Ministrul Agriculturii a prezentat la Iasi noua lege a pamintului

duminică, 19 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Ministrul Agriculturii a prezentat la Iasi noua lege a pamintului

Legile fondului funciar vor fi schimbate din temelii. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat pachetul de legi privind proprietatea pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea peste doua zile. Noile reglementari vor inlocui actualele legi ale fondului funciar, numeroase prevederi de acum fiind practic rescrise. „Sint oameni care de 15 ani incearca sa-si recistige proprietatile, fara a reusi. Vrem sa realizam un cadru clar al proprietatii, astfel incit sa nu mai fie posibile mai multe interpretari ale legii”, a declarat Flutur.
Renta viagera pentru batrinii care-si vind terenul
Conform pachetului de legi propus de Guvern, vor fi retrocedate toate proprietatile imobiliare preluate de stat dupa 1945, cu exceptia celor cumparate dupa 1990 sau primite de buna-credinta. „Nu ii vom bulversa pe cei carora li s-a retrocedat terenul in alta parte decit pe vechiul amplasament. Pentru proprietarii care nu vor putea fi repusi in posesie pe vechiul amplasament am ales solutia despagubirilor la pretul pietei. Daca cineva a avut vie, iar acum i se retrocedeaza teren arabil, va fi despagubit in termen de trei ani pentru investitia pierduta”, a explicat Flutur. Concret, daca terenul unui fost proprietar e ocupat de o constructie si nu i s-a putut retroceda, el a primit teren in alta parte. Insa, unde a primit teren e posibil sa fi avut altcineva. In aceasta situatie, ultimul petent fie va primi teren in alta parte, fie va primi despagubiri. Prin noua lege a fondului funciar, va fi modificat si regimul nulitatii titlurilor de proprietate. Adica, vor fi enumerate concret conditiile in care un titlul poate fi considerat ilegal. Pe de alta parte, vor fi simplificate procedurile de schimb a terenurilor, pentru a reduce farimitarea proprietatilor. Tot pentru a stimula concentrarea terenurilor, legea va introduce renta viagera, acordata persoanelor in virsta care isi vind sau arendeaza terenul. „Se va acorda 100 de euro anual pe hectar in cazul vinzarii si 50 de euro in cazul arendarii, pina la sfirsitul vietii persoanei respective. Practic, daca omul isi vinde terenul unui tinar, va ramine atit cu banii pe care i-a primit pentru teren, cit si cu renta platita de stat”, a precizat Flutur. In cazul caselor, exista o noua prevedere importanta. Astfel, mostenitorii pot primi imobilele si in cazul in care acestea sint acum sedii de institutii publice sau partide, ONG-uri.
Va fi eliminat dreptul de preemtiune al vecinului
Pentru a stimula aparitia unei piete reale a terenurilor agricole, legea va elimina dreptul de preemptiune pe care il au acum vecinii atunci cind un proprietar se decide sa-si vinda terenul. Conform Legii 18/1991, proprietarul este dator sa anunte intentia de a-si vinde terenul timp de cel putin 30 de zile. In acest interval, vecinii sai isi pot exprima intentia de a cumpara terenul, in defavoarea oricarui alt doritor. „Aceasta procedura prelungeste artificial durata unei tranzactii si limiteaza dreptul de a vinde si a cumpara. Se ajunge astfel la preturi mult mai reduse ale terenurilor, vinzatorii fiind inselati”, a apreciat ministrul.
Inchisoare pentru tulburarea de posesie
Legea proprietatii va modifica si Codul Penal in ce priveste tulburarea de posesie sau legitima aparare. Astfel, tulburarea de posesie va fi pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 7 ani, in timp ce reglementarile actuale prevad doar o pedeapsa cuprinsa intre o luna si doi ani de inchisoare sau plata unei amenzi penale. Dreptul la legitima aparare va fi extins si la terenurile intarusate sau delimitate vizibil, nefiind limitat la casa si curte.
Judecarea cauzelor referitoare la fondul funciar va fi incredintata unor instante specializate, infiintate separat de judecatorii si tribunale. Prin lege, Ministerul Justitiei va trebui sa organizeze cursuri de specializare pentru magistratii din aceste instante. Durata proceselor va fi redusa prin eliminarea posibilitatii de apel. Cei nemultumiti de solutia primei instante vor avea la dispozitie doar posibilitatea recursului. „In loc ca procesul sa treaca pe la trei instante, iar termenele sa se dea o data pe luna, sau chiar mai rar, cauza se va judeca la maximum doua instante, iar termenele vor fi acordate la doua saptamini”, a spus ministrul. (Alex ZANOAGA)

Comentarii