Planurile sirianului de la "Terom"

marți, 28 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Planurile sirianului de la "Terom"

Angajatii de la "Terom" au incepind de la 1 ianuarie salarii mai mari cu 300.000 – 400.000 de lei. Noul patron, sirianul Amar Nanaa, vrea sa dezvolte in spatiile libere ale fostului CFS o sectie de fabricat tevi de tabla si una de fabricat pungi si folie de plastic. Valoarea investitiilor in prima etapa se ridica la peste 1,7 milioane de euro. Va fi demarat un program de dezmembrare a utilajelor care acum stau nefolosite. 75% din sumele obtinute in urma vinzarii acestora vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor din sectiile aflate in stare de functionare.
Sindicalistii se declara multumiti
Salariatii de la "Terom" au obtinut de la noul patron o crestere a fondului de salarii cu 12%. In urma finalizarii negocierilor salariale, Vasile Cernescu, liderul de sindicat al societatii, a spus ca "procentul de 12% inseamna in jur de 300 – 400 de mii de lei in suma fixa pentru fiecare salariat. Cresterea este valabila pina in luna mai, atunci urmind sa reluam discutiile pentru o noua majorare. In contractul colectiv de munca noi aveam prevazuta pentru trimestrul intii acordarea tichetelor de masa insa datorita faptului ca firma are datorii la stat acest lucru nu s-a putut acum. In luna mai, in functie de cum va sta situatia financiara, vom discuta aceasta posibilitate". Cernescu a declarat ca deocamdata sindicalistii sint multumiti de colaborarea cu Amar Nanaa, cel care prin intermediul fratelui sau, Hasan Nanaa, a cumparat in decembrie anul trecut fostul CFS.
Investitii asumate de 4,4 milioane dolari
Valoarea totala a tranzactiei a fost de 5,4 milioane de dolari, din care un milion de dolari il reprezinta pretul pachetului de 94% din actiunile ce erau detinute de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar restul reprezinta investitiile pe care si le-a asumat noul proprietar. Din cei 1,75 de milioane de euro prevazuti ca investitie in prima faza, Cernescu spune ca Nanaa vrea sa dezvolte sectiile care au ramas libere in urma concentrarii activitatii. El a explicat ca, inainte de privatizare, pentru a rentabiliza activitatea societatii, conducerea a impartit "Terom" in doua "etape".
Din "etapa I" fac parte sectiile ce produc fire si fibre, iar cele care au fost eliberate formeaza "etapa a II-a". "In una din sectiile eliberate va fi adusa o masina pentru folie si pungi de plastic si se va dezvolta si o sectie de productie a tevilor de tabla. De asemenea, va fi adusa si o linie de etirare (linie de fabricare a firelor sintetice) mai performanta decit cea pe care o avem noi. Pe noile utilaje vor fi redistribuiti salariati din fabrica si nu vor avea loc disponibilizari", a precizat liderul de sindicat.
Au inceput sa vina comenzi suplimentare
Cernescu a spus ca va fi desfasurat un program de dezmembrari in halele ramase goale in urma concentrarii activitatii si care au acum utilaje care nu mai folosesc la nimic. "Noi vom monitoriza foarte atent acest program in asa fel incit 75% din sumele obtinute in urma vinzarii utilajelor sa fie folosite in investitii in sectiile aflate in functiune, asa cum prevede programul", a declarat el.
Cernescu a mai afirmat ca de la inceputul anului au inceput sa vina comenzi suplimentare fata de cele pe care le avea deja "Terom". Miercuri va avea loc sedinta Adunarii Generale a Actionarilor in care va fi ales noul Consiliu de Administratie. Amar Nanaa, cel care se va ocupa de "Terom", face parte dintr-o familie de afaceristi din Siria care detin fabrici de covoare in Siria si in Europa de Vest dar si citeva societati in Romania printre care o fabrica de textile la Sibiu si o fabrica de utilaje agricole linga Bucuresti. (Ana PRODAN)

Comentarii