La „Evidenta Populatiei”, securea sanctiunilor atinge si esalonul doi

joi, 05 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 La „Evidenta Populatiei”, securea sanctiunilor atinge si esalonul doi

Scandalul pasapoartelor false a continuat cu un nou val de sanctiuni. Dupa ce i-a eliberat din functii pe toti sefii de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, conducerea de la Bucuresti a „intrat” si in subalterni. Astfel, subcomisar Viorel Scutaru – seful Biroului pentru Straini, subcomisar Mariana Filip – seful Biroului Evidenta Populatiei, si inspector principal Cristian Maxim – seful Biroului Informatica, au fost sanctionati cu mustrare scrisa pentru neglijenta in indeplinirea indatoririlor de serviciu. De asemenea, agentul sef adjunct Simona Romascu – gestionar in cadrul Biroului Pasapoarte, a primit si ea mustrare scrisa, din acelasi motiv. Mustrarea scrisa inseamna ca, pe o perioada de un an, cel care o primeste nu are dreptul la nici un premiu sau inaintare in grad, iar pe viitor ramine consemnata in dosar, contind la numiri in functii.
Un comunicat de presa emis in bataie de joc
Desi verificarile comisiei de ancheta au scos la iveala o intreaga retea care se ocupa cu eliberarea de pasapoarte pe nume false, SEIP Iasi a dat publicitatii ieri doar un comunicat sec. Acesta a anuntat oficial doar schimbarea din functie a comisarului sef Ion Curcan, seful SEIP Iasi, si modificarea programului de lucru cu publicul. Despre celelalte destituiri sau sanctiuni venite de la Bucuresti nu s-a suflat nici o vorba.
SEIP a fost zguduit din temelii in urma unei anchete care s-a desfasurat pe parcursul mai multor luni si la care au participat ofiteri din toate structurile Ministerului de Interne. Anchetatorii au stabilit ca la Iasi exista o retea prin care se „fabricau” pe banda rulanta pasapoarte false pentru persoane din toate judetele tarii. Ultimul caz este al ieseanului Andrei Iulian Antal, care, in momentul in care a solicitat eliberarea pasaportului, a aflat ca exista un asemenea act pe numele lui, dar cu fotografia unei persoane care nu a fost identificata inca.
Reteaua coloneilor
Primii „ghilotinati” au fost comisarul sef Ioan Aprofirei – adjunctul sefului SEIP, si subcomisarul Sorin Gaita – seful Biroului Pasapoarte. Dupa ei au urmat seful SEIP – comisarul Ioan Curcan, si subcomisarul Daniel Staicu – seful Compartimentului Regim Permise Auto si Certificate de Inmatriculare. Potrivit Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, Ioan Curcan a fost schimbat din functie din cauza managementului defectuos pe care l-a practicat, a slabei organizari, conduceri si coordonari a activitatii si neglijentei in indeplinirea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor superiorilor. In locul lui a fost numit comisarul sef Mihai Cretu, de la DGEIP Bucuresti. Pe linga destituiri, lui Curcan si Staicu li se vor aplica si reduceri de 20% din drepturile salariale pe o perioada de trei luni. In plus, Staicu este suspectat ca si-ar fi insusit bani din predarea placutelor de inmatriculare la radierea autoturismelor, motiv pentru care, potrivit agentiei „Mediafax”, conducerea DGEIP a sesizat Parchetul Curtii de Apel pentru delapidare.
Cum se proceda pentru obtinerea unui asemenea document
Odata ce s-a aflat ca la Iasi se poate scoate un pasaport „smenuit”, vestea a circulat repede printre toti infractorii interesati, care aveau interdicitii in Europa. Se presupune ca in interiorul SEIP Iasi exista una sau mai multe persoane care faceau legatura intre „solicitanti” si „executanti”. Odata ce se intra in legatura cu aceste persoane, treaba mergea ca pe roate. Primul pas era cel al obtinerii unei carti de identitate perfect valabile, dar pe alt nume. In acest caz, se presupune ca exista o „relatie” chiar la Evidenta Populatiei, care elibera actul fara sa aiba in fata toate documentele necesare eliberarii actului de identitate. Dupa ce „beneficiarul” intra in posesia cartii sau adeverintei de identitate, urma pasul al doilea, si cel mai important: obtinerea pasaportului. Aceleasi persoane faceau legatura cu angajatii de la Biroul Pasapoarte, unde, dupa ce „beneficiarul” inmina „cotizatia”, intra in posesia pasaportului pe alt nume si putea calatori linistit in tarile in care avea deja interdictie pe numele sau real.
„Reteaua” ar fi cazut in momentul in care politisti europeni au prins pe unii infractori romani. Cind le-au verificat identitatea si au confruntat-o cu baza lor de date cu amprente, acestia au constatat ca au in fata vechi infractori urmariti de ei, dar acum sub o noua identitate. Ancheta a pornit, asadar, in sens invers, ajungindu-se la Iasi. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii