Mistreanu face un dar de 2 miliarde de lei privilegiatilor din Centrul Civic

miercuri, 29 martie 2000, 23:00
3 MIN
 Mistreanu face un dar de 2 miliarde de lei privilegiatilor din Centrul Civic

Dupa nenumarate discutii sterile, Regia de "Termoficare" face primul pas pentru schimbarea sistemului de termoficare din oras. Dupa ce ani la rind, sefii administratiei locale au vorbit despre mai multe variante, de la centrale termice pe gaz la nivel de bloc si pina la centrale termice pe gaz la nivel de punct termic, conducerea RA "Termoficare" lanseaza o nou idee: puncte termice compacte, care sa serveasca un singur tronson de bloc. In prima etapa, RAT va monta sase astfel de puncte termice in miniatura la parterul a sase blocuri din Centrul Civic. Pretul de achizitie al celor 6 puncte este estimat la aproximativ 2 miliarde de lei. RAT va achizitiona din fonduri proprii aceste aparate si le va monta gratuit. Toamna trecuta, peste 30 de asociatii cu plata la zi, din aproape toate zonele orasului, au cerut Regiei de "Termoficare" centrale termice de bloc. Au fost preferati insa cei din Centru Civic.
O masinarie care face totul singura
Experimentul pilot va demara la inceputul lunii mai, la blocurile de linga Hala Centrala, unde se afla sediile CEC si BRD. La fiecare parter de bloc, regia va monta pe un perimetru de 4 mp cite un punct termic compact. "Un astfel de aparat este compus dintr-un schimbator automat de caldura, un gigacalorimetru, un apometru si un termometru care va fi instalat in exterior si care va regla automat temperatura caldurii din locuinte si temperatura apei calde. Totul se va face automat, fiind necesara doar programarea acestui aparat", a declarat Romeo Mistreanu, directorul RAT. In acest mod, seful RAT sustine ca va elimina fochistii din punctul termic, iar membrii asociatiei pot decide perioada de furnizare a apei calde si a caldurii. "Vor exista aparate de masura pentru consumul de apa si de gigacalorii. Locatarii isi vor putea intocmi propriul program. Daca vor dori apa calda non stop, vor avea. Daca vor dori apa calda numai o ora pe zi, o ora vor avea", a spus Mistreanu. Pretul unui astfel de punct termic compact variaza intre 300 – 600 de milioane in functie de puterea lui. "Vom face o selectie de oferte si o vom alege pe cea mai avantajoasa", a precizat acesta.
Oferta gratuita numai pentru primele 6 blocuri
Principalele avantaje ale acestor aparate ar fi reducerea costurilor locatarilor prin montarea apometrelor aproximat la un procent de 20-30%, si eliminarea pierderilor din retea, prin montarea punctului termic chiar in scara blocului. Cel mai mare dezavantaj al acestui sistem il reprezinta dependenta de agentul termic furnizat de CET. Cum s-a intimplat si in aceasta iarna, CET poate decide sistarea agentului termic la nivelul intregului oras, anulind practic avantajele enuntate mai sus. Romeo Mistreanu sustine insa ca prin montarea PT-urilor la parterul blocului, debransarea s-ar putea face foarte usor si numai la blocurile rau-platnice. Nu va fi insa cazul celor 6 blocuri din buricul tirgului, unde locuiesc oameni cu situatie materiala foarte buna. Apare firesc intrebarea de ce a decis Mistreanu ca achizitionarea si montarea gratuita a celor 6 puncte termice sa se faca tot la cei cu bani? Toamna trecuta, dupa ce conducerea RAT a anuntat intentia de a instala centrale de bloc, peste 30 de asociatii din Iasi au depus cereri la regie pentru a fi incluse in acest program. Asociatiile bun-platnice reprezentau majoritatea zonelor orasului: Tatarasi, Nicolina, Podu Ros, Soseaua Nationala etc. Si totusi, au fost preferati locuitorii din Centru Civic, acestia urmind a fi singurii care vor beneficia de instalarea absolut gratuita a punctelor termice compacte. Ceilalti solicitanti vor trebui sa suporte din buzunarul propriu instalarea acestor aparate moderne.
"Am ales aceasta zona pentru ca stiu sigur ca acesti locatari isi platesc cheltuielile de intretinere. Un alt motiv ar fi detaliile de ordin tehnic. Toate cele 6 blocuri sint racordate la un singur PT. Montind noile aparate, vom scoate practic din uz acel punct si vom duce piesele la alte PT-uri care si-au depasit perioada de viata. Totodata, conducta de apa rece alimenteaza blocurile din zona, dar si sediul Consiliului Judetean. Ca urmare, voi avea apa rece la presiune normala pentru a putea da, la rindul meu, apa calda non stop", a argumentat Mistreanu. Daca experimentul va reusi, Mistreanu intentioneaza sa propuna Consiliului Local montarea acestor aparate la nivelul intregului oras. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii