La Iasi, admiterea la liceu sa da din nou

marți, 30 octombrie 2001, 00:00
6 MIN
 La Iasi, admiterea la liceu sa da din nou

Este un examen ferit de ochii publicului, fara legatura cu examenul de capacitate si cu admiterea computerizata a Ministerului Educatiei. Este un examen la negru, care se trece cu pile si cu o cunoastere foarte amanuntita a chichitelor regulamentului scolar.
Ceea ce a urmat examenului de admitere se poate vedea acum in evidentele liceelor. Un elev de la scoala profesionala poate ajunge la Iasi la liceu fara mari probleme, doar cu mici interventii. Aceasta cu toate ca Vasile Molan, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, a atras atentia inspectorilor scolari sa nu demareze "un al doilea examen de admitere" la clasa a IX-a. Acesta se deruleaza insa fara mari probleme la Iasi. Miscarea elevilor costa, iar parintii spun ca pentru astfel de "inginerii" este nevoie de pina la 10 milioane de lei. Culmea transferarii a fost chiar si depasita la Iasi unde un copil, care a trecut examenul de capacitate in august, a reusit sa ajunga la liceu intr-o clasa de informatica, de la o scoala profesionala.
Ce spune regulamentul
Regulamentul scolar nu admite transferuri in primul semestru de scoala decit pentru copiii gemeni, cei cu probleme de sanatate si copii ai caror parinti au decis sa-si mute domiciliul dupa admitere.
De asemeni, este permis transferul elevilor de la un liceu la altul in limita locurilor de pina la 30 in clasa, daca au medii mai mari sau egale cu cele ale ultimului admis. Daca sint intrunite conditiile de mai sus (cele privind nota si numarul locurilor dintr-o clasa) de la scoala profesionala spre liceu se admite transferul elevilor de clasa a IX-a, dupa sustinerea unor examene de diferenta. In aceasta privinta, regulamentul nu precizeaza cind se pot sustine examenele de diferenta. Acesta este punctul slab pe deplin valorificat de ISJ si directorii liceelor iesene.
Cazul elevei Oana Ursu
Vom analiza pentru inceput cazul elevei Oana Ursu, care a venit prin transfer de la Grupul Scolar "Dimitrie Mangeron" unde intrase la scoala profesionala si acum este colega cu liceenii clasei a IX-a G, profil informatica, de la Grupul Scolar de Constructii Montaj "Anghel Saligny". Oana Ursu nu a reusit la examenul de capacitate din iunie, dar in a doua sesiune a obtinut nota de trecere. Cu nota 6,14, prin acordul celor doi directori de licee, plus semnatura lui Mihai Dumitriu, seful ISJ, a reusit din toamna sa intre la un profil mult rivnit de elevii ieseni: matematica -informatica.
In acest caz, transferul miroase de la o posta a "lucratura". Ultima medie de admitere la "Anghel Saligny" a fost 6,58. Regulamentele scolare prevad clar ca de la scoala profesionala se poate trece la liceu doar daca media celui care vrea sa obtina transferul este mai mare sau egala cu cea a ultimului admis. Iar Oana Ursu a avut media 6,14, cu mult mai mica deci decit a ultimului admis la "Anghel Saligny". Cum a fost posibil asa ceva? Raspunde Adrian Marcu, directorul liceului cu pricina: "Fata a venit cu parafa de la ISJ". Odata aruncata pisica in curtea Inspectoratului Scolar, am incercat sa aflam cum explica aceasta institutie un astfel de transfer. "Nu-mi aduc aminte sa fi aprobat un astfel de transfer" – spune Mihai Dumitriu, seful ISJ. Asadar, ceata totala in cazul Oana Ursu: directorul liceului Saligny lasa sa se inteleaga ca adevarul trebuie cautat in curtea ISJ, cei de la ISJ nu stiu nimic.
"Fetei nu-i placea in industria usoara", explica unul dintre transferurile bizare, directorul de la Saligny
Sa mergem mai departe si sa analizam un alt caz, cel al elevei Maria Cristina Vasiliu, care a luat tot in toamna examenul de capacitate, cu 7,32, a venit prin transfer, parafat de Adrian Marcu, directorul de la "Saligny" si Cristina Butnaru, directorul Liceului MIU Victoria, tot la a IX-a G. Motivul prezentat in cererea pe care parintii fetei au depus-o pe masa directorilor a fost: "lucram in domeniu si fata detine un calculator acasa". "Fetei nu-i placea in industria usoara, si avind si parintii in domeniu, e lesne de priceput", a justificat Adrian Marcu. Se poate observa ca, spre deosebire de primul caz, transferul Mariei Cristina Vasiliu respecta o parte a regulamentului, fata avind o medie mai mare decit a ultimului admis de la "Saligny". Dar ce s-ar intimpla daca toti elevii de clasa a
IX-a care au acasa computere si parintii lor lucreaza in domeniul
informaticii ar cere transferul la clasele pe care si le doresc?
"Totul s-a facut la comanda Inspectoratului"
La Grupul Scolar "Anghel Saligny" "miscarea" elevilor de clasa a
IX-a este de-a dreptul vijelioasa. Iata si alte exemple de transferuri ciudate: Razvan Ionel Cojocaru a luat capacitatea in toamna, dar cu media 6,14 (cu mult sub cea a ultimului admis la liceul "Saligny") si cu bunavointa ISJ a reusit sa ajunga la clasa a IX-a A, dupa ce initial fusese repartizat la scoala profesionala din cadrul Grupului Scolar "Anghel Saligny". Un alt elev, Andrei Boros, a obtinut acordul sefului ISJ pentru a trece de la profesionala la clasa a IX-a E, profil electrotehnica cu 6,51, cu toate ca ultima medie de admitere la liceul "Saligny" in vara a fost 6,58. Intrebat despre transferuri, directorul Marcu s-a grabit sa-si prezinte alibi-ul: "totul s-a facut la comanda Inspectoratului". Ce inseamna acest lucru? Inspectoratul Scolar Judetean a trimis pe 19 septembire doua adrese catre aceeasi institutie: Grupul Scolar "Saligny". Intr-una din adrese il anunta pe directorul Adrian Marcu ca elevii Andrei Boros (profesionala) si Razvan Ionel Cojocaru (profesionala) vor pleca prin transfer din scoala. In cealalta adresa, in mod surprinzator, directorul era informat ca acesti copii se reintorc tot la "Saligny", dar la alte clase, respectiv clase de liceu.
Genovica Vulpoi se jura ca au fost aprobate numai exceptiile
In mod normal, transferul unui elev de la scoala la alta se face cu acordul celor doi directori de liceu. Aceste transferuri trebuie facute insa cu respectarea stricta a regulamentelor scolare in acest domeniu. Lucru care nu s-a intimplat, asa cum am aratat mai sus, in cazul elevei Oana Ursu, in timp ce in cazul elevei Maria Cristina Vasiliu se poate vorbi despre un motiv cel putin ciudat al transferului, si anume faptul ca parintii fetei ar lucra in domeniul informaticii, iar eleva are calculator acasa. In ceea ce priveste "transferurile speciale" (cele facute in cazul copiilor gemeni, cei cu probleme de sanatate si copiii ai caror parinti au decis sa-si mute domiciliul dupa admitere) in cadrul Inspectoratului Scolar s-a constituit o comisie care sa valideze aceste operatiuni. Cazurile celorlati doi elevi – Razvan Ionel Cojocaru si Andrei Boros – au trecut prin aceasta comisie. Asta inseamna ca motivele invocate pentru transfer au fost speciale: "Cererile de transfer au fost analizate de o comisie din care am facut parte alaturi de inspectorii Genovica Vulpoi si Adrian Mantu. La distribuirea elevilor s-a tinut cont de medii, de adeverinte medicale si de situatiile speciale: cele in care intra copii ai caror parinti si-au schimbat domiciliul sau cazurile elevilor care ar fi trebuit sa faca naveta si cazurile medicale" – spune Julieta Grigoras, inspector-scolar.
Genovica Vulpoi, sefa comisiei judetene care a aprobat transferurile de anul acesta, sustine ca a aprobat doar exceptiile prevazute de regulamentul scolar, iar cazurile de transfer pe care le au liceele iesene au fost aprobate de Consiliile profesorale ale scolilor. Regulamentul Scolar prevede in Capitolele 6-7, la articolul 126, alineatul 6 ca de la scoala profesionala la liceu, transferurile se aproba in limita efectivelor de elevi dintr-o clasa, de maxim 30 de persoane, dupa promovarea examenelor de diferenta si cu respectarea mediei prevazute de un alt articol, 124. Articolul cu pricina spune insa ca media celor transferati trebuie sa fie cel putin egala cu a ultimului admis la liceu. Asa cum am aratat mai sus, in citeva cazuri de la Liceul "Saligny" s-a trecut insa peste aceste prevederi. Mihai Dumitriu, inspectorul general, spune si el ca nu isi aduce aminte de toate listele de transfer trimise spre licee, dar stie ca au fost aprobate doar cazurile de exceptie prevazute de Regulament. Pe de alta parte, directorul de la "Anghel Saligny" sustine ca a primit liste de transferuri de la ISJ pe care "le-a executat intocmai", fara comentarii.
Pe de alta parte, Mihai Dumitriu, seful ISJ, spune ca s-au admis cazuri de transfer pentru clase de liceu, de la profesionala pentru ca efectivul de elevi pe clasa sa nu fie sub 20, minimum admis. Ceea ce nu este insa cazul pentru clasele unde au ajuns acesti elevi, respectiv IX A si IX E, unde sint 25 si respectiv 28 de elevi inscrisi. Aceste cazuri nu sint unice in liceele iesene. Astfel de transferuri care ocolesc regulamentul scolar in vigoare vor fi in continuare prezentate de "Monitorul" in numerele urmatoare. (Corina GILCA)

Comentarii