Incepe cursa pentru inchirierea apartamentelor pentru tineri

luni, 10 martie 2003, 00:00
4 MIN
 Incepe cursa pentru inchirierea apartamentelor pentru tineri

Pina la sfirsitul lunii iulie, Agentia Nationala pentru Locuinta (ANL) va finaliza 240 de apartamente in care vor locui, cu chirie, tineri sub 35 de ani. Pina la sfirsitul anului urmeaza sa fie definitivate lucrarile la alte 240 de apartamente.
Chiria lunara, in functie de suprafata apartamentului, se va calcula astfel: 2.000 lei/mp pentru suprafata locuibila, la care se adauga 800 lei/mp pentru dependinte, suma rezultata inmultindu-se cu un coeficient de zona de 2,5. "Chiria lunara va fi de aproximativ 200.000 lei pentru apartamente cu o camera si de 300.000-350.000 lei pentru un apartament cu doua camere", a declarat Mariana Hostiuc, referent la serviciul Gestionare Fonduri Locative din cadrul Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP).
Noile locuinte sint situate in cartierul Dacia (5 blocuri insumind 112 apartamente) si Metalurgiei (4 blocuri cu un total de 124 de apartamente), toate avind una sau doua camere. Repartizarea apartamentelor se va face prin intermediul DAPPP in baza punctajelor obtinute de solicitanti. Dosarele pot fi depuse la sediul institutiei, data limita fiind 15 aprilie.
Carte de munca la o firma din oras
Conditia principala este ca solicitantul sa aiba serviciul in Iasi si sa nu detina o locuinta proprietate personala pe raza municipiului. "Nu constituie un criteriu faptul ca solicitantul nu are domiciliul in Iasi. Poate fi din orice localitate din tara, insa important este sa lucreze cu carte de munca in oras", a precizat Mariana Hostiuc. Ca si in cazul locuintelor sociale, tinerii care vor sa devina chiriasi in blocurile construite prin ANL vor trebui sa depuna un dosar la DAPPP. Acesta va contine o serie de acte in functie de care se va stabili punctajul.
Astfel, cei care stau cu chirie vor trebui sa prezinte contractul de inchiriere. Daca sint chiriasi in aceeasi localitate in care au si locul de munca, vor primi 10 puncte. Daca locuiesc intr-o localitate limitrofa aflata la maximum 30 kilometri de orasul in care se afla blocul ANL, vor primi 15 puncte. In cazul in care solicitantul locuieste cu parintii in aceeasi localitate in care se afla si locul sau de munca, i se vor acorda 15 puncte. In schimb, daca locuieste cu parintii intr-o localitate limitrofa, aflata la maxim 30 kilometri de oras, va primi doar 5 puncte. In aceste ultime doua situatii, solicitantul va trebui sa depuna la dosar copie dupa actul de identitate, din care sa reiasa unde are domiciliul.
De asemenea, in functie de numarul de persoane, cu virsta peste 18 ani, cu care locuieste solicitantul in cadrul aceleiasi familii, acesta va primi 15 puncte (pentru mai mult de doua persoane), 10 puncte (pentru doua persoane), respectiv 5 puncte (pentru o persoana).
Casatoriile si copiii aduc mai multe puncte
Un alt criteriu il constituie starea civila si numarul de copii pe care ii are in intretinere cel care vrea sa devina chirias intr-un bloc ANL. Astfel, daca solicitantul este necasatorit, el va primi doar 2 puncte, iar daca este casatorit, va primi 10 puncte. Daca este necasatorit sau divortat si are in intretinere copii minori, i se vor acorda 5 puncte, iar la dosar va fi anexata, daca este cazul, sentinta de divort. In acest ultim caz, punctajul va creste in functie de numarul copiilor in ingrijire: 5 puncte, pentru un copil, 10 puncte, pentru doi copii, respectiv 15 puncte, pentru mai mult de doi copii. Cei care au si alte persoane in intretinere vor primi inca 2 puncte, facind dovada la dosar, dupa caz, cu contractul de asistent maternal sau de insotitor pentru handicapati.
In functie de starea de sanatate a membrilor familiei care solicita inchirierea unei locuinte prin ANL, se pot acorda 5 puncte, daca o singura persoana este bolnava, sau 10 puncte, daca mai multi membri ai familiei sint bolnavi. In aceste caz, documentele doveditoare sint certificatele medicale semnate de medicul de specialitate si de conducatorul institutiei medicale emitente.
Cei cu studii superioare sint avantajati
Vechimea cererii pe care a depus-o un solicitant pentru acordarea unui apartament ANL nu constituie un criteriu. Insa un punctaj mare, si deci sanse mai mari, vor avea solicitantii cu studii superioare si cu un venit mediu lunar pe membru de familie situat peste venitul minim pe economie. Acestia vor primi cite 20 de puncte pentru fiecare din aceste ultime doua conditii. In schimb, cei fara studii vor primi 5 puncte, cei cu studii generale 10 puncte, iar absolventii cu studii medii 15 puncte. De asemenea, pentru solicitantii cu un venit mai mic decit salariul minim pe economie se vor acorda 5 puncte, iar pentru cei cu venitul mai mare, 10 puncte. In aceste situatii, actele necesare la dosar sint adeverintele de salariat, cu veniturile realizate pe ultimele 12 luni, respectiv diplomele de studii.
Cei mai avantajati in obtinerea unei case cu chirie prin ANL vor fi salariatii din institutiile publice de interes national sau comunitar, care vor primi 20 de puncte. Urmeaza angajatii din regiile autonome cu 15 puncte, cei de la societati comerciale cu 10 puncte, iar pentru alte situatii decit cele prezentate anterior se vor acorda 5 puncte. Solicitantii vor trebui sa depuna la dosar contractele de munca sau carnetele de munca.
Cite 5 puncte vor primi repatriatii, apatrizii, tinerii care provin din institutiile de ocrotire, persoanele care locuiesc in imobile cu structuri afectate de calamitati naturale sau accidente, precum si cei evacuati din casele nationalizate care au fost restituite fostilor proprietari. "Chiriile vor fi fixe. Nu se va organiza nici o licitatie cu privire la valoarea acestora. Daca vor fi mai multi solicitanti cu acelasi punctaj, comisia va analiza fiecare caz in parte si va decide cistigatorii", a sustinut Letitia Palaga, directoarea DAPPP.
Aceasta a mentionat ca, pina la sfirsitul acestui an, cel mai tirziu inceputul anulu viitor, alte 240 de apartamente vor fi finalizate de ANL si vor fi distribuite tinerilor cu virsta sub 35 de ani. (V.M.)

Comentarii