Moartea neasteptata a poetului Mihai Ursachi a socat lumea literara ieseana

joi, 11 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Moartea neasteptata a poetului Mihai Ursachi a socat lumea literara ieseana

Lumea culturala a fost ravasita ieri de stirea mortii fulgeratoare a poetului Mihai Ursachi. Cu o sanatate care se subrezise in ultima perioada, poetul Mihai Ursachi, cunoscut de colegii sai de breasla ca un spirit extrem de dinamic, incepuse sa se retraga treptat din viata publica. „Magistrul”, asa cum ii spunea majoritatea scriitorilor, urma sa primeasca, potrivit unora dintre acestia, titlul de „scriitor emerit” si sa fie premiat de Presedintie. Considerat unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani, personalitate de marca a Iasului, Mihai Ursachi va fi condus pe ultimul drum cel mai probabil simbata, pentru slujba de inmormintare fiind solicitat insusi mitropolitul Daniel.
O ultima incercare esuata de a cere ajutor
Moartea poetului, in virsta de 63 de ani, a survenit in noaptea de marti spre miercuri, la intrarea in apartamentul sau de pe strada Arcu. Un vecin l-a gasit in fata usii in halatul de casa si cu cheile in mina. Asa cum presupun apropiatii sai, in toiul unei crize, incercase sa cheme pe cineva in ajutor. Nu a mai apucat, iar vestea mortii sale i-a darimat pe prietenii apropiati. „Nu se poate”, a exclamat, printre lacrimi, poetul Horia Zilieru. „L-am iubit pentru frumusetea lui, pentru sufletul sau erudit, pentru cartea pe care o stia, pentru daruirea lui pentru poezie”, spune Horia Zilieru. Acesta precizeaza ca el insusi i-a intocmit dosarul in vederea obtinerii titlului de „scriitor emerit”, care i-ar fi adus o pensie viagera.
„Iasul ii datoreaza enorm”
De numele lui Mihai Ursachi – care si-a facut debutul publicistic in 1968 in revista „Cronica”, apoi, in volum, cu „Inelul cu Enigma”, in 1971 – se leaga amintirile de tinerete ale multor scriitori ieseni. „Am fost legat sufleteste de Mihai Ursachi si cred ca Iasul ii datoreaza enorm din punct de vedere cultural. Toata pleiada de scriitori, eseisti, filosofi din perioada anilor ’70-’80 s-a cristalizat in jurul sau. A fost un reper, un exemplu moral pentru intelectualii ieseni”, evoca Nichita Danilov personalitatea lui Mihai Ursachi, asezindu-l alaturi de Nichita Stanescu si catalogindu-l ca „spiritul moldav profund”. Apelativul de „Magistru” l-a capatat in perioada anilor ’70, in care tinerii scriitori se intilneau adesea la casa sa din Ticau, de pe strada Dochia. „Era un adevarat pelerinaj la el acasa. Nu mergeau doar scriitori ieseni, ci si cei din Bucuresti sau Cluj, care prima data cind ajungeau in Iasi intrebau de Mihai Ursachi”, isi aminteste Nichita Danilov. „Moartea sa este o pierdere majora pentru comunitatea scriitorilor”, crede criticul Ioan Holban, in opinia caruia odata cu Mihai Ursachi se va stinge si boema Iasului.
Plecat in America si reintors in tara dupa Revolutie
„Calauza a telentelor tinere”. Asa il considera si Lucian Vasiliu, directorul Muzeului Literaturii Romane, precizind ca Mihai Ursachi este unul dintre cei mai bine tradusi scriitori romani contemporani. Scrierile sale au fost transpuse in peste zece limbi. Bun cunoscator al limbii engleze, poetul a plecat in Statele Unite in 1981, dupa o tentativa esuata de a fugi din Romania si o detentie de trei ani pentru aceasta (intre anii 1961-1964). Pe tarimurile americane a stat pina la Revolutie, functionind ca asistent la Universitatea statului Texas pina in 1986 si apoi ca lector la Universitatea statului California. „S-a intors la vatra, din dorul de Moldova”, afirma Horia Zilieru. Intors in tara dupa ’89, Mihai Ursachi a devenit imediat director al Teatrului National, pe care l-a condus pina in 1992. Laureat a numeroase premii – ale Academiei, Uniunii Scriitorilor etc.-, Mihai Ursachi a fost profesor asociat la „Al.I. Cuza”, secretar al Asociatiei Scriitorilor din Iasi (intre 1997 si 2001), pina in prezent fiind director al Casei de Cultura a Municipiului. Trupul sau neinsufletit va fi depus astazi, in jurul prinzului, la Muzeul Teatrului, de pe strada Vasile Alecsandri, unde scriitorii si actorii ieseni vor priveghea cu rindul pina la inmormintare. Aceasta va avea loc simbata, la Cimitirul „Eternitatea”, colegii de breasla solicitind la Mitropolie ca serviciile religioase sa fie oficiate de IPS Daniel. (Mirela CORLATAN)

Comentarii