Modificarea formularelor pentru retete i-a lasat fara medicamente pe bolnavi

marți, 06 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Modificarea formularelor pentru retete i-a lasat fara medicamente pe bolnavi

Iesenii care si-au luat de la medicul de familie reteta compensata sau gratuita in luna decembrie au aflat cu stupoare ca acestea nu mai sint valabile de la 1 ianuarie. „Cred ca am fost la sase sau sapte farmacii, pina acum. Reteta o am de pe 20 decembrie, dar am zis sa o fac dupa sarbatori iar acum nu mi-o primeste nimeni. Farmacistii spun sa merg iarasi la medicul meu si sa-mi dea alta”, spunea ieri, in jurul prinzului Maria Stoican, in virsta de 68 de ani, din cartierul Tatarasi.
Farmacistii: Nu putem risca
Farmacistii spun ca se tem sa elibereze compensate si gratuite de pe vechile retete, ca nu cumva sa aiba surpriza sa nu le fie apoi decontate, desi, potrivit legii, retetele pentru cronici pot fi ridicate de la farmacii in decurs de 30 de zile. „Noua ni s-a spus de la CJAS ca de la 1 ianuarie sint valabile numai noile formulare. Nu putem risca sa nu ni le deconteze, mai ales ca si asa asteptam banii de la un an la altul”, sustine farmacist Gabriela Streit, presedinta Colegiului Farmacistilor. Nebunia a inceput de la introducerea, incepind cu 1 ianuarie 2004, a noului tip de formulare pentru retete, care, spre deosebire de cele vechi, sint securizate, pentru a se impiedica eventualele fraude. Problema este ca noile formulare au ajuns la CJAS pe 24 decembrie iar medicii de familie au inceput sa intre in posesia lor incepind cu 27 decembrie. Care au apucat, pentru ca cei mai multi dintre medicii de familie nu au lucrat pe perioada sarbatorilor. In plus, pentru ca la Iasi au ajuns foarte putine, fiecarui medic de familie i s-au dat cite 50 de formulare. „Deja am dat 40 de astfel de retete. Mai am doar 10 pe care, cu siguranta, le voi termina marti. Dupa aceea nu stiu ce o sa fac. Nu ne-a spus nimeni nimic. Este o adevarata nebuloasa. Nici metodologie pentru completarea formularelor nu ne-au trimis, desi sint complet modificate fata de cele vechi. La unele bifez in dreptul rubricii respective, la altele fac cite o cruciulita, dupa cum imi vine in acel moment. Dureaza si mai mult completarea lor si, in plus, sint foarte marunt scrise. Pacientii, in special cei virstnici, nu vad sa le completeze”, a spus dr. Tania Bernstein, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie.
Alte calcule: a scazut si TVA-ul
Incurcati de modificarea formularelor de retete, farmacistii au mai trebuit sa faca fata si modificarii preturilor la medicamente, pe de o parte prin scaderea TVA-ului de la 19% la 9%, iar, pe de alta parte, prin scaderea pretului de referinta la o parte dintre medicamente. Pentru ca inventarul a mers destul de greu, o parte dintre farmacii erau ieri inchise. „A trebuit sa facem inventarul, care a durat mai bine de doua zile, la toate produsele din farmacie, pentru ca la o parte s-a modificat pretul, la altele nu. De exemplu, la produsele parafarmaceutice – seringi, perfuzoare, vata, cosmetice, ceaiuri, suplimente nutritive etc. – TVA-ul a ramas tot 19%. De asemenea, la unele medicamente a scazut pretul de referinta (costul celui mai ieftin medicament din gama respectiva), cum ar fi Enapul, medicament folosit pentru probleme cardiace, al carui pret a scazut de la 154.000 lei, la 141.000 lei, cutia cu 20 de capsule de 10 miligrame. O parte dintre colegi nici acum nu au terminat inventarul si tin farmaciile inchise”, a mai spus farmacist Gabriela Streit.
Cepoi: Problemele farmacistilor sint false
Ministrul secretar de stat Vasile Cepoi sustine ca farmacistii exagereaza problemele pe care, sustin ei, au fost create de modificarile legislative de la acest inceput de an. „Problemele pe care le pun farmacistii sint false. Nu inteleg de ce dureaza atit de mult inventarul. Cei care au evidenta cantitativ valorica pot obtine inventarul in 20 de minute, pentru ca totul este pe calculator. Pe de alta parte nu le-a spus nimeni sa nu elibereze medicamente compensate sau gratuite de pe vechile retete. S-a precizat doar ca de la 1 ianuarie vor intra in vigoare noile formulare securizate. Acest lucru nu le exclude pe cele vechi, cel putin pentru o perioada, pe care o estimam de circa 30 de zile, adica pina pe la sfirsitul lunii ianuarie. Mi se pare incorecta atitudinea farmacistilor de a refuza pacientii pentru ca nu au ramas niciodata cu retetele neplatite”, a spus dr. Cepoi, nemultumit de situatia creata.
Corecta sau nu atitudinea farmacistilor, cert este ca, ieri, iesenii care au sperat ca-si vor putea lua medicamentele compensate sau gratuite au fost nevoiti, dupa ce s-au plimbat prin viscol de la o farmacie la alta, fie sa si le cumpere la pret integral, fie sa mearga din nou la medicul de familie sa ceara o alta reteta. (Mihaela CANANAU)

Comentarii