„Mai, cind mai ai avortoni, sa imi dai si mie o punga”

sâmbătă, 17 decembrie 2005, 00:00
3 MIN
 „Mai, cind mai ai avortoni, sa imi dai si mie o punga”

Misterul celor 80 de fetusi aruncati in ripa de la Gropnita este departe de a fi elucidat. Profesorii de la Institutul de Anatomie Patologica, de unde au provenit cadavrele folosite in scop didactic, se scutura de orice vina. Singurii care mai pot stabili un responsabil pentru situatia creata sint politistii. Acestia insa au o sarcina dificila. Trebuie sa alerge dupa un vinovat caruia ii pot da, cel mult, o amenda.
Ce spune legea acum
„Mai, cind mai ai niste avortoni, sa imi dai si mie o punga”. Cam acesta era modul in care inainte de 2003 se procurau fetusii la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”, potrivit relatarilor prof.dr. Stefan Antohe, de la Institutul de Anatomie. Fiecare cadru didactic, in functie de relatiile pe care le avea prin spitale, isi procura materialul didactic, fara a exista absolut nici o evidenta a numarului acestora sau a incinerarii lor. Asa se face ca, deocamdata, nu exista nici o evidenta a numarului de fetusi de la Institutul de Anatomie. Avind in vedere ca fetusii descoperiti in padurea de la Gropnita erau vechi de cel putin 10 ani, este clar ca ei fusesera achizitionati in absenta oricarei legislatii speciale. „Avortonii nu au un statut social. Ei sint considerati rebut, prin urmare se poate face orice cu ei. Abia in 2003 a aparut o legislatie care prevede anumite conditii de procurare si utilizare a lor”, a declarat Stefan Antohe, seful Laboratorului de Chirurgie experimentala. Noua legislatie in vigoare anuleaza practic posibilitatea cadrelor didactice de a-si constitui colectii personale de astfel de materiale didactice. Astfel, in prezent, avortonii se obtin prin parcurgerea mai multor etape si aprobari. „Cererea pleaca de la laborator, cu aprobarea directorului de Institut (n.r. – in acest caz, dl. Fatu). Ea trebuie apoi semnata pe rind de decanul facultatii de care apartine cadrul didactic, apoi la rectorat, iar in final ea trebuie sa primeasca aprobarea Senatului”,a mentionat prof.dr. Stefan Antohe. In aceste conditii, avortonii vor fi achizitionati in numele Institutului, si se vor afla la dispozitia tuturor cadrelor didactice, existind insa de aceasta data o evidenta stricta a lor.
Fetusii au toti intre 2 si 9 luni
Cea mai mare parte a fetusilor formolizati, descoperiti intr-o padure din comuna Gropnita vor fi inhumati. Deocamdata insa nu este luata o decizie in acest sens, ancheta Politiei fiind inca in plina desfasurare. „Pina acum, nimeni nu a luat nici un fetus. Sint depusi in continuare la Morga. Nu am primit nici o solicitare din partea Universitatii de Medicina pentru a ridica vreunul. Politia ne-a spus doar ca, dupa incheierea anchetei, cel mai probabil vor fi inhumati de catre Primarie”, a precizat prof.dr. Calin Scripcaru, din cadrul Institutului de Medicina Legala (IML) Iasi. Medicii legisti au adaugat ca fetusii sint produsi prin chiuretaj, sarcini pierdute sau nascuti morti, deoarece au intre 2 luni si 9 luni. In ce priveste legislatia privind manipularea si folosirea acestora ca material didactic, dr. Scripcaru spune ca exista o lege in vigoare din 2003. „Actul normativ insa nu s-a aplicat si la acesti avortoni formolizati in urma cu ani buni. Stiu insa ca, pentru folosirea lor ca material didactic sau pentru experimente, legea spune ca trebuie acordul familiei. Sint inca discutii pe marginea statutului acestora, daca sint persoane sau nu”, a mai spus medicul legist iesean.
Prof. Antohe isi vrea fetusii inapoi
Cei care vor fi gasiti vinovati de aruncarea fetusilor risca doar o amenda. Deocamdata, fapta care a oripilat o tara intreaga poate fi catalogata doar contraventie. „Pina nu vom afla motivul pentru care cineva a dispus ca fetusii sa fie dusi in padure, nu putem vorbi de nici un fel de infractiune, ci doar de o contraventie, care se traduce prin amendarea celor vinovati”, a declarat ieri comisarul sef Gheorghi Plai, seful IPJ Iasi.
Marti seara au fost descoperiti intr-o ripa din padurea Lopatoaia, comuna Gropnita, 80 de fetusi umani formolizati, precum si mai multe organe umane de adult, tot formolizate. Toate aceste piese didactice provin de la Institutul de Anatomie din cadrul UMF Iasi. Cel care a recunoscut acest lucru a fost prof.dr. Stefan Antohe de la Catedra de Anatomie a universitatii. Acesta s-a aratat dispus sa recupereze o parte din fetusi, pe care doreste sa-i foloseasca in continuare ca material didactic. (Nicoleta AMOISOAEI, Carmen MAFTEI, Dan MAXIM)

Comentarii