Parintele Calistrat de la Birnova si-a pus termopane la chilie

miercuri, 04 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Parintele Calistrat de la Birnova si-a pus termopane la chilie

„Calistrat nu este de neinlocuit”. Aceste vorbe au fost rostite nu de vreun adversar al calugarului de la Birnova. Insusi ieromonahul le-a spus cu o unda de tristete in glas, ambalata cu pricepere in ironie. Chiar ieri s-au implinit 11 luni de cind mitropolitul i-a interzis sa-si mai exercite atributiile de preot, adica sa mai slujeasca in biserica si sa mai spovedeasca. Calugarul a fost nevoit sa se conformeze, iar acum cinta in continuare in strana si primeste lumea in chilia sa numai la sfat. „Daca n-as fi avut canon, ar fi fost coada la usa mea, 10-15 persoane”, spune ieromonahul, in timp ce in chilia sa sta o tinara gatita ca pentru discoteca, ce a venit pentru „o durere de cap”. Alaturi, o femeie de aproape 40 de ani, medic stomatolog, ce a batut drumul tocmai de la Bacau ca sa-si vada fostul duhovnic. Un tinar cam dezorientat, un barbat in etate imbracat in civil si, linga ei, un calugar tinar. Ultimii doi indeplinesc pentru moment rolul unei secretare. Raspund la telefonul Nokia al ieromonahului si-i reprogrameaza pentru discutii pe cei de la capatul celalalt al firului. Cineva tocmai l-a sunat de la Marghita pe calugarul Calistrat, dar el continua sa spuna ca putini sint cei care mai vin la el. „De ce sa bata drumul degeaba, daca nu-i mai pot spovedi? Mai vin pentru sfaturi, iar eu le zic «fa pravila si canon». Ce atita filosofie?”, spune calugarul Calistrat, precizind ca cea mai mare parte a credinciosilor pe care ii spovedea merg acum la preotii lor de mir din parohii sau la alti calugari din zona, precum calugarul Hrisostom, de la Galata.
Judecata lui Calistrat, aminata la nesfirsit
Nu stie cind ii va da mitropolitul dezlegare sa slujeasca din nou, neavind – dupa cum sustine – nici un semnal in acest sens. „Mie-mi convine. Abia ma odihnesc”, spune calugarul Calistrat. Sustinatorii sai par insa cu mult mai nerabdatori: „Chiar daca mergem la alti preoti, gindul tot la dumneavoastra ne este”, intra in vorba doctorita de la Bacau. Este una dintre miile de sustinatori ai lui Calistrat. O parte dintre acestia au protestat saptamini intregi anul trecut in fata Catedralei Mitropolitane impotriva canonului dat de IPS Daniel. Canonul s-a bazat pe declaratiile scrise a patru tineri, fosti ucenici ai calugarului, ce au sustinut ca ar fi fost abuzati sexual de acesta. Neexistind dovezi, aceste acuzatii au fost date treptat uitarii, calugarului imputindu-i-se insa lucruri la fel de grave din perspectiva canonica. Pe scurt, nesupunere fata de ierarhi, pentru care Calistrat urma sa fie judecat. Insa judecata n-a mai avut loc si nici nu se stie cind sau daca se va mai face.
Calugarul Calistrat nu a irosit insa timpul. In judetul Vaslui, nu departe de Birlad, s-a ridicat o manastire frumoasa, cu care multi credinciosi ii asociaza numele. „Nu am facut-o eu. Eu am ajutat doar in sensul ca am intrebat lumea daca nu vrea sa faca o donatie acolo. Eu am dat doar un rind de Sfinte Vase si o Evanghelie frumoasa”, spune calugarul Calistrat. Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din Alexandru Vlahuta a fost ridicata in doar patru luni, fiind sfintita pe 7 septembrie. Calugarul Calistrat nu a ajuns insa acolo decit a doua zi, la hram, caci atunci ii venise rindul la cintat in strana. Trebuia, deci, sa faca ascultare.
Calistrat s-a dus sa se inchine la Moaste noaptea, sa nu creeze agitatie
Pe 16 aprilie, Calistrat Chifan va implini 17 ani de calugarie. Asa cum se mindreste, din 1995 nu a iesit decit rareori si pentru scurta vreme din Manastirea Birnova. Aici vrea sa „inchida ochii”, dupa propria-i expresie, si nu are de gind sa se mute in judetul Vaslui, la manastirea despre care credinciosii cred ca s-ar fi ridicat cu banii sai. Iar la Birnova, desi s-a ridicat un nou corp de cladire, unde este bucataria, trapezul si secretariatul staretului, calugarul spune ca vrea sa ramina tot in chilia sa inghesuita, in care se intra dintr-un hol insalubru. In contrast cu acesta, geamul este insa termopan. „Primit cadou”, spune. Intre scurtele sale „escapade” in afara manastirii, s-a numarat si o vizita la Catedrala, de Sfinta Parascheva. Dupa cum sustine, aceasta a avut loc pe 14 octombrie, noaptea, la ora 2.00, ca sa nu-l vada lumea si sa se creeze agitatie. „Am zis la un gardian ca trebuie sa ajung la un preot si asa am ajuns la moaste. Acolo m-am inchinat si am plecat. Am auzit un preot cum ii spunea altuia ca parca as fi eu”, povesteste calugarul. (Mirela CORLATAN)

Comentarii