Lupii de la regii o fac pe mieluseii

joi, 04 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Lupii de la regii o fac pe mieluseii

Intentia primului ministru, Mugur Isarescu, de a micsora salariile sefilor regiilor locale si ai filialelor companiilor nationale ii lasa rece pe directorii ieseni sau, cel putin asta vor acestia sa arate. Desi vor fi atinsi serios la buzunare, majoritatea directorilor de regii din Iasi s-a declarat absolut de acord cu intentia premierului, citiva dintre ei afirmind chiar ca nu ocupa aceasta functie pentru bani. La atita dezinteres material manifestat de sefii de la regii, se naste intrebarea de ce nu si-au redus singuri salariile pina acum.
Intr-o declaratie facuta publica acum doua zile, Isarescu afirmase ca salariul unui manager ar putea fi limitat la doar aproximativ 4,5 milioane de lei pe luna. Dupa ce a facut mai multe calcule, premierul a ajuns la concluzia ca nivelul eficientei fiecarei regii in parte nu a fost direct proportional cu salariile primite. Solutia oferita de Isarescu ar fi corelarea salariilor fiecarui director in parte cu nivelul performantelor unitatilor pe care le conduc. Cei mai multi dintre sefii ieseni contactati ieri de reporterii "Monitorul" sustin ca intentia lui Isarescu nu-i va afecta prea mult si ca, daca va fi cazul, se vor supune unei astfel de masuri fara a parasi functiile pe care le detin.
Cu un salariu brut de peste 8,5 milioane de lei, Petru Girlea, directorul RATC, afirma ca vor trebui modificate mai multe acte normative pentru a se pune in practica ideea lui Isarescu. "Pentru functia de administrator, pe care o detin si eu, exista acte normative pe baza carora se incaseaza lefuri. Intii ar trebui modificate acestea, dar oricum eu nu cistig cu mult peste 4,5 milioane in mina. Pe mine nu ma intereseaza banii" , a spus Girlea, incercind sa para cit mai serios.
Chiar daca in prezent cistiga lunar 6 milioane de lei, bani cash, Romeo Mistreanu, directorul Regiei de "Termoficare", este de acord cu propunerea premierului. Prins parca de viltoarea campaniei electorale, Mistreanu sustine, sus si tare, ca nu este in functia de director pentru a primi bani multi. "Sint perfect de acord. Eu nu sint in functia aceasta pentru bani, ci ca sa fac ceva pentru oras, pentru ieseni. Daca vroiam sa cistig mai multi bani, nu mai stateam la regie" , a declarat directorul RAT.
Beneficiind de un salariu brut lunar care se apropie de 15 milioane de lei, Ioan Ciutea, directorul filialei iesene a CONEL, crede ca intentia lui Isarescu nu va avea efecte directe asupra salariilor din companie. "Noi platim bani la stat. Sint insa alte regii, cum ar fi cea a Tutunului, unde intr-adevar se platesc salarii consistente. La CONEL, fondul de salarii reprezinta doar 15% din totalul cheltuielilor care se regasesc in tariful energiei" , a declarat, ieri, Ciutea.
Ioan Mihai, directorul filialei iesene a SC "Termoelectrica", care incaseaza lunar de la casieria unitatii peste 5 milioane de lei net, a declarat ca, daca va fi cazul, va accepta hotarirea Guvernului. "Nu cred ca salariile tuturor directorilor de regii si de filiale vor fi plafonate la doar 4,5 milioane de lei. Cred ca se va tine seama de citeva criterii legate de importanta fiecarui domeniu de activitate in parte. Momentan, totul este la nivel declarativ. Sa asteptam o hotarire precisa in acest sens" , a precizat directorul iesean, care mai spera totusi sa nu-i fie redus salariul acum, cind mai are citiva ani pina la pensie.
"In momentul aparitiei actului normativ, ne vom supune acestuia" , a declarat si Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, care in prezent are un salariu net de 7,5 milioane de lei. Seful RAJAC se intreaba insa retoric daca primul ministru va proceda similar si in cazul salariilor directorilor de banci. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii