Nunta de aur cu 40 de copii, nepoti si stranepoti

joi, 08 august 2002, 23:00
15 MIN
 Nunta de aur cu 40 de copii, nepoti si stranepoti

Treisprezece fii si fiice, 26 de nepoti si un stranepot au Maria si Ion Lucaci. 40 de urmasi in total. Stau toti aliniati pe citeva rinduri. Cu spatele la ei, cu fata la altar, pe o banca impodobita cu covor persan sint asezati parintii. Asteapta cu infrigurare sa-si jure credinta in fata lui Dumnezeu. Aproape nici o cuta nu le brazdeaza fata. Daca Maria ar purta ie si catrinta, iar Ion itari mai ca ar crede ca sint in 1952. Aproape nimic nu s-a schimbat de atunci. Doar dragostea este de 13 ori mai mare. Cu fiecare copil nascut lantul ce-i tine impreuna de 50 de ani s-a tot strins in jurul lor. Nuntasii, in straie de sarbatoare, sint singe din singele lor, iar parintele Gelu care urmeaza sa-i cunune este al cincilea dintre fii. Pe toti ii asteapta dupa aceea o nunta de 24 de karate. Asa cum nu s-a mai vazut si nu s-a mai auzit in satul Butea. O nunta dupa care toti oamenii din imprejurimi sa stie ca Maria si Ion se iubesc cu foc chiar si dupa ce peste ei a trecut jumatate de veac.
Vadana la 18 ani si cu copil in fasa
Ion a lui Lucaci , fecior de chiabur, a intrat in vorba cu Maria a lui Petrina in 1952, imediat dupa sarbatorile de iarna. Maria era vadana si avea un copil in fasa. Era insa o vadana care avea doar 20 de primaveri, frumoasa foc si cuminte de asemenea. Voise sa se faca maicuta, sa se cunune cu Hristos , nu cu Iosif Mina . A ramas orfana de mama la sapte luni, iar la sapte ani i-a murit si tatal, acesta lasind in urma opt copii facuti cu trei neveste. Maria a fost luata de suflet de o sora mai mare, Maranda pe numele ei. Ca sa nu mai fie o povara pentru nimeni si-a pus in gind sa se calugareasca. Patru ani a stat Maria la Iasi in Congregatia "Notre Dame de Sion", ce-si avea locul unde este acum Filarmonica "Moldova". A venit insa razboiul si a maturat tot. Inclusiv pe maicile catolice. Cele care jurasera pe viata fidelitate Celui de Sus au fost azvirlite peste hotare, iar cele care care nu depusesera inca votul pe viata au fost trimise inapoi la vatra parinteasca. Atunci Maria n-a avut altceva de facut decit sa-si ia un barbat. Cu Iosif Mina si-a pus pirostriile la 16 ani, iar dupa un an si ceva l-a nascut pe Petru . Ursitele nu i-au tinut insa partea. Se intelegea bine cu ce cel ce o luase, insa, cind ea n-avea nici macar 18 ani, acesta si-a gasit sfirsitul. Era in armata si a facut o apendicita. Dupa doua zile de la operatie, din cauza unei inflamatii, s-a dus pe lumea cealalta.
Ion a pus ochii pe ea cind el avea 11 ani si Maria 12
A plins cu lacrimi amare Maria. Caci cine se mai uita la ea daca avea si un copil in brate? Parea ca Dumnezeu o uitase. Insa nu si Ion al lui Lucaci. Acesta si-acum isi aduce aminte cind si unde a vazut-o prima data pe Maria. El avea 11 ani si ea 12. Erau la biserica din sat, pe locul pe care acum sta catedrala. El era imbracat in haine de ministrel si il asista la slujba pe preot, impreuna cu mai multi copii. Cind s-a terminat liturghia i-au picat ochii pe o fetita imbracata in haine de novice, bleumarin. "«A cui este fata asta», am intrebat un baiat. Mi-a zis a cui e si m-am gindit ca tare bine-i sedea in straiele celea" , povesteste Ion Lucaci. Anii au trecut, iar Ion al lui Lucaci s-a dus la gimnaziu la Halaucesti. Patru ani a invatat acolo cu gindul de a merge apoi la Roman la seminar. Ca si Maria, a vrut si el sa se dedice lui Dumnezeu si sa imbrace haina preoteasca. Era de familie buna, mai avea inca sapte frati, prin urmare parintii aveau cu cine ramine acasa si cu cine sa-si aline batrinetile. Numai ca si lui i-au fost date peste cap planurile. Si tot razboiul l-a intors din drum. Gimnaziul de la Halaucesti s-a desfiintat si in bulibaseala de dupa ’48 numai popa nu mai puteai sa te faci.
Acum jumatate de veac nu au avut parte de o nunta adevarata
Ion nu s-a resemnat usor, insa a fost luat de valul vietii de taran. Comunistii se raspindisera peste tot si se tineau scai de sufletul si averea oamenilor. Tatal era mare proprietar de paminturi, avea 25 de hectare. Si atunci cu cit aveai mai mult, cu atit trebuia sa dai mai mult. "Cotele la stat erau mari de tot si tata s-a gindit atunci sa ne insoare, sa ne imparta pamintul si sa mai scape de greutati", isi aminteste el. Ion a inceput a-si cauta nevasta. Pe Maria o mai vazuse de citeva ori si auzise ca e vadana. Nu stiu cum se face ca odata au ramas singuri in casa unor prieteni. Acestia stiau de la Ion ca vrea sa se insoare si i-au creat prilejul de a intra in vorba. Nu prea au indraznit sa-si zica insa prea multe. Erau amindoi rusinosi si cu bagare de seama. Dupa ce Maria a plecat la casa ei, Ion a taiat-o pe scurtatura la bunica lui sa o intrebe daca fata lui Petrina, asa cum era, vadana si cu copil, ar fi buna pentru el. Cind familia a spus "da", n-a mai stat deloc pe ginduri. Ii placea Maria cum nu-i placuse inca vreo fata. Si-au gasit si nasi imediat, pe Ana , tot de-a lui Petrina, si pe Mihai Adamut . Preotul Iacob Ferent i-a intrebat daca jura sa-si fie credinciosi pina cind moartea ii va desparti, iar ei au zis "jur". N-au avut parte de o nunta adevarata "ca atunci tare greu mai era de bani si toate cele" si-apoi Maria mai fusese odata mireasa. Au inchinat un pahar de vin cu familia, dar atit. Greutatile bateau la usa.
"Cinta Ioane, ca fac eu treburile"
Familia Lucaci n-a dus-o usor la inceput. Copiii isi aduc si acum aminte cum, daca nu erau iuti de picior sau se trezeau mai tirziu, gaseau goale strachinile. Cum mergeau la scoala sau cu vitele la pascut cu o bucata de mamaliga in traista. 5,40 hectare totaliza zestrea primita de Ion si ceea ce adusese Maria in familie. Doar ca C.A.P.-urile si I.A.S.-urile create peste noapte de comunisti le-au sterpelit imediat. Ion nu si-a plins insa de mila. A facut ce a facut si in 1958 a ajuns secretar de intovarasire in sat, iar din 1962, timp de opt ani, a fost contabilul-sef al ceapeului. Doua decenii, pina in 1990, cind a iesit la pensie, a fost administrator la scoala speciala de copii handicapati de la Miclauseni, satul vecin. Mariei nu-i ajungea timpul pentru a naste si ingriji copiii. Peste toate acestea mai avea si o portie de lucrat in tarna. Greu i-a mai fost, insa acum, cind isi aduce aminte de acele vremuri, un zimbet discret ii apare in coltul buzelor. Frumos ii sedea lui Ion al ei cind cinta la acordeon. Ea venea de la cimp cu sapa pe spate, el de la serviciu, copiii cereau mincare, animalele trebuiau adapate, iar Maria ii zicea barbatului: "Cinta Ioane, ca fac eu treburile" . Vecinii se opreau o clipa si se minunau.
Dupa nunta de argint, a venit pe lume al 13-lea copil
Asa isi aduc de ei aminte copiii si asa cred ei ca este o familie ideala. Cu intelegere si bucurie se face totul, nu cu parul. "N-am putut sa dau nici o palma in ea" , spune batrinul de 70 de ani. Au mai avut suparari, dar fara astea "viata n-ar fi avut sare si piper" . Ion nu ar fi vrut chiar atit de multi copii, de pilda. Maria nu a vrut sa faca insa nici un avort. Nici macar atunci cind la 47 de ani a constatat ca a ramas iarasi grea. Avea nepoti deja, multi dintre copii erau pe la casele lor si in acelasi an, 1977, sarbatorisera deja nunta de argint. Nu l-a luat in seama nici pe Ion, nu s-a temut nici de gura satului sau de greutatile banesti ce vor urma. A nascut-o si pe Mihaela , ca nu e bine sa omori tu ceea ce a primit viata de la Dumnezeu. "Ma rugam si mergeam mai departe" , spune astazi Maria.
Maria si Ion au ramas acum singuri in cele doua odai
Daca ar fi sa dea o reteta a fericirii in familie, Ion ar spune: "Nu stiu altii cum au facut, dar eu unul n-am intrat intr-o crisma vreodata. Mi-a placut sa beau, dar acasa si cu masura. Apoi trebuie sa fie dragoste si copiii sa fie cuminti" , spune el. Si acum are in gradina un cazan de tuica. Din ultima pe care a facut-o si-a cinstit urmasii, singurii si multii nuntasi ai lor de astazi. Are o ograda acoperita toata de vie si dupa ce se vor coace strugurii va face si vin. Are cui da, dar, in general, nu prea mai are cu cine da peste cap un paharel. Doar cu Maria. Din 13 copii nici unul nu a ramas in casa parinteasca, cu doua odai de dormit si o bucatarie. Doua fete sint in sat si altele doua se vor retrage la pensie tot la Butea, caci absolut toti, fii si fiice, s-au luat cu buteni. Casa probabil ii va ramine lui Petru, care spune despre sotul mamei sale: "As vrea sa aiba toti tata bun asa cum am avut eu tata vitreg. Cind am mers la scoala in clasa intii m-a strigat invatatorul Mina si nu am stiut cine este. Cind mi-a zis ca sint eu, am venit acasa plingind ca ma porecleste lumea Mina si eu stiam ca pe mine ma cheama Lucaci" , spune Petru, probabil cel mai instarit dintre copii. Ar fi vrut sa-l cheme Lucaci, insa cu toate ca a ramas Mina a fost un fiu iubitor. Asa cum au fost toti. Si cu parintii, si unii cu altii. S-au ajutat cit au putut. S-a dus unul in Italia, a mai tras alti doi dupa el, a vrut Mihaela sa faca o facultate, Ionel i-a gasit un sponsor catolic in Elvetia. A avut cineva nevoie de un preot, sa se cunune sau sa-si boteze un copil, parintele Gelu a venit cu Evanghelia si, prin el, binecuvintarea lui Dumnezeu s-a revarsat peste familie. Asa cum s-a intimplat si simbata.
"Jur sa te iubesc si sa te respect in toate zilele vietii mele"
Si-au spus cu miinile impreunate Maria si Ion. 50 de trandafiri si tot atitea gladiole au fost oferite de cei dragi mirilor. La petrecerea de dupa ceremonia religioasa nepotii le-au pregatit o surpriza prezentindu-le o sceneta in care personajele principale erau chiar bunicii
Aparatele de fotografiat, vreo zece de toate, sint pregatite. Nepotul cu camera de filmat este pe pozitie. Nici musca nu se mai aude in catedrala de la Butea. Maria si Ion stau unul linga altul pe bancuta, asteptind. Fii, fiice, nurori, gineri, nepoti, nepoate sint toti acolo. Prin spatele bisericii mai sint citiva oameni care au vrut sa vada cum se saruta Maria si Ion Lucaci, ea de 71 de ani, el de 70. Si ca sa aiba ce povesti dupa aceea. Parintele Gelu , ajutat de Ionel , penultimul fiu, care la toamna va fi uns diacon, iar la anul preot, incepe ceremonia. "Si de-as cunoaste toate tainele lumii nimic nu sint daca dragoste nu e" , spune parintele Gelu, citindu-l pe Sfintul Apostol Pavel . De emotie, Maria nu schiteaza nici un gest. E imbracata cu o fusta si vesta negre, cu camasa si basma albe, asortata cu mirele. Rosu la fata, acesta isi tinteste ochii albastri pe crucea din fata bisericii. S-a gindit oare vreodata ca va ajunge sa traiasca clipa asta? Cei doi ingenuncheza si depun juramintul. Miinile lor se impreuneaza si rostesc unul, apoi celalalt, dupa preot: "Eu, Ion, te iau pe tine, Maria, ca sotie si fagaduiesc sa-ti fiu credincios in orice imprejurare, fericita sau nefericita, in caz de boala, ca si in timp de sanatate, sa te iubesc si sa te respect in toate zilele vietii mele" . Au facut si acest pas. Sint acum de doua ori uniti in fata lui Dumnezeu.
Oamenii din Butea au aruncat galeti de apa in fata mirilor ca sa aiba bunastare
Mirii nu s-au sarutat in biserica, asa ca taranii curiosi au plecat doar pe jumatate multumiti acasa. Maria si Ion au pastrat momentul doar pentru ai lor. Cu un buchet de 50 de trandafiri in brate, adus de parintele Gelu, cu un altul de 50 de gladiole, mirii se indreapta spre casa. Convoiul de masini cu nuntasi se opreste pe la mijlocul satului. Oamenii le-au iesit in fata cu galetile pline cu apa. O arunca in fata primei masini, cea cu mirii, ca sa aiba bunastare in casa. Ii asteapta totul pregatit. Nu mai au nimic de facut caci fetele si nurorile s-au adunat cu doua zile inainte la Butea sa faca cele trebuincioase pentru nunta. Ionel, care a venit de-o saptamina din Germania, in vacanta, a pregatit CD-urile. Ca sa se joace si sa se cinte pina tirziu. Boxele se umfla si dintr-o data in Butea rasuna muzica. De la Laura Lavric, la Gica Petrescu, ASIA si rock. Toata lumea trebuie sa se simta bine. Vinul se revarsa in ulcele, tuica este pusa in paharele, iar aperitivul este servit. Mirii stau in capul unei mese la care n-ar fi incaput toti cei 55 de urmasi. Vorbesc, isi povestesc, asa cum fac de fiecare data cind vin la intilnirea anuala de familie: "Gasim in fiecare an un pretext sa ne intilnim: Sfinta Maria, o zi de nastere, …"
Nunta de aur de la Butea are binecuvintarea Papei
Doar cei care si-au inchinat viata lui Dumnezeu vin mai rar. Au de facut ascultari, asa cum are acum Angelica . N-a putut veni acum, insa le-a trimis parintilor un tablou care a fost sfintit de insusi Papa: "Sua Santita Giovanni Paolo II di tutto cuore imparte l’implorata Benedizione Apostolica auspicio di grazie e di favori celesti a Lucaci Ioan e Lucaci Maria in occasione del 50 di matrimonio. 13 febbraio 2002" , scrie pe un tablou deja inramat, cu sigiul papal, si pe care sotii Lucaci il tin la capatii. "A facut o cerere la Vatican si a primit binecuvintarea" , explica Ionel. Angelica este astfel si ea prezenta, prin acest tablou ce trece din mina in mina. Feciorii au dat comanda si de un altul, cu arborele genealogic. Mai au unul, dar e de la nunta de argint si de atunci s-au inmultit. Pe cel nou mai trebuie lipite doar pozele pe ramurele si, cind va fi gata, nimeni nu se va mai intreba "Cum o cheama pe fata cea mica a Paulinei? Dar pe baiatul cel mare al Lenutei?" Acum se mai intimpla asta. Parintele Gelu, savurind o tigara (caci dupa patru ani s-a apucat din nou de fumat din cauza stresului), se mai trezeste ca vrea sa vorbeasca cu cite un baiat si nu-i stie numele. Doar Maria si Ion ii stiu pe toti pe nume, virste etc.
"A fost o nunta ca-n povesti, o nunta cum nici nu gindesti"
Vreo sapte ore au trecut pina cind nunta a ajuns la momentul culminant. De undeva, din vecini, apar doua torturi. Dupa ce se cinta si ureaza "La multi ani", mirii se saruta in sfirsit. Ion o prinde pe Maria lui de dupa git si, pentru o clipa, chiar a crezut ca mai are 19 ani. Ca totul abia acum incepe. Nepotii insa au vrut sa-i trezeasca la realitate. Doar o zi le-a trebuit sa faca o sceneta in care personaje sint bunicii lor. Antonela , una dintre fetele Maricelei , o intruchipeaza pe Maria, cea de 71 de ani, iar Iulian , baiatul Lenutei , pe Ion, cel ajuns la 70 de ani. Poarta bretele, asa, ca sa-i tina burta mai sus. Si toata ziua sporovaieste cu Maria, care nu sta deloc. Asa i-au vazut nepotii pe mamaia si tataia. Acestia nu mai au insa timp sa plinga de emotie, caci, dupa sceneta, muzica si dansul si-au reintrat in drepturi. Batute, sirbe, perinite, foxuri. Papucii au fost aruncati din picioare cit colo si pina la miezul noptii picioarele nici ca s-au odihnit. "A fost o nunta ca-n povesti,/ A fost de neuitat/ O nunta cum nici nu gindesti,/ O nunta minunata" . Asa au caracterizat nepotii, intr-un "poem" scolaresc, de 15 strofe, ziua de simbata. Se vor mai intilni si la anul in curtea parintilor? Doar Dumnezeu stie. Mos Ion zice ironic ca in curind se vor muta in casa noua, intr-o vila. A terminat-o de mult si e la cimitir. Acum pot pleca linistiti. Mai fericiti de atit nu ar putea fi.
Mirii au doi dintre fii preoti si o fata maicuta
Maria si Ion Lucaci s-au luat pe 13 februarie 1952. Dupa 26 de ani de convietuire, cind deja aveau trei nepoti, mirii de astazi si-au numarat copiii si au vazut ca la socoteala ies 13, cu tot cu Petru si fara cei doi care au murit de mici. Primul copil asezat in leagan, linga Petru, a fost Iosif , nascut la sfirsitul anului 1952. Iosif este acum pensionar in Vulcan, dupa ce a muncit ani buni ca miner. S-a casatorit in aceeasi zi cu Petru, iar la nunta lor, de vreo trei sute de oameni si care a durat trei zile, au curs, spun ei, "1200 de litri de vin si aproape 200 de tarie" . Tereza , asistenta medicala la Vatra Dornei, casatorita cu Pavel Cichi , tot butean, s-a nascut la doi ani dupa Iosif. Unul dintre cei trei copii ai ei, Paul , s-a insurat cu o italianca cu care traieste in Bologna si care le-a adus sotilor Lucaci prima si deocamdata singura stranepoata, Eliza , de zece luni. In 1956, Maria a nascut a doua fata, pe Monica , care insa nu a trait decit cinci luni. Dupa doi ani a adus pe lume o alta fata, pe care tot Monica a numit-o, si ea asistenta medicala, insa la Roman, si care are patru copii cu Ionel Erdes , muncitor in Israel. Dupa Monica a mai nascut un copil, Ionel , care nu a trait decit noua luni, iar in 1960 pe Eugen , Gelu cum i-au spus in casa. Acesta este acum "parintele Gelu", chiar si pentru cei ce i-au dat viata, caci de 16 ani este preot, ca asa a vrut el sa fie si care a facut pina acum doua biserici in Bucovina si acum o construieste pe a treia in Darmanesti, judetul Bacau, unde are parohie. Lucica , nascuta in 1962, este casatorita cu Eugen Damatar , sta in Tirgu Frumos si este, se pare, cea mai necajita dintre toti. Are nu mai putin de sase copii. Gabriela e cea mai mare, trece intr-a zecea la "Negruzzi" si a iesit, asa cum toti se mindresc, a patra in clasa. Cel mai mic copil al Terezei are sase saptamini. Paul , al saselea copil in viata al sotilor Lucaci, are 39 de ani, doi copii si acum este la Venetia. A vrut si el sa se faca preot, a urmat doi ani seminarul teologic dupa care si-a zis ca-i este prea draga viata si a renuntat. "Avea inclinatie, poate mai ceva ca Gelu, dar n-a fost ales" , explica nici nu mai stiu care dintre surori. Maricela s-a nascut in 1964, este economista, casatorita cu Anton Farcas , cu casa in Roman, dar lucreaza in Italia. Lenuta , casatorita cu Iosif Naita , zis "gura bogata", si Paulina , casatorita cu Anton Anti , sint urmatoarele nascute in familia Lucaci. Sint singurele care mai sint acum in Butea. Sotii amindurora au fost in Italia la munca, iar acum sint tarani cu oarece stare.
Ultimii trei copii nu sint casatoriti
Angelica , nascuta in 1971, a ales calugaria, dupa ce pina la 20 de ani a lucrat la "Integrata" Pascani. Face parte din Congregatia Surorilor Providentei si a fost pina anul trecut directoarea gradinitei "Sfintul Iosif", de linga "Trei Sarmale". A facut studii teologice la Roma, a dat mina cu Papa, ca si Gelu, acum este la Neapole si "e vorba sa fie trimisa in misiune in Brazilia" . La anul urmeaza sa depuna votul pe viata, asa cum, tot in 2003, penultimul nascut, Ionel , va fi hirotonit preot. Acum sase ani a inceput sa studieze la Institutul Franciscan din Roman, dupa ce absolvise Liceul "Mihai Eminescu", acum completindu-si studiile la Würtzburg, in landul Bavaria. Mihaela , nascuta in 1978, a terminat colegiul de institutori la Iasi, a vrut si ea sa se calugareasca, dar isi doreste multi copii si atunci, ca un "compromis", s-a gindit sa devina asistenta sociala, fiind studenta in anul II la Facultatea de Teologie Romano-Catolica de la Universitatea Bucuresti. Cu sotii si sotiile copiilor lor, cu nepoti si stranepoata, familia Mariei si a lui Ion Lucaci este compusa acum din 55 de persoane, fara a fi inclusi si mirii in acest numar. "Doar" 40 au putut veni simbata la nunta de aur a parintilor si bunicilor lor. Dintre copii au absentat Paul si Angelica, amindoi fiind in Italia. (Mirela Corlatan)

Comentarii