Nici Guvernul nu mai ajunge cu prajina la nasul prefectului Florin Vitan

vineri, 18 august 2000, 23:00
2 MIN
 Nici Guvernul nu mai ajunge cu prajina la nasul prefectului Florin Vitan

Florin Vitan nu renunta la nici una din functiile cumulate pina in prezent, de prefect si consilier judetean. Ocuparea celor doua functii concomitent este interzisa de Legea Administratiei Publice Locale. Articolul 15 al legii este lipsit de orice interpretari :"Calitea de consilier este incompatibila cu: a) functia de prefect si de subprefect (…)".
Ministerul Functiei Publice (MFP), forul ierarhic superior Prefecturii, a precizat intr-o nota transmisa cotidianului "Monitorul" faptul ca hotaririle Consiliului Judetean (CJ) prin care prefectul Florin Vitan si subprefectul Spiridon Cretu au fost suspendati din functia de consilieri judeteni sint ilegale. Surprinzator, prefectul si-a contrazis ieri sefii, spunind ca "acea nota este o prostie". Florin Vitan a refuzat sa ofere explicatii suplimentare reporterilor "Monitorul".
"Nu comentez. Este o prostie, asta este tot ce pot sa spun. Eu, pentru "Monitorul" nu mai dau nici un fel de exclusivitate. Va spun tema problemelor si asa mai departe, daca e
rea-credinta nu pot sa raspund. Asta este concluzia. Acea nota este o prostie, si nu o mai comentez. Eu mi-am trimis punctul de vedere la Ministerul Functiei Publice si sa fie sanatosi de-acuma", a declarat Vitan.
Situati in afara legii, prefectul Florin Vitan si subprefectul Spiridon Cretu incaseaza in fiecare luna un salariu de 15.743.040 lei, respectiv 13.689.600 lei. Juristii MFP afirma ca mandatele de consilieri judeteni ale lui Florin Vitan si Spiridon Cretu nu puteau fi suspendate si ca hotaririle CJ Iasi "sint ilegale" deoarece un consilier poate fi suspendat numai daca a fost trimis in judecata pentru savirsirea, cu intentie, a unei fapte penale, sau in situatia in care s-a pus in miscare urmarirea penala daca s-a luat masura arestarii preventive a acestuia". Florin Vitan a invocat, anterior, dar si in plenul CJ, Ordonanta de Urgenta 22/1997, care i-ar fi dat un ragaz de 10 zile din momentul validarii mandatului de consilier judetean, pentru a se decide pentru una din functii: prefect sau consilier. Ordonanta 22 este abrogata, fiind declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala inca din 1998. "Mi-am depus cererea de eliberare din functie, pot fi validat consilier judetean. Cer sa fiu suspendat pina la aprobarea demisiei prin hotarire de guvern", a spus prefectul, la sedinta de constituire a Consiliului Judetean din luna iunie. Peste citeva zile, Vitan si-a retras demisia de la Ministerul Functiei Publice si a ramas si prefect, si consilier judetean. Acelasi lucru l-a facut subprefectul Cretu.
Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a solicitat Ministerului Functiei Publice un punct de vedere oficial asupra situatiei create la Iasi. "Trebuie sa luam o decizie in Consiliu numai pe baza unei hotariri comunicate de minister. Validarea mandatelor de consilieri detinute de prefect si subprefect va fi discutata in sedinta Consiliului in urma unei analize a juristilor ministerului, care sint abilitati sa analizeze asemenea cazuri", a precizat Flaiser.
(Marius MARGINEANU)

Comentarii