marimea unui graunte de porumb. Oare citi dintre politistii romani stiu ca, in state vecine Romaniei, ca sa nu vorbim de Occident, colegii lor, cu o singura apasare pe o tasta a unui calculator performant, pot face ca pe ecran sa apara fotografia si toate datele de identitate ale unei persoane. Factorii de decizie din MI spun ca nu sint fonduri. Dar, daca ar fi, s-ar schimba oare situatia? Pina cind Politia nu va fi dotata cu aparatura performanta, angajatii acestei institutii par a avea toate sansele sa continue lupta cu morile de vint. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii