Opriti odata bataia de joc; dati drumul la apa calda

duminică, 13 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Opriti odata bataia de joc; dati drumul la apa calda

La doua saptamini de la debransarea generala, datele problemei au ramas aceleasi: RA "Termoficare" trebuie sa achite in conturile furnizorului de materie prima, CET Iasi, 25 de miliarde lei. "Discutam de apa calda dupa ce regia plateste 10% din datorii", a spus Dan Grecu, directorul comercial al CET. In fiecare zi, conducerea CET pune aceeasi placa uzata, privind Regia de "Termoficare" ca pe un singur consumator, fara, insa, sa tina cont ca in Iasi exista cel putin 100.000 de cetateni care nu au nici un leu datorie la intretinere. Pentru acestia din urma, motivele sistarii apei calde nu au nici o explicatie logica, fiind obligati sa traiasca in mizerie la fel cu cei care au restante la plata de zeci de milioane de lei.
De doua saptamini, oficialitatile locale au facut demersuri palide pentru redeschiderea vanelor de la conductele de alimentare. Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, ridica neputincios din umeri.
"Am cerut de la bugetul central 250 de miliarde lei pentru subventii, insa ni s-au dat doar 76 la nivelul intregului judet", spune Flaiser. La rindul sau, senatorul de Iasi, Ion Solcanu, vicepresedinte al PDSR la nivel national, spune ca banii trebuie cautati la datornici si la bugetul local si ca aceasta criza este rezultatul "mostenirii de sistem". "Ar trebui intocmit un plan de dezvoltare pentru realizarea de centrale termice de cartier, care sa nu dureze mai mult de 7 ani", spune Solcanu, fara sa dea solutia de moment si raspunsul pentru cei 100.000 de buni platnici care incalzesc zilnic apa rece la aragaz.
Nici la Consiliul Local nu s-a miscat ceva semnificativ in ultimele doua saptamini. Chiar daca astazi este programata o sedinta de Consiliu, repornirea sistemului de termoficare nu figureaza pe ordinea de zi. Elena Nazarie si Radu Prisacaru, consilieri locali, dar si membrii in Consiliul de Administratie al RA "Termoficare" sustin ca vor cere deblocarea fondurilor necesare de la bugetul local pentru ca iesenii buni platnici sa primeasca din nou apa calda. Contactat telefonic ieri, Romeo Mistreanu, directorul RAT, a declarat, din nou, ca regia trebuie sa plateasca 25 de miliarde lei in contul CET Iasi pentru a primi agent termic. "La citeva ore dupa ce vom vira acesti bani catre furnizor, iesenii fara datorii vor primi apa calda la robinete", a spus Mistreanu. Discutiile pe marginea acestui subiect se anunta aprinse. Primarul Constantin Simirad a declarat, aproape zilnic in ultimele doua saptamini, ca rezolvarea problemei trebuie gasita la Bucuresti, de membrii Guvernului. "Nici daca vindem Primaria nu ne putem permite un astfel de efort financiar", a spus primarul, referindu-se la datoria pe care o are de recuperat CET de la RA "Termoficare".
Doua saptamini fara apa calda la Iasi este prea mult, considera consilierul local Elena Nazarie. "Aceasta situatie nu mai poate continua. Trebuie sa gasim o solutie sa repornim sistemul de termoficare. Cred ca noi am gresit cind am aprobat subventiile pe 2001 pentru RAT, inaintea votarii bugetului judetean. Pentru ca acum am vazut ca de la bugetul central au venit doar jumatate din subventiile solicitate de regie", a declarat Nazarie, care sustine ca se impune o suplimentare a subventiilor acordate de Consiliul Local.
Consilierul Radu Prisacaru a afirmat ca apa calda ar putea reveni in locuintele iesenilor in urma unui efort financiar pe plan local. "Cred ca am putea aloca regiei bani in avans pentru a rezolva problema. Este limpede ca de la Bucuresti nu putem astepta prea multe", a spus Prisacaru. In aceste conditii, daca nici astazi Consiliul Local nu deblocheaza criza, iesenii ar trebui sa renunte la gindul de a mai primi apa calda curind. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii