Meserii de femei facute de barbati

duminică, 21 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Meserii de femei facute de barbati

Cind rostesc cuvintul "secretara", cei mai multi se gindesc la o tinara blonda, cu fusta mini, tocuri inalte si zimbet cu "vino-ncoa". In Iasi sint insa si citiva barbati care s-au lansat in cariera muncii de secretariat. Iar exemplele de mai jos par sa demonstreze ca odata intrati in bransa, barbatii fac din secretariat o meserie de-o viata.
Gheorghe Ancuta este secretar de 40 de ani
Este cazul lui Gheorghe Ancuta, care de 40 de ani este secretarul Grupului Scolar Industrial de Transporturi Cai Ferate "Cuza Voda". De cind lucreaza la secretariatul unitatii scolare, prin fotoliul de director au trecut sase oameni pe care Gheorghe Ancuta, aflat in pragul pensionarii, si-i aminteste rapid cu nume si prenume. "A fost mai intii Constantin Axinte, apoi Dumitru Ionescu, iar dupa Ionescu a venit Ioan Vasiliu; apoi Dumitru Donescu si dupa el, Victor Hanganu pina la revolutie. Dupa aceea a fost director Nicolae Dorobat, si din 1993, Filip Mereuta", ii insira rapid Gheorghe Ancuta. De cind e in scoala a completat cu stiloul munti de state de plata, de carti de munca, si a semnat mii de diplome de absolvire impreuna cu directorii scolii. "E multa raspundere", spune secretarul de la Grupul "CFR" care in viata lui n-a primit vreo amenda dupa un control financiar. "Eu am facut cum face croitorul, am masurat de trei ori si am taiat o data", povesteste Gheorghe Ancuta. "Am mare incredere in ce spune secretarul sef pentru ca intotdeauna este la curent cu modificarile din legislatie", apreciaza Mihaela Poroch, directoarea adjuncta a Grupului scolar CFR care intentioneaza sa il mentina in activitate pe secretar, chiar daca anul acesta pe 5 iulie se poate pensiona. "Pe 5 iulie implinesc in cartea de munca 44 de ani de vechime", ii spune repede directoarei, Gheorghe Ancuta.
Ieri pedagog, azi secretar
Nu departe de scoala unde un secretar sef se apropie de pensie se afla cel mai tinar secretar sef de Grup Scolar. Este un barbat de 33 de ani, care te primeste cu acelasi calm ca si colegul sau de breasla. Ovidiu Dinter a fost mai intii pedagog la Holboca, apoi a devenit din 1993 secretar la acelasi Grup scolar. Din 1999, este secretar-sef la Grupul scolar de Constructii de Masini "Mihail Sturza". Colectivul scolii este in majoritate format din femei, dar acest lucru nu il deranjeaza de fel pe tinarul secretar. "Ma inteleg foarte bine cu directoarele scolii si cu colega mea de birou", spune Ovidiu Dinter. Despre munca de secretariat, tinarul spune ca implica multa responsabilitate si uneori timpul petrecut in secretariat depaseste orele de program, dar nu este nemultumit de acest lucru, chiar daca munca depusa nu se regaseste in intregime in leafa. "Este un secretar foarte eficient si muncitor. Niciodata nu s-a plins ca sta pina la ore tirzii in scoala si eu stiu foarte bine acest lucru" spune Consuela Serb, directoarea Grupului Scolar "Sturza". Spre deosebire de colegul sau mai vechi in meserie, Ovidiu Dinter lucreaza mai putin cu stiloul si mai mult cu calculatorul.
Costica Aelenei ii duce cafeluta directorului in fiecare dimineata
In Iasi, barbati secretari sint si la Societatea Comerciala "Nicolina", si la Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie. Dan Bliuc, directorul executiv al SC "Nicolina", spune ca secretarul sau, Costica Aelenei, care lucreaza de 24 de ani in aceasta functie, este o persoana eficienta si de aceea cind a ajuns director l-a mentinut in secretariat fara nici o rezerva. "Eu sint adeptul conlucrarii cu persoane de orice sex, care isi fac treaba cum trebuie", spune Dan Bliuc care a deconspirat un secret din secretariat: Costica Aelenei, face dimineata cafeaua, bineinteles ca la filtru.
Un alt secretar, de 26 ani in breasla, este Gheorghe Bulgaru, de la Directia Agricola care este apreciat de seful sau pentru eficienta si pentru modul de a primi oamenii care vin cu probleme. "Este foarte priceput si are o dexteritate de invidiat in secretariat; in schimb, nu face cafea", spune Spiridon Plumbu, directorul Directiei Agricole. (Corina GILCA)

Comentarii